Comisarii Protecţiei Consumatorilor Dolj au fost instruiţi de către prefectul de Dolj, Nicole Giugea, să intensifice controalele în perioada de vară. Acesta a explicat că e acţiunea e imperios necesară, având în vedere că temperaturile sunt în creştere, iar majoritatea produselor sunt în pericol de alertare. Pe lângă acţiunile pe care Poliţia Locală împreună cu Jandarmeria le vor desfăşura în zonele aglomerate în perioada de vară – ştranduri şi terase -, Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor împreună cu Direcţia Sanitar-Veterinară, trebuie să aibă maxim de operativitate pe această perioadă. Să nu cumva să auzim de toxiinfecţii alimentare pe la diverse terase. Responsabilitatea e a noastră, a tuturor. Temperaturile sunt în creştere, produsele sunt uşor alterabile şi tocmai din acest motiv vă rog să intensificaţi controalele până în toamnă, când vom face noul program de lucru. Toate instituţiile care sunt abilitate, trebuie să verifice fiecare strand şi fiecare terasă”, a explicat prefectul de Dolj, Nicolae Giugea.

Amenzi în valoare de 519.700

Potrivit reprezentanţilor Comisariatului Judeţean pentru protecţia Consumatorilor Dolj, obiectivele instituţiei sunt pe termen lung, desfăşurându-se în perioada 2011-2013. Prima acţiune de pe lista priorităţilor prevede protejarea consumatorilor împotriva riscului de a achiziţiona produse periculoase sau de a li se presta servicii care ar putea să le afecteze viaţa, sănătatea sau securitatea. “În primele patru luni ale acestui an, au fost realizate un număr de 14 controale tematice şi şase controale cu tematici proprii ce însumează 769 de acţiuni de control. În această perioadă au fost consiliaţi 92 de operatori economici. Totodată, am depistat produse cu deficienţe de la legislaţia privind protecţia consumatorilor în valoare de 486.684,8 lei, s-au oprit definitiv de la comercializare produse alimentare neconforme în valoare de 14.619 lei şi s-au aplicat 405 amenzi contravenţionale, în valoare totală de 519.700”, a explicat Gheorghe Marinescu, comisar-şef în cadrul CJPC Dolj. acesta a precizat că de la începutul anului, instituţia pe care o reprezintă a soluţionat un număr de 216 sesizări şi reclamaţii venite din partea consumatorilor.
Acţiuni educative în şcoli

În perioada următoare, reprezentanţii CJPC Dolj vor desfăşura acţiuni de control în baza Directivele Europene, privind produsele alimentare, nealimentare şi serviciile care prezintă risc asupra sănătăţii consumatorilor. Totodată, vor fi organizate acţiuni de colaborarea cu alte instituţii care au sarcini în domeniul protecţiei consumatorilor – Vama, Inspectoratul Judeţean de Poliţie, Jandarmeria, Direcţia de Sănătate Publică şi Direcţia Sanitar Veterinară, pentru Siguranţa Alimentelor – în vederea şi retragerea de pe piaţă a produselor cu abateri de la legislaţie. Educarea consumatorilor este un alt aspect de care CJPC Dolj se ocupă. Astfel, în colaborare cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Dolj, se doreşte realizarea unui program în cadrul căruia, în instituţiile de învăţământ vor fi prezentate noţiunile generale privind protecţia consumatorilor. De asemenea, se are în vedere crearea unui centru regional de consultanţă, privind protecţia consumatorilor.