S-au implinit 25 de ani de la explozia reactorului nuclear de la Cernobil


  1. #1
    P.R. Ic3Girl este un nume cunoscut tuturor Ic3Girl este un nume cunoscut tuturor Ic3Girl este un nume cunoscut tuturor Ic3Girl este un nume cunoscut tuturor Ic3Girl este un nume cunoscut tuturor Ic3Girl este un nume cunoscut tuturor Ic3Girl este un nume cunoscut tuturor Ic3Girl este un nume cunoscut tuturor
    Data de inscriere
    05-06-2007
    Sex
    F
    Mesaje
    3,093
    Mesaje bazar
    10
    Putere Reputatie
    50
    Reputatie
    933
    Puncte CF
    41.0

    S-au implinit 25 de ani de la explozia reactorului nuclear de la Cernobil

    La 26 aprilie se împlinesc 25 de ani de la cea mai mare catastrofă atomică din istoria lumii – explozia reactorului patru al centralei Cernobîl.

    Reactorul numărul 4 al centralei de la Cernobîl a explodat la 26 aprilie 1986, la ora 01.23, în urma unei erori de manipulare în timpul unui test de securitate. Deflagraţia a ridicat dala superioară a reactorului, cu o greutate de 2.000 de tone. Combustibilul nuclear a ars timp de peste zece zile, emiţând elemente radioactive cu o intensitate echivalentă cu cel puţin 200 de bombe de la Hiroshima şi contaminând o mare parte din Europa, în principal Ucraina, Belarus şi Rusia. Pentru a stinge incendiul şi a curăţa zona din jurul centralei, URSS a trimis în patru ani 600.000 de persoane, expuse unor doze puternice de radiaţii cu o protecţie minimă.

    Bilanţul de la Cernobîl suscită în continuare controverse: sunt criticate cultul secretului şi supravegherea defectuoasă a victimelor în anii haotici din perioada postsovietică, precum şi activitatea de lobby în favoarea energiei nucleare, reticentă la analizarea consecinţelor pe termen lung ale catastrofei. În 2005, mai multe agenţii ale ONU, printre care s-a aflat şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii, au estimat că 4.000 de persoane au murit în urma expunerii la radiaţii, un raport care, potrivit ecologiştilor, subestimează puternic impactul accidentului de la Cernobîl. Acest raport este contestat de UNSCEAR, comitetul ştiinţific al Naţiunilor Unite pentru efectele radiaţiilor atomice, care nu recunoaşte decât 31 de decese în rândul operatorilor şi pompierilor imputabile direct efectelor radiaţiilor.

    În ultimul său raport din februarie 2011, UNSCEAR menţionează, de asemenea, 6.000 de cazuri de cancer tiroidian, dintre care 15 mortale, provocate de consumul încă din copilărie al laptelui contaminat. Potrivit Greenpeace, cel puţin 100.000 de persoane au murit înainte de 2005 în Ucraina, Belarus şi Rusia în urma contaminării radioactive (cancer, afecţiuni ale sistemului imunitar, boli cardiace).

    Ceremoniile de comemorare a catastrofei de la Cernobîl au loc într-un moment în care noul accident de la Fukushima a sporit îngrijorarea faţă de riscul folosirii energiei nucleare. În diferite ţări ale lumii, catastrofa a fost comemorată şi prin manifestaţii ale ecologiştilor care au cerut să se renunţe cu totul la energia nucleară.

    Sursa: www.*************

  2. #2
    Banned s_ki_pp_er's Avatar s_ki_pp_er are ceva special... s_ki_pp_er are ceva special...
    Data de inscriere
    14-12-2006
    Sex
    M
    Mesaje
    240
    Mesaje bazar
    194
    Putere Reputatie
    0
    Reputatie
    100
    Puncte CF
    0.0
    Tragic si din cate se pare doar un inceput ... belea mare cu centralele astea ...
    Vrei mai putine reclame? Inregistreaza-te sau logheaza-te

Tags for this Thread

Google+

Cautati logo-ul CraiovaForum?

Iata cateva variante: