SRL-ul înfiinţat cu mult timp în urmă de Primăria Craiova a primit, prin delegare de gestiune, activitatea de salubrizare a oraşului. Consilierii municipali au votat, ieri, în unanimitate, un proiect de hotărâre prin care societatea comercială are dreptul să întreţină străzile şi să colecteze gunoiul contra unei redevenţe modice.

Reprezentantul grupului de consilieri PSD, Constantin Răducănoiu, a cerut, ieri, în plen, ca redevenţa pe care o va plăti societatea de salubritate să fie mai mică decât se propusese Primăria Craiova. «V-aş propune ca redevenţa să fie de 0,01% din cifra de afaceri şi să fie plătită în termen de 60 de zile de la aprobarea bilanţului contabil. Suma pe care o cerem acum e foarte mare, ceea ce nu e tocmai bine, pentru că e vorba totuşi de o societate a Consiliului Local pe care trebuie să o ajutăm», a spus Constantin Răducănoiu. Acesta a motivat că din diferenţa de bani care ar rămâne societăţii prin coborârea preţului redevenţei, societatea de salubritate ar putea să-şi cumpere utilaje.

Redevenţă de 100 de ori mai mică

Prezent la şedinţă, primarul Craiovei, Antonie Solomon, i-a explicat consilierului că şi intenţia municipalităţii este aceea de a lăsa suficient de mulţi bani societăţii. «Nu are rost să ne certăm pe un leu, doi lei în plus, pentru că oricum aceşti bani din redevenţă noi dorim să-i lăsăm tot societăţii, ca să poată să-şi cumpere utilajele necesare. Aşa că redevenţa de 3 miliarde de lei pe care ar trebui să ne-o dea nouă la buget s-ar întoarce tot la ei», a spus Solomon.

Cerându-i-se o explicaţie de specialitate, directorul Direcţiei Juridice a Primăriei Craiova, Ovidiu Mischianu, a precizat că în nici un caz redevenţa nu se poate întoarce la aceeaşi sursă. Pentru a nu îngreuna financiar societatea, consilierii municipali au preferat varianta cu redevenţa minimă şi au votat în unanimitate amendamentul propus de consilierul Constantin Răducănoiu.

Salubritatea vrea să scumpească gunoiul

Consilierii se vor întâlni cu societatea de salubritate şi luna viitoare sau cel mai curând la sfârşitul acestei luni când urmează să-şi dea avizul pentru o majorare de tarif la gunoi. Reamintim că propunerea de majorare a tarifului la valoarea de 5,9 lei de persoană pe lună a mai fost dezbătută aprins şi luna trecută, în cadrul unei întâlniri ordinare, proiectul fiind respins la vot din cauză că mulţi dintre consilierii PDL au fost absenţi şi nu au mai putut constitui majoritatea. Dacă de această dată aleşii locali vor fi conştiincioşi şi se vor afla în scaune, proiectul de majorare a preţului gunoiului are mari şanse să treacă la vor. Conducerea societăţii de salubritate a explicat luna trecută că e necesară această majorare pentru că nu se acopăr cheltuielile de întreţinere a parcului auto dat fiind faptul că au crescut preţul la carburanţi.

cvlpress.ro