Meserii deficitare pe piaţa muncii, ca personal calificat, specializările de electrician în construcţii şi sudor au fost incluse într-un proiect de calificare şi recalificare, lansat, ieri, la Craiova. Programul este destinat angajaţilor din întreprinderile doljene necalificaţi, ori cu calificare distinctă, interesaţi de domeniile amintite şi presupune intrarea a 75 dintre aceştia într-un program de formare, precum şi orientarea profesională a altor 50 de persoane.

Proiectul „Calificare şi recalificare pentru viitor”, cofinanţat din Fondul Social European prin POSDRU 2007-2013, Domeniul Major de Intervenţie 2.3. – „Acces şi participare la formarea profesională continuă” este implementat de Asociaţia Culturală „Sebastian” şi Asociaţia Română pentru Industrie Electronică şi Software (ARIES), filiala Oltenia.

În valoare totală de 1.976.200 lei, proiectul se desfăşoară în perioada 1 iulie 2011 – 30 iunie 2013 şi are ca obiectiv creşterea competitivităţii regionale şi dezvoltarea mobilităţii, adaptabilităţii şi flexibilităţii pe piaţa muncii a angajaţilor prin facilitarea acestora la programe de formare profesională continuă în vederea calificării, recalificării şi dezvoltării personale. În consecinţă, 125 de angajaţi din judeţul Dolj: 50 interesate să se califice/recalifice în meseria de sudor şi 25 – în meseria de electrician în construcţii, vor intra în stagii de pregătire cu o durată de opt luni, trei luni – partea teoretică, cinci luni – partea practică, iar alte 50 de persoane vor fi consiliate şi orientate profesional. Cursanţii vor primi o subvenţie de 600 de lei lunar, cu condiţia să respecte o serie de condiţii legate de participarea la cursuri şi nu numai. Cele două domenii sunt extrem de căutate, dar abordate de puţine organizaţii care se angajează în proiecte similare. La nivelul Regiunii de Dezvoltare Sud-Vest Oltenia, rulează la acest moment 50 de proiecte de acest fel, în care meseria de electrician în construcţie nu este inclusă, iar cea de sudor se regăseşte doar în două proiecte.

Înscrierile încep din 1 octombrie


La lansarea de ieri, au fost prezenţi mai mulţi angajatori interesaţi de calificarea angajaţilor din subordine în meseriile de sudor şi electrician în construcţii. Potrivit echipei din proiect, peste 25 de agenţi economici din judeţul Dolj şi-au manifestat interesul pentru a introduce angajaţi în programul de pregătire din proiect, spre calificare. Înscrierea acestora va începe la întâi octombrie. „Înscrierea cursanţilor începe la întâi octombrie. Timp de aproape două luni va dura această etapă, după care se face selecţia propriu-zisă astfel încât la întâi decembrie să înceapă prima grupă de 25 de sudori. La sfârşitul lunii noiembrie, va fi făcută o nouă selecţie pentru o altă grupă care să intre în programul de formare Cursurile se desfăşoară pe parcursul a opt luni – trei de teorie şi cinci de practică, cursanţii, în format seral. Adică, între orele 16.00 – 20.00, după programul de muncă”, a declarat Mircea Năstase, manager de proiect. Acesta a precizat faptul că la finalul stagiilor de pregătire, „cursanţii vor fi cu adevărat calificaţi”, nu doar prin acreditarea obţinută, ci şi prin abilităţile dobândite în urma pregătirii. Selecţia capitalului uman se face prin respectarea egalităţii de şanse, 4 locuri fiind rezervate femeilor.

cvlpress.ro