Cu prilejul Zilei Justiţiei, ieri, la Facultatea de Drept “Nicolae Titulescu” din Craiova s-a desfăşurat o întâlnire a membrilor Asociaţiei Magistraţilor din România (AMR) – Filiala Dolj, la care au participat judecători din Craiova şi de la instanţe din judeţ, dar şi procurori. Dacă tot s-au întâlnit de ziua lor, magistraţii doljeni şi-au găsit şi de muncă, tema întâlnirii fiind “implicaţiile modificărilor legislative asupra independenţei magistraţilor”. Au fost avute în vedere modificările Constituţiei, dar şi a Legii nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor şi a Legii nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al magistraturii.

Un material cuprinzând propuneri şi observaţii pe marginea modificărilor a fost realizat şi prezentat de Tatiana Rădulescu, judecător şi vicepreşedinte al AMR – Filiala Dolj, iar concluzia celor prezenţi, la finalul discuţiilor, a fost că în mare parte se încearcă subordonarea justiţiei de către puterea politică, pe lângă faptul că unele aspecte aduc atingere unor drepturi fundamentale, garantate de Constituţia României. Una dintre cele mai vii dezbateri legate de revizuirea Constituţiei a generat-o propunerea de eliminare a tezei a II-a de la art. 44, alin. 8, respectiv “Caracterul licit al dobândirii se prezumă”. Magistraţii doljeni consideră că eliminarea prezumţiei caracterului licit al dobândirii bunurilor este fundamental greşită, pentru că aduce atingere principiului constituţional al prezumţiei de nevinovăţie.

Judecătorul Dan Spânu, de la Curtea de Apel Craiova, aflat aici în calitate de vicepreşedinte al AMR, a spus că “de multe ori Justiţia este arătată cu degetul, însă niciodată nu s-au analizat cauzele şi nu s-a venit cu soluţii pentru o reală reformă. Puterea politică a creat această Justiţie, ca să nu poată fi folosită ca o armă împotriva ei”. Între cei prezenţi la întâlnire s-a aflat şi academicianul Ion Dogaru, pe care unii dintre judecătorii şi procurorii prezenţi l-au avut profesor, dar şi procurorul Ionel Grigorie, de la Parchetul Curţii de Apel Craiova, vicepreşedinte al Filialei Dolj a AMR.

Sursa: cvlpress.ro