Numai trei ministere din Guvernul Boc respectă legea, restul neavând publicate rapoartele de activitate pe anul 2010. Alianţa pentru o Românie Curată (ARC) solicită publicarea tuturor acestor rapoarte pe site-urile tuturor autorităţilor publice până la data de 28 februarie, în caz contrar, va da în judecată pe baza Legii 544 pe cei care încalcă legea.

Unul dintre instrumentele importante ale controlului activităţii guvernamentale este raportul anual al Guvernului şi al fiecărei autorităţi. Un asemenea raport există ca practică de sute de ani, potrivit romaniacurata.ro.

Legea nr. 544/2001 prevede că ministerele au responsabilitatea de a publica în Monitorul Oficial rapoartele anuale de activitate. Aceste rapoarte sunt, practic, instrumentul prin care oricine poate evalua activitatea instituţiilor, deoarece conţin misiunea şi obiectivele ce trebuiau atinse de instituţii, situaţia indicilor de perfomanţă, prezentarea programelor desfăşurate şi a cheltuielilor aferente, nerealizări, dar şi propuneri de remedieri ale deficienţelor. Trebuie să ne obişnuim cu faptul că normalitatea înseamnă că orice cetăţean are dreptul, şi este în interesul său, să verifice activitatea autorităţilor publice, care servesc contribuabilul, nu pe altcineva. Iar până la urmă, rapoartele de activitate reflectă modul în care este cheltuit banul public, deci banul nostru, iar noi toţi avem un cuvânt de spus pe această temă.

În baza Legii nr. 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public, ARC a sunat la ministere solicitând informaţii cu privire la raportul periodic (anual) de activitate pe 2010. În urma răspunsurilor acestora sau în lipsa lor, ARC a mers mai departe şi a verificat site-urile instituţiilor avute în vizor.

Din cele 15 ministere existente la momentul actual, Ministerul Afacerilor Externe a lansat luna aceasta un bilanţ la un an de la preluarea mandatului ministerial pe 2010, iar Ministerul Justiţiei a publicat online Raportul anual de activitate pentru anul trecut, raportul pentru 2009 transmiţându-l ARC. Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale nu a dorit să ofere informaţii prin telefon, însă are afişat pe site-ul oficial Raportul Ministrului pentru perioada 2008-2010. În realitate, niciunul dintre aceste rapoarte nu este alcătuit conform normelor metodologice ale Legii 544, care cere să fie raportate obiectivele la cheltuieli.

Opt ministere au răspuns că raportul este încă în lucru, dintre acestea MAI, MADR, MApN, MDRT având publicate pe site-urile proprii Raportul de activitate pentru 2009, anul precedent. În schimb, Ministerul Culturii şi Patrimoniului, MECTS, Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale (ultimele două punând la dispoziţia publicului larg rapoartele de activitate pe 2009 online) nu au putut fi contactate. În cazul Ministerul Sănătăţii, concluzia a fost că nimeni nu ştie nici măcar dacă acest raport este în curs de elaborare sau nu.

Ministerele nu îşi dau seama că este ilegal să nu facă raportul de activitate, care reprezintă informaţie din oficiu, deci ar trebui publicat pe website. Doar o cincime au dovedit că sunt în regulă în ce priveşte accesul publicului larg la rapoartele lor de activitate, pentru restul neexistând online informaţii sistematizate cu privire la acţiunile desfăşurate în 2010. Faptul că doar 7 ministere din 15 au publice pe website-ul instituţiei Raportul de activitate pentru 2009 vine să confirme că în România încă nu s-a încetăţenit ideea de control instituţional.


sursa editie.ro