Nu isii mai pot achita cheltuielile pentru studii - Zeci de studenti sunt exmatriculati lunar


  1. #1
    OnLooker AlexSUN's Avatar AlexSUN s-a internat la Poiana Mare, prea multa reputatie AlexSUN s-a internat la Poiana Mare, prea multa reputatie AlexSUN s-a internat la Poiana Mare, prea multa reputatie AlexSUN s-a internat la Poiana Mare, prea multa reputatie AlexSUN s-a internat la Poiana Mare, prea multa reputatie AlexSUN s-a internat la Poiana Mare, prea multa reputatie AlexSUN s-a internat la Poiana Mare, prea multa reputatie AlexSUN s-a internat la Poiana Mare, prea multa reputatie AlexSUN s-a internat la Poiana Mare, prea multa reputatie AlexSUN s-a internat la Poiana Mare, prea multa reputatie AlexSUN s-a internat la Poiana Mare, prea multa reputatie
    Data de inscriere
    30-10-2005
    Locaţie
    In the future
    Varsta
    51
    Sex
    M
    Mesaje
    20,899
    Mesaje bazar
    396
    Putere Reputatie
    142
    Reputatie
    27902
    Puncte CF
    121.0
    Usergroups:

    Nu isii mai pot achita cheltuielile pentru studii - Zeci de studenti sunt exmatriculati lunar

    Universităţile fac din ce în ce mai multe concesii pentru a-şi păstra studenţii. De exemplu, Universitatea din Craiova a prelungit de două ori perioada pentru achitarea celei de a doua tranşe din taxa de şcolarizare. Cu toate acestea, lunar, zeci de tineri renunţă la studii pentru că nu îşi mai pot acoperi cheltuielile. Liderii cursanţilor spun că, în aceste condiţii, ar fi nevoie de mai mult sprijin financiar din partea Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului.

    Studenţii văd ca soluţii la problemele lor financiare, majorarea burselor, dar şi acordarea unui sprijin financiar suplimentar pentru cei care provin din familii cu venituri mici. Tinerii vor ca aceste prevederi să fie trecute în Statutul Studentului, proiect legislativ, aflat în lucru. „În urma negocierilor avute cu ministrul Educaţiei am obţinut dreptul de a constitui Statutul Studentului. Avem ca perioadă de lucru o lună şi jumătate, iar pentru a fi aprobat actul nostru, trebuie ca toate cele trei organizaţii studenţeşti să fie de acord cu forma lui finală. Sperăm ca acest act normativ să reglementeze mai bine drepturile studenţilor şi să răspundă la majoritatea problemelor pe care le întâmpinăm. Şi nu sunt puţine. Cea mai acută ar fi lipsa sprijinului financiar pentru a continua studiile. Sunt foarte mulţi care renunţă la facultate din lipsa banilor. Şi pentru a da egalitate de şanse tuturor tinerilor să-şi formeze o carieră, ar fi nevoie de acordarea unui sprijin financiar, sub formă de bursă suplimentară. Totodată, este nevoie şi de o majorare a burselor de studiu, pentru că tinerii îşi acoperă, uneori, chiar din aceşti bani, cheltuielile de cămin. Adică le folosesc ca pe o sursă de venit pentru a-şi achita cheltuielile zilnice. Sumele nu sunt suficiente pentru a le asigura însă întreţinerea”, a precizat Alin Stoica, preşedinte Convenţiei Organizaţiilor Studenţeşti(COS) Craiova.

    Taberele revin în prim-plan


    Studenţii vor trece în Statut sprijin financiar şi pentru mobilităţi în străinătate. Totodată, ei vor cere şi reduceri la toate spectacolele şi la muzee, drepturi care acum nu sunt clar legiferate, după cum susţin reprezentanţii organizaţiilor. Tinerii nu vor să renunţe nici taberele speciale pentru cei cu rezultate bune. „O tabără gratuită înseamnă recompensarea muncii şi totodată motivarea cursanţilor să înveţe foarte bine. Era un stimulent pentru competiţie. Şi vom trece în Statul Studentului dreptul la recompensă pentru rezultate. Nu vom renunţa la aceste bonusuri, pentru că am renunţat deja la foarte multe lucruri. Şi ministrul trebuie să înţeleagă”, a mai spus preşedintele COS Craiova. Tot în urma întâlnirii cu ministrul Educaţiei, studenţii au obţinut dreptul de a-şi desemna câte un reprezentat în comisiile de Etică, Calitate şi Finanţe. „În acest fel va fi mai multă transparenţă în mediul universitar. Ceea ce se va întâmpla la nivel local va fi expus şi cunoscut şi la nivel naţional. În acest fel, fiecare student va găsi soluţii la problemele sale”, a precizat Alin Stoica. Propunerile pentru cele trei comisii naţionale, dar şi cele pentru Statul Studenţilor, liderii organizaţiilor studenţeşti le vor prezenta ministrului la sfârşitul lunii martie. Dacă ele vor fi acceptate integral, atunci studenţii vor renunţa definitiv la proteste.

    Rezultatele studenţilor au scăzut


    Tinerii cursanţi spun că sprijinul financiar pentru tineri este o soluţie imperios necesară, probleme financiare sunt şi cauza rezultatele slabe, invocate, recent de câteva sondaje, care au scos în evidenţă faptul că interesul lor pentru studiu scade continuu. „Suntem arătaţi cu degetul că nu mergem în biblioteci să studiem şi că apelăm la internet de fiecare dată când căutăm câte o informaţie. S-a întrebat cineva însă care este cauza acestei situaţii? În mod cert nu. Situaţia aceasta este generată de faptul că venitul familiilor a scăzut şi pentru a reuşi să-şi cumpere cursurile, să-şi plătească căminul, cursanţii sunt nevoiţi să se angajeze. Majoritatea celor care sunt la facultate s-a şi angajat, fie în regim full - time, fie part - time. În aceste condiţii, noi nu mai avem timp ca tinerii din străinătate să consultăm volumele bibliotecilor universitare sau judeţene”, a explicat Alin Stoica, preşedintele COS Craiova.

    sursa cvlpress.ro

  2. #2
    Racer Nykolas's Avatar Nykolas este reprezentantul tuturor, idealul unui forumist. Nykolas este reprezentantul tuturor, idealul unui forumist. Nykolas este reprezentantul tuturor, idealul unui forumist. Nykolas este reprezentantul tuturor, idealul unui forumist. Nykolas este reprezentantul tuturor, idealul unui forumist. Nykolas este reprezentantul tuturor, idealul unui forumist. Nykolas este reprezentantul tuturor, idealul unui forumist. Nykolas este reprezentantul tuturor, idealul unui forumist. Nykolas este reprezentantul tuturor, idealul unui forumist. Nykolas este reprezentantul tuturor, idealul unui forumist. Nykolas este reprezentantul tuturor, idealul unui forumist.
    Data de inscriere
    03-02-2008
    Sex
    F
    Mesaje
    3,454
    Mesaje bazar
    1577
    Putere Reputatie
    50
    Reputatie
    6087
    Puncte CF
    44.5
    Usergroups:
    Din punctul meu de vedere, locurile cu taxa pt. studiile universitare ar trebui limitate drastic. Dupa ce ca ii storc pe studenti de bani, la absolvire nici macar nu au posibilitatea unei reale angajari in domeniu. Nu exista niciun fel de plan strategic la acest nivel care sa asigure evolutia profesionala a studentului. Pt. ce sa platesti? Doar pt. o diploma pe care nu ti-o ia nimeni in considerare?
    Vrei mai putine reclame? Inregistreaza-te sau logheaza-te

Tags for this Thread

Google+

Cautati logo-ul CraiovaForum?

Iata cateva variante: