Tocmai când se credea că restructurările din poliţie şi jandarmerie s-au terminat, aflăm de la şeful statului, Traian Băsescu, invitat luni seara la TVR 1, că nici n-au început. Alături de MAI este aşezat şi Ministerul de Finanţe, „singurele care n-au început restructurările”. Cum şeful statului, Traian Băsescu, „mai are speranţe că Traian Igaş (actualul ministru de la Administraţie şi Interne) va reuşi să facă o reformă”, iată un bonus neaşteptat, mai ales că aprecierea a fost făcută pe fondul tapajului mediatic de la Deta. Dacă reformarea MAI prin restructurare presupune, înainte de toate, diminuarea efectivelor de angajaţi, dar „pe criterii de competenţă”, înseamnă că dezideratul va fi atins. Fireşte, deloc uşor, mai ales că poliţiştii, prin propriul statut, au şi calitatea de funcţionari publici.

Ceea ce, în anumite cazuri, complică lucrurile. Sigur, nu există nici o garanţie a creşterii eficienţei Poliţiei şi Jandarmeriei în misiunile încredinţate prin legislaţia în vigoare. Oricum, s-au cam dus vremurile bune, de certă stabilitate, pentru cei din acest domeniu de activitate. Lucrurile s-au complicat oarecum prin apariţia „poliţiei locale”, în subordinea primăriilor marilor municipii, care a preluat o seamă de competenţe, îndeosebi în domeniul ordinii publice, de la poliţia română. Altceva a surprins în raţionamentul, poate corect, al preşedintelui Traian Băsescu. „Academia de Poliţie ia sute de copii. De ce? Ca să ţină de catedre chestorii şi generalii (…) Nu mai avem nevoie de atâţia poliţişti”.

Recomandare de luat în seamă. Numai că ieri, după susţinerea probelor fizice eliminatorii, a început proba scrisă a examenului de admitere pentru Academia de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza”, care pentru anul universitar 2011-2012 are 546 de locuri. Dintre acestea, 60 la specializarea „Drept”, 203 la specializarea „Ordine şi Siguranţă Publică”, 55 la „Pompieri” şi 30 la „Arhivistică”. Sunt rezervate locuri, aşa cum s-a întâmplat mereu în ultimii ani, pentru candidaţii români de origine maghiară, de etnie romă, dar şi de altă naţionalitate. Proba scrisă a fost defalcată în trei părţi: limba şi literatura română, istorie şi limba străină. Cum Academia de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza” din Bucureşti este singura instituţie de învăţământ superior, cu curriculă adecvată, care pregăteşte viitori poliţişti, jandarmi şi pompieri, cifra de şcolarizare (546 de locuri) nu pare una excesivă, fără corespondenţă statistică în nevoile viitoare de cadre tinere ale instituţiilor în discuţie, de pe tot cuprinsul ţării.

Dacă este, însă, exagerată, raportată la reformarea MAI, atunci vinovat de starea de lucruri este însuşi ministrul de resort, Traian Igaş, în care Traian Băsescu „mai are încă speranţe”, cum menţiona la TVR 1. „Întreg procesul de reformă în MAI e dedicat profesionalizării poliţiei. Vreau ca oamenii să aibă încredere în poliţie, dar pentru asta poliţiştii trebuie să demonstreze că-şi fac meseria ca la carte” a declarat Traian Igaş într-un interviu pentru site-ul ziare.com. A analiza logica acestei afirmaţii este un nonsens. Fiindcă în opinia actualului ministru de Interne, până în prezent poliţia română n-a fost „profesionalizată”. Oricum, numai poliţist să nu fii în zilele noastre. Şi aserţiunea nu este valabilă doar la noi, ci în tot spaţiul Uniunii Europene, formele de infracţionalitate menţinând vigilenţa la cote de alertă.

Sursa: cvlpress.ro