Memorialul Lumânărilor Aprinse, una din cele mai vechi campanii de luptă împotriva virusului HIV/SIDA, va include şi anul acesta o serie de programe şi activităţi specifice care se vor desfăşura şi în municipiul Craiova.

Manifestarea se desfăşoară anual în întreaga lume în a treia săptămână a lunii mai, începând din 1983. Memorialul Lumânărilor Aprinse îşi propune să tragă un semnal de alarmă asupra pericolului de infectare cu virusul HIV, în condiţiile în care statisticile la nivel mondial indică un număr îngrijorător, de peste 33 de milioane de persoane bolnave de SIDA. Autorităţile încearcă să evidenţieze problemele complexe generate deaceastă boală, îndemnând în acelaşi timp la solidaritate şi non-discriminare. Singura şansă de a lupta împotriva acestei maladii este prin implementarea unor strategii politice şi sociale eficiente la nivelul fiecărui stat. Memorialul Lumânărilor Aprinse îşi mai propune creşterea nivelului de conştientizare a populaţiei asupra riscurilor implicate de infectarea cu virusul HIV, strângerea de fonduri pentru tratamentul persoanelor bolnave şi eliminarea prejudecăţilor privind acest subiect. Cea mai mare parte a bolnavilor de SIDA provin din ţări sărace sau în curs de dezvoltare. Anual milioane de persoane sunt răpuse de această cumplită maladie.

Craiovenii invitaţi să aprindă o lumânare


Şi în ţara noastră există, din păcate, numeroase cazuri de persoane infectate cu virusul HIV, statisticile oficiale indicând un număr de aproximativ 10.000 de bolnavi. Majoritatea cazurilor sunt tineri cu vârstă cuprinsă între 19 şi 25 de ani. În plus, situaţia economică dificilă pe care o traversează România are un impact negativ asupra programelor de prevenire şi tratament specifice, reducându-se din bugetele alocate în această direcţie. Mesajul transmis prin organizarea evenimentului Memorialul Luminilor Aprinse îndeamnă la responsabilitate şi atrage atenţia asupra faptului că lupta împotriva HIV/SIDA nu s-a treminat încă.

În acest context, duminică, la Craiova se vor împărţi pliante informative în Parcul Teatrului Naţional „Marin Sorescu” şi se vor aprinde lumânări începând cu orele 21. Manifestările vor continua cu un marş între Teatru şi Primărie şi vor fi încheiate prin depunerea lumânărilor pe esplanada Teatrului Naţional, în jurul orelor 21.30. Organizatorii evenimentului – mai multe instituţii active şi organizaţii nonguvernamentale din domeniu – aşteaptă participarea tuturor craiovenilor care doresc să îşi arate solidaritatea faţă de persoanele afectate de HIV/SIDA.

Sursa: www.cvlpress.ro