Numarul femeilor fumatoare din Romania s-a dublat in ultimii 20 de ani


  1. #1
    P.R. Ic3Girl este un nume cunoscut tuturor Ic3Girl este un nume cunoscut tuturor Ic3Girl este un nume cunoscut tuturor Ic3Girl este un nume cunoscut tuturor Ic3Girl este un nume cunoscut tuturor Ic3Girl este un nume cunoscut tuturor Ic3Girl este un nume cunoscut tuturor Ic3Girl este un nume cunoscut tuturor
    Data de inscriere
    05-06-2007
    Sex
    F
    Mesaje
    3,093
    Mesaje bazar
    10
    Putere Reputatie
    50
    Reputatie
    933
    Puncte CF
    41.0

    Numarul femeilor fumatoare din Romania s-a dublat in ultimii 20 de ani

    Numărul femeilor fumătoare din România s-a dublat în ultimii 20 de ani, avertizează medicii, care subliniază că, potrivit ultimelor studii, una din cinci femei fumează zilnic cel puţin o ţigară.

    Îngrijorător este şi că, spun specialiştii, peste 55% dintre femeile fumătoare au între 15 şi 34 de ani, fiind la vârsta fertilă. Medicii oncologi atrag atenţia asupra faptului că femeile fumătoare sunt mai predispuse la cancer pulmonar. De acest lucru este responsabilă şi preferinţa doamnelor şi domnişoarelor pentru ţigările subţiri şi lungi, care determină inhalarea mai profundă şi mai frecventă.

    „Dependenţa de fumat este o boală cronică şi trebuie tratată în consecinţă. Practic, o persoană care fumează mai mult de 10 ţigarete pe zi este dependentă de nicotină. Femeile încep să fumeze mai târziu decât bărbaţii, însă renunţă mai greu. De altfel, studiile arată că rata de succes a renunţării la fumat este mai mare în cazul bărbaţilor. Motivele sunt atât de ordin biologic, cât si psihologic”, spune dr. Magdalena Ciobanu, coordonatorul programului naţional Stop Fumat.

    Potrivit unui studiu realizat de medicii din SUA, riscul de afecţiuni ale inimii la femei creşte anual cu 2% în cazul fumătoarelor, unul dintre motive fiind acela că organismul femeilor extrage o cantitate mai mare de substanţe toxice din ţigări.

    Programul naţional Stop Fumat îşi propune să îi ajute pe cei care doresc să renunţe la fumat şi care au nevoie de ajutor de specialitate. O echipă de medici şi psihologi specializaţi în tabacologie, prezenţi în centrele Stop Fumat, se află la dispoziţia celor care vor să scape de dependenţa de nicotină. În Bucureşti, doritorii pot veni în fiecare miercuri, la ora 15.30, la Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”, pentru a afla detalii despre tratament şi consilierea psihologică. Medicii oferă mai multe detalii pe site-ul www.stopfumat.eu şi la la Tel Verde: 0800878673.

    În România, nu mai puţin de 33.000 de persoane mor anual din cauza fumatului, ceea ce înseamnă un deces la fiecare 16 minute, conform statisticilor. (Realitatea.net)

    ***

    Femeile fumătoare sunt mai predispuse la cancer pulmonar decât bărbaţii. Ele dezvoltă boala după un consum mai mic de tutun şi au risc mai mare de a face forma cea mai severă a cancerului pulmonar. Una dintre explicaţii este că femeile folosesc mai frecvent ţigările de tip „slim, low-tar, lights” care favorizează fumatul „compensator” – inhalarea mai profundă sau mai frecventă pentru a-şi asigura „doza” de nicotină.

    ***

    Previziunile Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) arată că boala coronariană va rămâne principala cauză de deces pentru următorii 20 de ani, reprezentând 12,2% din mortalitatea generală, înaintea celor provocate de cancer, accidente rutiere, HIV/SIDA şi bolile hepatice. Organismul femeilor procesează nicotina mult mai rapid decât în cazul bărbaţilor, acestea fiind mai predispuse la dezvoltarea de afecţiuni coronariere în ciuda faptului că fumează mai puţine ţigarete pe zi în comparaţie cu bărbaţii, potrivit studiului citat.

    cvlpress.ro

  2. #2
    Banned laur_scp's Avatar laur_scp este cu certitudine unul din liderii acestei comunitati laur_scp este cu certitudine unul din liderii acestei comunitati laur_scp este cu certitudine unul din liderii acestei comunitati laur_scp este cu certitudine unul din liderii acestei comunitati laur_scp este cu certitudine unul din liderii acestei comunitati laur_scp este cu certitudine unul din liderii acestei comunitati laur_scp este cu certitudine unul din liderii acestei comunitati laur_scp este cu certitudine unul din liderii acestei comunitati laur_scp este cu certitudine unul din liderii acestei comunitati laur_scp este cu certitudine unul din liderii acestei comunitati laur_scp este cu certitudine unul din liderii acestei comunitati
    Data de inscriere
    06-02-2009
    Locaţie
    Unde nu te astepti!
    Sex
    M
    Mesaje
    6,035
    Mesaje bazar
    31
    Putere Reputatie
    0
    Reputatie
    4415
    Puncte CF
    51.0
    Usergroups:
    Sa fie in trend...
    Vrei mai putine reclame? Inregistreaza-te sau logheaza-te

Tags for this Thread

Google+

Cautati logo-ul CraiovaForum?

Iata cateva variante: