România ar putea avea în viitorul apropiat o linie aeriană directă între Bucureşti şi Beijing. Anunţul a fost făcut de premierul Emil Boc, potrivit căruia discuţiile avute la nivel guvernamental cu omologul chinez incluzând şi propunerea unui program de cooperare în vederea dezvoltării şi susţinerii reciproce a turismului – atât a turiştilor chinezi în România, cât şi a turiştilor români în China.

“Linia aeriană Bucureşti-Beijing poate fi privită şi ca o componentă a dezvoltării pe palierul turistic. Din acest punct de vedere, am înaintat părţii chineze mai multe propuneri, în primul rând posibilitatea de a oferi unele pachete turistice speciale de tipul turism de tranzit pentru cetăţenii chinezi care au deja o viză pentru un stat membru al UE şi în cadrul acelei vize pot avea un turism de tranzit de 5 zile în România, iar ţara noastră este pregătită să ofere asemenea pachete turistice în condiţiile actuale reglementate de legislaţia UE. Aceste pachete turistice pot fi la începutul sau la sfârşitul unui sejur în Europa pe care cetăţenii chinezi îl au angajat, a prezentat Boc discuţiile avute.

De asemenea, potrivit premierului, părţii chineze i-a fost propus să identifice o listă cu principalii tur-operatori din China care să intre în colaborare directă cu ministerul Turismului şi autoritatea naţională pentru turism din China, şi să încheie parteneriate profitabile, din perspectiva ambelor părţi. Pe de altă parte, premierul a anunţat că, în plan cultural, s-a decis semnarea unui nou protocol de colaborare între România şi China, care să se concentreze pe înfiinţarea unui institut cultural român la Beijing şi a unui centru cultural chinez la Bucureşti.

*************