Autorităţile locale vor cheltui pentru investiţii 8,9 milioane de euro de la bugetul local, ceea ce reprezintă 16% din totalul veniturilor estimate pentru acest an. Interesant este de observat în ce s-au gândit edilii să bage această sumă, care provine sută la sută din taxele plătite de craioveni. Sănătatea este cea mai săracă, iar iluminatul publicul cel mai costisitor serviciu.

Primăria Craiova şi-a propus să investească o sumă mică, de fapt cea mai mică pentru sănătatea locuitorilor. Acest domeniul figurează cu cea mai mică cifră acordată vreunui alt serviciu, respectiv cu 156.250 de euro. Dacă sunteţi curioşi ce au trercut, totuşi, pe lista de lucrări, veţi constata că este vorba de două proiecte care au fost prinse pentru finanţare, dintre care numai unul singur va fi executat în acest an. Municipalitata şi-a propus să construiască încă un corp de clădiri la Spitalul municipal „Filantropia”, cunoscut ca Spitalul nr. 2, de soarta căruia, mai nou, trebuie să răspundă. Şi această lucrare, cât şi cea care ar urma să vizeze consolidarea celorlalte două corpuri de clădiri existente nu se va întâmpla în acest an decât pe hârtie, fiind alocaţi bnani doar pentru documentaţia tehnică pregătitoare. Singurele şantiere pe care le va deschide autoritatea locală presupun construirea a 15 cabinete de stomatologie, cvare vor costa 131.250 de euro.

260.000 de euro pentru soba Primăriei

În schimb, autoritatea se îngrijeşte de propria sănătate. Ca termen de comparaţie, municipalitatea şi-a propus să cheltuiască de şapte ori mai mult pentru buna sa funcţionare. Bugetul pe care şi l-a alocat este de peste 800.000 de euro, bani din care trebuie să cumpere calculatoare şi sisteme de securitate pentru casieriile de la Direcţia de Taxe şi Impozite, sisteme antiefracţie pentru Casa Căsătoriilor. Pe aceeaşi listă se mai află achiziţia a şase terenuri, în diferite zone ale oraşului, care însumate consumă o sumă de 280.000 fr euro. O altă cheltuială care a fost trecută este şi capitalul social, de 1.000 de lei, cu care participă la constituirea societăţilor Salubritate SRL şi Pieţe şi Târguri SRL. Dar, la fel de bine, municipalitatea are grijă să-şi asigure căldura pentru iarna viitoare, instalaţia de încălzire a sediului principal, pe care urmează să o modernizeze în decursul acestui an, costă peste 260.000 de euro.

“Parfumul” din Corniţoiu acumulează vechime

O altă veste proastă pentru craioveni din cartierele mărginaşe. Dacă se aşteptau la minuni în acest an, trebuie să-şi ia gândul de la canalizări sau reţele de apă, realizate din bani publici. Pe partea de canalizare, sunt prinse două proiecte, dintre care doar unul va fi pus în practică anul acesta. Fericiţii sunt locuitorii din cartierul Popoveni care sunt prinşi cu o reţea de canalizare menajeră, care va fi plătită din bani locali – 275.000 de euro. Mirosurile urâte din cartierul George Enescu mai trebuiesc suportate şi vara aceasta pentru că, deocamdată, se realizează doar documentaţia tehnică în vederea amenajării lui. Nici pe poartea de alimentare cu apă nu sunt speranţe de investiţii de la buget, suma alocată la acest capitol fiind de numai 9.000 de euro care ajunge pentru scrierea a două studii de fezabilitate care privesc reabilitarea a două conducte, dintre care una este magistrala care aduce apa naturală din sursa Izvarna.

Aceleaşi investiţii: Polivalenta şi Teatrul de Vară

Lista de investiţii propriu-zise este, în realitate, sumară. Şi în acest an, municipalitatea a alocat bani, respectiv 253.000 de euro, pentru modernizarea Sălii Polivalente. Partea proastă este că nici aceşti bani nu grăbesc lucrurile, arena fiind incertă în ceea ce priveşte data când va fi inaugurată. Şi în acest an, autorităţile locale au alocat bani de la buget pentru reabilitarea Teatrului de vară din Parcul „Romanescu” – 515.500 de euro. O altă investiţie programată este extinderea cimitirului Craiova Nord, care are alocată o sumă de 226.000 de euro. Edilii şi-au propus să mai semaforizeze intersecţia străzii „Caracal” cu bulevardul „Gheorghe Chiţu”, lucrarea fiind finanţată cu 153.500 de euro. Municipalitatea a acorda o şi subvenţie de 625.000 de euro Regiei de Transport Craiova pentru achiziţia de autobuze noi. S-a angajat, de asemenea, să modernizeze pe viitor toate cele 15 podeţe rutiere care există în Craiova.

Un sfert din investiţii, pus pe bec

De departe, însă, cea mai constisitoare investiţie pe care o face municipalitatea craioveană este în infrastructura publică a municipiului. Pe lista de investiţii, un capitol în sine este ocupat de iluminatul public. Pentru extinderea şi modernizarea reţelei sunt alocate de la bugetul local nu mai puţin de 10,62 milioane de lei, adică 2,65 milioane de euro. Cum Primăria Craiova deţine un contract pentru mentenanţa iluminatului public cu firma Luxten Lighting Company Bucureşti, contract care este şi astăzi în vigoare, această sumă va intra în totalitate în contul său. Firma Luxten primeşte, de fapt, în fiecare an o sumă de bani de la bugetul local pentru întreţinere sau extindere. Lista de cumpărături, aşa cum a fost concepută de autorităţi, laolaltă cu proiecţia bugetului, poate fi consultată la sediul Primăriei Craiova până la mijlocul acestei săptămânii când ar urma să fie bătută în cuie prin votul consilierilor municipali.