Autorităţile sanitare au anunţat, săptămâna aceasta, că spitalele din România au un număr prea mare de paturi comparativ cu alte ţări ale Uniunii Europene. Mai exact, şase la mia de locuitori, motiv pentru care noul ministru al Sănătăţii, Ladislau Ritli, a declarat că se va continua reducerea numărului de paturi până se va ajunge la o medie de 5,2% la mia de locuitori.

Oficialii de la Bucureşti recunosc că în sistemul sanitar există deficienţe majore, cauzate în special de subfinanţare, de lipsa de transparenţă în alocarea fondurilor, dar şi din cauza administrării slabe a acestora. Autorităţile au anunţat că îşi propun îmbunătăţirea managementului financiar prin creşterea veniturilor şi utilizarea eficientă a fondurilor, în acest sens urmând să fie introduse contribuţia pe valoarea medicamentului şi coplata la serviciile sanitare.

O altă măsură, care ar trebui să aducă economii la bugetul Ministerului Sănătăţii, o reprezintă informatizarea sistemului naţional prin introducerea cardului de sănătate şi fişa electronică ce ar urma să elimine fraudele din sistem şi să aducă o economie a Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate de 1.200 de milioane de lei.

cvlpress.ro