Circa 2.000 de metri pătraţi de teren agricol de pe raza localităţii Işalniţa au fost, ieri, poluaţi accidental cu ţiţei, ca urmare a unei avarii apărute la o conductă aparţinând Companiei OMV-Petrom. Conform primelor analize efectuate la faţa locului, se pare că, din cauza coroziunii, instalaţia s-a fisurat, aproximativ 900 de litri de petrol brut scurgându-se în pământul cultivat cu porumb. Pentru poluarea accidentală de care se face vinovată, Compania OMV-Petrom a fost amendată de Garda de Mediu cu un miliard de lei vechi, amendă care, dacă este achitată în termen de 48 de ore, se reduce la suma de 250 de milioane de lei vechi. De altfel, aceasta este cea de-a treia sancţiune aplicată companiei, de la începutul anului, tot pentru poluare accidentală.

Compania OMV-Petrom au fost alertată de primarul din Işalniţa, de apariţia mai multor pete de ţiţei, într-o zonă agricolă de la marginea localităţii. Imediat, mai multe echipe din cadrul Petrom s-au deplasat în perimetrul afectat şi au oprit transportul ţiţeiului pe conducta avariată. Totodată, a fost anunţată şi Garda de Mediu, inspectorii constatând că mai mult de 2.000 de metri pătraţi de teren au fost poluaţi cu petrol. „Nu s-a făcut încă o evaluare exactă, deocamdată avem circa 2.000 de metri de teren afectat, cantitatea de ţiţei împrăştiată pe această suprafaţă fiind de aproximativ 900 de litri de ţiţei”, a precizat Ileana Şerban, şefa Gărzii de Mediu Craiova. Aceasta a precizat că Petrom-ul va plăti, conform legii, o sancţiune cuprinsă între cincisute şi un miliard de lei vechi sau 250 de milioane de lei vechi, dacă sancţiunea este plătită în 48 de ore. „Aceasta este legea statului român şi trebuie s-o aplicăm. Este ce-a de-a treia amendă aplicată Petromului de la început de an, pentru poluare accidentală”, a adăugat directorul Gărzii de Mediu.

„Conductele se pot coroda şi se pot produce astfel de incidente. Ţevile nu sunt vechi, dar ţiţeiul are caracter coroziv şi acesta ar putea fi motivul avariei. În două-trei zile vom remedia situaţia. La faţa locului avem o comisie, a fost chemat şi proprietarul, şi se va face o evaluare, iar Petrom îl va despăgubi”, a spus Daniel Lungu, manager de Producţie în cadrul Petrom.

Cel puţin un an, terenul nu mai poate fi cultivat

Suprafaţa afectată era cultivată cu porumb şi aparţine unui cetăţean din Işalniţa. Deşi zona este cunoscută pentru pământul fertilil şi producţiile mari de grâu şi porumb pe care le dă, păgubitul nu se va mai alege cu nimic anul acesta. „Aveam un hectar de pămân cultivat cu porumb, dar acum, cu ţiţeiul care se vărsă pe el nu se mai face nimic. Anul trecut am scos patru remorci de ştiuleţi de aici. Era pământ lucrat, chiar dacă am 77 de ani, îl muncesc cum pot. Am băgat vreo douăzeci de milioane de lei în arat, în semănat şi nu mă mai aleg cu nimic. Sper să-mi plătească ce-am muncit”, a mărturisit Ilie Tudose, proprietarul terenului afectat, care a mai spus că şi în urmă cu câţiva ani, au mai avut loc scurgeri de petrol în zonă.

Vom prezenta situaţia Ministerului Mediului

Chiar în urmă cu două zile, prefectul judeţului, Nicolae Giugea, declara că din cauza sondelor care aparţin Petrom-ului mai multe terenuri din nordul Doljului sunt grav afectate. „Nu sunt profet, dar chiar ieri am avut o discuţie despre distrugerile cauzate de Petrom. Nu poţi să faci numai profit, să poluezi şi să nu plăteşti. Deşi ei spun că nu au ce să facă, pentru că e o poluare istorică, şi că e treaba statului român cum se descurcă, tu, cel care poluezi, trebuie să plăteşti pentru asta. Voi face o analiză cu Garda de Mediu şi apoi vom prezenta situaţia şi Ministerului Mediului şi primului- ministru”, a declarat Nicolae Giugea.