Europarlamentarii PSD, Victor Boştinaru, Cătălin Ivan, şi Viorica Dăncilă, au cerut Comisiei Europene să se pronunţe dacă este la curent cu intenţia Guvernului de a încălca legislaţia românească, prin refuzul organizării unui referendum pe tema reorganizării administrativ-teritoriale a României şi, totodată, să se pronunţe dacă a primit din partea Guvernului Boc vreun studiu de fezabilitate privind costurile acestei reorganizări, care se vrea a fi făcută într-un termen foarte scurt.

”PDL a lansat ipoteza eliminării subiectului privind structurile administrativ-teritoriale din Constituţie şi reglementarea prin act normativ şi asumarea raspunderii. Dar un astfel de proces amplu nu poate fi făcut fără consultarea populaţiei. Legea Referendumului Nr. 3/2000, art. 13, alin. 3, specifică: «Proiectele de lege sau propunerile legislative privind modificarea limitelor teritoriale ale comunelor, oraşelor şi judeţelor se inaintează Parlamentului spre adoptare numai după consultarea prealabilă a cetăţenilor din unităţile administrativ-teritoriale respective, prin referendum. În acest caz organizarea referendumului este obligatorie»”, se arată în solicitarea trimisă Comisiei Europene de către cei trei eurodeputați PSD.

Regionalizarea trebuie să aibă acordul CE

Europarlamentarii PSD au subliniat că toate costurile pe care le implică reforma administrativă în viziunea PDL vor fi enorme pentru populație. ”Un astfel de proces înseamnă pentru fiecare cetăţean al României schimbarea cărţii de identitate, schimbarea permisului de conducere, schimbarea paşaportului, a actelor de cadastru, pe calculul actual şi la preţurile actuale, fiecare cetăţean va plăti în jur de 600-700 RON pentru a schimba documentele. La toate acestea, se vor adăuga şi cheltuielile autorităţilor locale”, arată europarlamentarii social-democraţi. Ei au mai arătat că orice modificare semnificativă, care are un impact asupra politicii de coeziune, trebuie sa fie făcută cu acordul Comisiei Europene şi ca urmare a realizării unui studiu de fezabilitate. „Am declarat de îndată ce Traian Băsescu a venit cu această idee că orice schimbare fundamentală care afectează Politica de Coeziune a Uniunii Europene trebuie să aibă în avans acordul Comisiei Europene doar după ce un studiu obiectiv de fezabilitate a fost redactat. Planificarea unei asemenea reforme este strictă iar acest lucru trebuie luat în considerare de către orice guvern din Uniunea Europeană”, a spus Victor Boştinaru.

Regionalizarea trebuie să asigure predictibilitate şi stabilitate

Conform celor trei eurodeputaţi PSD, ”Comisia Europeană a informat Guvernul român, în mod oficial şi în repetate rânduri, încă din 2008, cu privire la faptul că o reformă regională ar putea fi implementată numai după ce au avut loc consultări politice serioase între partidul aflat la guvernare, opoziţie, asociaţii şi societatea civilă pentru a se asigura că această reformă poate oferi predictibilitate, stabilitate şi că va avea succes ca urmare a referendumului cerut de către Constituţie”. În aceste condiţii, eurodeputaţii PSD au întrebat Comisia Europeană dacă este la curent cu faptul că ”principalul partid aflat la guvernare intenţionează o reorganizare administrativă a României rapid, fără să organizeze un referendum, fără consultări de amploare între guvernare, opoziţie, asociații şi societatea civila”. În plus, cei trei demnitari europeni vor să afle de la Comisia Europeană dacă a primit vreo informare din partea Guvernului României cu privire la rezultatele unor eventuale studii care vizează costurile reorganizării administrativ teritoriale a ţării într-o perioadă atât de scurtă.

Victor Ponta: „Eu mă bazez pe ce spun oamenii”

Preşedintele Traian Băsescu le-a spus, marţi, liderilor USL, după ce aceştia s-au plâns că Guvernul a atacat o decizie a unui Consiliu Judeţean de organizare a unui refendum judeţean, că el este un „pasionat” al refendumurilor dar făcute corect. Răspunsul lui Victor Ponta a fost unul prompt, declarând că se bazează pe înţelepciunea oamenilor: „Spre deosebire de dumneavoastră, eu mă bazez pe ce spun oamenii, ei sunt mai înţelepţi şi decât dumneavoastră şi decât mine. Nu pot să anticipez ce se va întâmpla, pot să vă spun doar că primul refendum judeţean a fost deja atacat de Guvern în instanţă”.

Sursa: www.cvlpress.ro