CRAIOVA. Sergiu Drăgancea, fostul director al Centrului Judeţean al Agenţiei de Intervenţie şi Plăţi în Agricultură Dolj, arestat pentru luare de mită, a ajuns, în această dimineață, în fața magistraților de la Tribunalul Dolj.

Acesta a recunoscut că a luat bani de la denunțători. “Denunţătorii mi-au spus în Atlanta, la un tîrg agricol, că îmi dau 15.000 de euro dacă primesc subvenţia mai devreme. Eu le-am spus că vreau 25.000 de euro, dacă vor banii mai devreme. Recunosc că m-am lăudat că fermieri din Dolj au primit banii pe subvenţie datorită intervenţiilor mele”, a spus Drăgancea.

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie l-au trimis în judecată, în data de 3 octombrie, pe Răducu Sergiu Gelu Drăgancea, director executiv la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură APIA – Centrul judeţean Dolj, acesta fiind acuzat de luare de mită în formă continuată.

Potrivit procurorilor, acesta, în decembrie 2010, în calitate de director executiv la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură – Centrul Judeţean Dolj, a pretins de la reprezentanţii unei societăţi comerciale cu activitate în agricultură suma de 25.000 USD (dolari americani), respectiv 10% din totalul subvenţiilor solicitate de respectiva societate. Banii au fost pretinşi pentru autorizarea mai rapidă a plăţii celei de-a doua tranşe de subvenţii pentru suprafeţele de teren agricol cultivate (subvenţii aferente anului agricol 2010 – 2011). Subvenţiile pe suprafaţa cultivată acordate de APIA sunt finanţate atât din fonduri europene cât şi din bugetul de stat.

La data de 5 septembrie 2011, Drăgancea a pretins de la unul din reprezentanţii aceleiaşi societăţi agricole, suma de 25.000 USD pentru urgentarea autorizării plăţilor pe suprafaţa cultivată (subvenţii aferente anului agricol 2011 – 2012), precum şi pentru a nu sesiza eventuale nereguli care ar fi condus la controale nedorite şi la întârzierea plăţilor.

*************