Grupul german Lufthansa, al doilea mare operator de transporturi aeriene la nivel global după Emirates Dubai, a anunţat că urmează să majoreze preţurile biletelor, refuzând să absoarbă costurile suplimentare generate de extinderea de la 1 ianuarie a pieţei UE de certificate pentru emisii de carbon către industria transporturilor aeriene, informează Mediafax.ro.

Lufthansa a devenit astfel primul mare operator care anunţă scumpiri în urma deciziei UE, compania estimând că va înregistra în acest an costuri suplimentare de 130 milioane euro în urma intrării pe piaţa permiselor pentru emisii de carbon. Creşterile de preţ vor fi operate, însă, treptat.

Potrivit legislaţiei UE, companiile de transporturi aeriene trebuie să cumpere din acest an certificate de emisii de carbon pentru zborurile care aterizează sau decolează în cele 27 de state membre ale Uniunii Europene, plus Elveţia, Norvegia şi Islanda. Lufthansa este unul dintre cei mai afectaţi operatori de transport aerian de introducerea certificatelor, alături de British Airways, Air France-KLM, United Continenntal sau Singapore Airlines.

Industria transporturilor aeriene estimează că introducerea schemei va induce costuri suplimentare de un miliard de euro în acest an, care vor creşte la 2,8 miliarde euro pe an până în 2020. Punctul culminant din punct de vedere al preţurilor ar trebui să fie martie 2013, când companiile vor trebui să prezinte certificatele corespunzătoare emisiilor poluante din acest an.

*************