Premieră în sistemul sanitar doljean. Ieri, a fost inaugurat în cadrul Clinicii de dermatologie a Spitalului Judeţean din Craiova un centru de perfuzii unic în Oltenia. Odată cu finalizarea acestei investiţii, bolnavii au acces la un serviciu medical performant, dar şi la o terapie de vârf care le îmbunătăţeşte în mod semnificativ calitatea vieţii.

De noile facilităţi ale centrului de perfuzii vor beneficia în principal pacienţii Clinicii de dermatologie de la Spitalul Judeţean din Craiova, însă aici se pot adresa toţi bolnavii din zona Olteniei care necesită terapie biologică. Tratamentul este unul de ultimă generaţie, cu rezultate spectaculoase în ceea ce priveşte tratarea bolilor psoriazice, poliartrite, spondilite şi reumatologice. Valoarea investiţiei s-a ridicat la 7.000 de euro, compania MSD implicându-se în deschiderea şi dotarea cu echipament medical a centrului de perfuzii.

„Această terapie biologică este una de ultimă oră şi rezolvă spectaculos anumite probleme medicale. Pentru a administra această terapie intravenos este nevoie de monitorizarea pacientului foarte exactă. Trebuie ca pulsul şi tensiunea pacientului să fie luate din jumătate în jumătate de oră. În tot acest timp pacientul este sub strictă supraveghere. Tocmai pentru a creşte siguranţa pacientului la aceste administrări am realizat această investiţie”, a declarat George Nicola, director de vânzări al MSD.

Două saloane au fost complet renovate

Investiţia a constat în renovarea în totalitate a două saloane cu grup sanitar, precum şi în dotarea acestora cu echipament medical modern, cu infuzomate automate. Toate acestea vor permite monitorizarea continuă a bolnavilor cu afecţiuni dintre cele mai diverse, între care şi cei cu psoriazis. De altfel, în judeţul Dolj există peste 100 de pacienţi diagnosticaţi cu această boală aflaţi în terapie biologică, un tratament destul de costisitor. „Ne-am gândit ce putem face pentru ca aceşti bolnavi, astfel încât să se simtă şi ei mai bine îngrijiţi. Am înfiinţat acest centru de perfuzii de care pot beneficia nu numai bolnavii cu psoriazis, ci şi alţi pacienţi aflaţi în terapie biologică perfuzabilă. La nivel de ţară sunt cam 1.400 de persoane care beneficiază de această terapie modernă cu efecte spectaculoase pentru simptomatologia acestor bolnavi. În ceea ce priveşte judeţul Dolj, avem peste 100 de cazuri cu psoriazis în terapie biologică şi, respectând aceste criterii, ne bucurăm că şi bolnavii noştri au acces la această terapie. E drept, una costisitoare, care are şi riscuri pentru bolnavul respectiv, pe care noi însă ni le asumăm pentru a putea schimba în bine cursul vieţii acestor persoane”, a precizat conf. univ. dr. Virgil Pătraşcu, şeful Clinicii de dermatologie de la Spitalul Judeţean din Craiova.

10% din persoanele cu psoriazis au tendinţă de sinucidere

Dermatologii craioveni spun chiar că psoriazisul are un efect negativ asupra calităţii vieţii comparabil cu diabetul zaharat sau cancerul. De altfel, depresia este întâlnită la 54% din bolnavi, iar 10% din ei au tendinţa de a se sinucide. În ciuda progreselor înregistrate în domeniu, încă nu se poate vorbi de vindecarea acestei afecţiuni, ci doar de ştergerea leziunilor cutanate. Dacă în formele uşoare de psoriazis se obţin rezultate foarte bune cu tratamentul local, în formele medii şi severe este nevoie de terapie adecvată.

„Mulţi ajung la stare de depresie, iar unii dintre ei au mari probleme de integrare. Fiind vorba de bolnavi care nu răspund la terapia clasică, îi introducem pe această terapie biologică, care în România, pentru psoriazis, se face de la sfârşitul anului 2008. Cam 10% din persoanele cu psoriazis au tendinţă de sinucidere. Aceste persoane ajung la alcoolism cronic tocmai din cauza faptului că sunt respinşi de societate. Lumea nu cunoaşte această boală şi o pune pe seama neîngrijirii a unei contagiozităţi şi de aceea se feresc şi sunt discriminaţi”, a mai spus şeful Clinicii de Dermatologie.

cvlpress.ro