De la începutul anului şi până în prezent, nu mai puţin de 3.410 doljeni au obţinut de la Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) cardul european de asigurări sociale de sănătate. Documentul conferă titularului asigurat dreptul la asistenţă medicală pe parcursul şederii temporare sau a deplasării în unul dintre statele membre ale Uniunii Europene pentru motive turistice, profesionale, familiale sau pentru studii.

Dintre cei care au solicitat cardul european de asigurări sociale de sănătate, 529 de persoane au cerut şi eliberarea certificatului provizoriu de înlocuire a cardului european de asigurat. Important de ştiut este că documentul oferă asiguratului dreptul la prestaţii medicale pe perioada deplasării sau şederii temporare, dar nu mai mult de şase luni, cardul fiind o dovadă că titularul acestuia este asigurat în sistemul de asigurări sociale de sănătate din România.

Servicii medicale, în funcţie de legislaţia fiecărui stat

Doar în anumite circumstanţe extraordinare însă Casa de Asigurări de Sănătate poate elibera un certificat înlocuitor provizoriu, perioada de valabilitate fiind stabilită astfel încât să acopere intervalul de timp necesar şederii temporare, ce nu poate depăşi şase luni de la data emiterii. O astfel de situaţie este aceea în care, din motive obiective, ce trebuie să fie bine întemeiate, asiguratul nu poate obţine cardul european de sănătate înainte de plecarea din ţară.

În ceea ce priveşte serviciile medicale acordate, acestea sunt cele prevăzute de legislaţia fiecărui stat şi nu trebuie să depăşească ceea ce este necesar din punct de vedere medical în timpul şederii temporare. În plus, documentul asigură dreptul la asistenţă medicală nu doar pe teritoriul statelor membre ale Uniunii Europene, ci şi în Spaţiul Economic European şi Elveţia.

Cei care doresc să intre în posesia cardului european pentru asigurări sociale de sănătate trebuie să completeze o cerere-tip care se poate procura de la sediul Casei de Asigurări de Sănătate Dolj sau poate fi descărcată de pe site-ul CAS Dolj www.casdj.ro. La respectiva cerere trebuie anexate copia de buletin sau carte de identitate. În cazul minorilor sub 14 ani, în locul copiei după cartea de identitate se va depune o copie după certificatul de naştere şi o copie după buletinul unuia dintre părinţi.

La fel de importantă este şi dovada de asigurat pe ultimii cinci ani, conform legislaţiei în vigoare – adeverinţa de salariat, decizie pensie, talonul de pensie sau alt act specific, după caz. Informaţii privind dovada calităţii de asigurat se pot obţine de pe site-ul CAS Dolj sau apelând Tel Verde 0800.800.962.

Cardul european nu este un mijloc pentru tratamentul în străinătate

În situaţia în care asiguratul beneficiază de servicii medicale în baza cardului european de sănătate sau certificatului provizoriu înlocuitor, dar într-o perioadă nu mai îndeplineşte toate condiţiile în baza cărora s-a eliberat cardul – inclusiv plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate –, acesta se obligă să suporte în totalitate contravaloarea serviciilor medicale decontate din bugetul Fondului Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate şi rambursate instituţiei din statul membru al Uniunii Europene unde au fost acordate aceste servicii medicale. „Referitor la cererea – tip, aceasta reprezintă, în acelaşi timp, şi o declaraţie pe propria răspundere prin care solicitantul certifică faptul că nu intenţionează să utilizeze cardul european de asigurări sociale de sănătate, respectiv certificatul provizoriu de înlocuire a acestuia pentru deplasări care au ca scop beneficierea de tratament medical”, a declarat Daniela Gheorghe, purtător de cuvânt al Casei de Asigurări de Sănătate Dolj.

Pentru depunerea documentelor necesare obţinerii cardului european de sănătate sau a certificatului provizoriu înlocuitor persoanele interesate se pot adresa reprezentanţilor CAS Dolj, zilnic între orele 8.00 şi 12.00, programul putând fi prelungit în funcţie de numărul solicitanţilor.

Sursa: cvlpress.ro