Sărbătoarea închinată Sfântului Ignaţie al Antiohiei este cunoscută în popor mai ales ca Ignatul porcilor sau Inătoarea.

Fie viscol, fie ninsoare, tradiţia se respectă cu stricteţe. De Ignat, românii taie porcii şi pregătesc bucatele pentru masa de Crăciun.

Se crede că în noaptea de Ignat porcii visează că vor fi tăiaţi. De acum încolo, ei nu se mai îngraşă, întrucât ştiu că vor muri.

Singura activitate permisă în această zi este chiar tăierea porcului. La tăierea lui, oamenii miloşi nu trebuie să stea prin apropiere, căci se crede că porcul moare cu mare greutate, iar carnea unui asemenea porc nu va mai fi bună. Cel ce taie porcul nu trebuie să strângă din dinţi, ca să nu iasă carnea porcului tare şi să fiarbă cu greutate.

Femeile însărcinate, de teama de a nu naşte copii cu infirmităţi, respectau cu stricteţe interdicţia de a lucra. Persoanele care lucrau în această zi erau pedepsite de cea care patrona ziua: Inătoarea – o femeie bătrână, lacomă şi urâtă. Potrivit credinţei din popor, ea le ispiteşte pe femei să lucreze, după care le opăreşte.

Sursa: realitatea.net