Diana Andriţoiu a fost condusă pe ultimul drum de sute de persoane, multe dintre acestea fiind colegi şi colege de serviciu de la UM Sadu. Înmormântarea a avut loc în localitatea Bălăneşti, şoseaua ce trece prin localitate umplându-se cu oamenii din cortegiul funerar. Femeile care lucrează în uzină au fost cele mai marcate de incidentul de vineri, acestea spunând că riscurile sunt mult prea mari şi multe, mai ales că salariile sunt unele extrem de mici.


Despre salarii au discutat şi rudele celor două femei decedate, Marius Andriţoiu, soţul femeii înhumate ieri, spunând că aceasta urma să vină acum acasă, după lichidare, cu 200 de lei şi un spor de periculozitate de 50 de lei. Bărbatul a menţionat că discutase cu soţia sa de mai multe ori despre pericolele la care se expune, Diana Andriţoiu lucrând în aceste condiţii pentru a nu-şi pierde locul de muncă.

Două tone de explozibil au sărit în aer


Explozia de la Uzina Mecanică Sadu a avut loc vineri, în jurul orei 11.30, şi a fost urmată de un incendiu care a fost lichidat în scurt timp de pompierii ajunşi la faţa locului. În urma deflagraţiei, două femei au murit carbonizate, iar un alt angajat, Constantin Dijmărescu, a fost grav rănit. Potrivit autorităţilor, deflagraţia s-a produs într-o magazie în care era depozitată pulberea necesară pentru două zile de lucru a unei secţii, iar în urma exploziei atelierul respectiv a fost aproape distrus, acoperişul fiind smuls. Incidentul s-a produs chiar într-o perioadă în care conducerea uzinei urma să demareze un amplu program de modernizare a liniilor de producţie, Guvernul alocând în acest sens circa cinci milioane de euro.

N-au mai apucat modernizarea

Directorul general, Gheorghe Lorin Boian, nu poate spune exact momentul în care unitatea îşi va relua programul normal de lucru. Acesta afirmă că procesul de producţie nu se poate relua în următoarele trei - patru săptămâni până când nu va fi refăcută infrastructura internă afectată de explozia produsă vineri. Numărul muncitorilor care vor avea acces în uzină va fi extrem de redus, aceştia urmând să asigure serviciile de întreţinere a instalaţiilor, producţia fiind oprită în tot acest interval de timp. De asemenea, activitatea nu poate fi reluată până când anchetatorii nu clarifică împrejurările în care s-a produs explozia ce a dus la moartea a două femei şi rănirea gravă a unui bărbat. Boian apreciază că, în explozia respectivă, au sărit în aer circa două tone de pulbere folosită la producerea muniţiei. Directorul general spune că ziua de astăzi ar fi fost, oricum, una liberă întrucât mulţi dintre angajaţi şi-au manifestat dorinţa de a merge la Novaci, pentru a o conduce pe ultimul drum pe una dintre cele două femei decedate. Maria Mirulescu, de 42 de ani, va fi înhumată în localitatea natală, la fel cum s-a întâmplat ieri şi în cazul celeilalte femei decedate în explozia de la UM Sadu.

Datorii de 120 milioane RON

Uzina Mecanică Sadu are, în momentul de faţă, datorii de 120 de milioane de lei noi, directorul Gheorghe Lorin Boian menţionând că, anual, suma creşte cu 20 de milioane din cauza penalităţilor şi restanţelor ce trebuie achitate la datoriile istorice. “Niciodată nu vom scăpa de aceste datorii. Ar trebui să am un profit uriaş ca să le pot plăti în timp”, menţionează Boian. Conform acestuia, uzina va ceda, în acest an, o parte din patrimoniul său către Consiliul Judeţean Gorj în vederea înfiinţării unui al doilea parc industrial la Sadu, pe raza oraşului Bumbeşti-Jiu. “Suntem în discuţii avansate pentru acest lucru şi, dacă îl vom materializa, atunci vom scăpa de jumătate din povara datoriilor istorice. O altă soluţie nu întrevăd”, mai spune directorul general al UM Sadu, premierul Emil Boc făcând cunoscut, totuşi, ieri, că Guvernul pregăteşte ştergerea de la buget a datoriilor pe care le au companiile din industria de apărare.


sursa editie.ro