La începutul lunii mai a.c., Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale transmitea, prin Direcţia Generală de Dezvoltare Rurală – Autoritate de Management pentru PNDR, propunerea oficială de modificare a Programului Naţional de Dezvoltare Rurală, versiunea VII.

Propunerile de modificare ale Programului Naţional de Dezvoltare Rurală vizează modificarea criteriului de selecţie 1 al componentei a1 – „Irigaţii şi alte lucrări de Îmbunătăţiri funciare” din cadrul Măsurii 1.2.5. „Îmbunătăţirea şi dezvoltarea infrastructurii legate de dezvoltarea şi adaptarea agriculturii şi silviculturii”, prin extinderea aplicabilităţii acestuia la OUAI (Organizaţia Utilizatorilor de Apă pentru Irigaţii) / FOUAI (Federaţia OUAI) pentru care alimentarea cu apă se face direct de la sursă sau în sistem gravitaţional.

Astfel, criteriul de selecţie va fi reformulat după cum urmează: Proiecte de irigaţii „la care infrastructura primară de irigaţii a fost deja modernizată sau la care sistemul de irigaţii din aval a fost modernizat, inclusiv acele proiecte pentru care alimentarea cu apă a punctelor de livrare a OUAI şi FOUAI se face direct de la sursă sau in sistem gravitaţional”; „la care infrastructura primară de irigaţii are un proiect de modernizare sau la care sistemul de irigaţii din aval are un proiect de modernizare”. O altă modificare constă în realocarea în cadrul Axei LEADER a unei sume de 5.222.211 de euro, de la Măsura 4.3.1.1., la Măsurile 4.1. şi 4.2.1.

Pentru simplificarea accesării fondurilor de Grupurile de Acţiune Locală (GAL) a fost modificat fluxul procedural aferent Măsurilor 4.1. şi 4.3.1.2, în sensul depunerii rapoartelor de activitate şi a dosarelor de plată la Oficiile Judeţene de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (OJPDRP) şi nu la Centrele Regionale de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (CRPDRP), aşa cum se proceda înainte.

GAL-urile primesc un avans de funcţionare de 20%

O altă noutate importantă este acordarea unui avans pentru costurile de funcţionare a Grupurilor de Acţiune Locală (GAL), dobândirea de competenţe şi animarea teritoriului. Modificarea constă în includerea în cadrul fişei tehnice a sub-măsurii 4.3.1.2. – „Funcţionarea Grupurilor de Acţiune Locală, dobândirea de competenţe şi animarea teritoriului” a posibilităţii ca Grupurile Locale să poată primi un avans de maximum 20% din totalul costurilor aferente funcţionării, animării teritoriului şi dobândirii de competente. În acest sens, va fi introdusă secţiunea: „Plăţi în avans pentru funcţionarea GAL, dobândirea de competenţe şi animarea teritoriului”. Grupurile de Acţiune Locală pot solicita Agenţiei de Plăti pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit plata unui avans. Valoarea acestui avans nu trebuie să depăşească 20% din ajutorul public, legat de costurile menţionate la art. 63 (c) al Regulamentului (CE) nr. 1698/2005, iar plata acestuia este condiţionată de constituirea unei garanţii bancare sau a unei garanţii echivalente, care corespunde procentului de 110% din valoarea avansului. Garanţia se eliberează cel târziu la data finalizării implementării strategiei de dezvoltare locală”.

Conform regulamentelor europene, România poate aplica versiunea consolidată a PNDR de la data transmiterii oficiale a acesteia serviciilor Comisiei Europene, sub rezerva aprobării ulterioare, de către Comisia Europeană, a modificărilor propuse. Astfel, aceste modificări se aplică începând cu sesiunile deschise după luna mai a anului 2011.

Sursa: cvlpress.ro