Biserica încearcă să înfiinţeze unităţi medicale în care va fi acordată gratuit asistenţă medicală, ca model de îngrijire a bolnavilor, a orfanilor, a bătrânilor singuri şi a persoanelor cu alte lipsuri şi nevoi.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Patriarhiei Române, părintele Constantin Stoica, atenţia va fi acordată cu predilecţie bolnavilor din spitale, aziluri, orfelinate şi alte aşezăminte, dar şi pelerinilor bolnavi care vin la slujbe, intenţia Bisericii subordonându-se hotărârii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române (BOR) ca anul 2012 să fie dedicat în Patriarhia Română Sfântului Maslu şi îngrijirii bolnavilor.

“Este multă suferinţă şi este nevoie de multă vindecare sufletească şi trupească. Medicamentele au devenit din ce în ce mai scumpe, spitalele mai greu de întreţinut, oamenii foarte săraci şi singuri. Când ei mai sunt şi bolnavi, suferinţa creşte mai mult”, declara patriarhul BOR, Daniel, la 1 ianuarie, după Sfânta Liturghie şi slujba de Te Deum, în Catedrala patriarhală.

Potrivit Agenţiei Basilica a Patriarhiei Române, bolnavii sunt mereu în atenţia Bisericii, prin cererile care se fac la fiecare slujbă, prin săvârşirea Sfântului Maslu, prin Taina Spovedaniei, care vindecând sufletul aduce după sine şi vindecarea trupului, prin actele de voluntariat ale medicilor în unităţile medicale de pe lângă parohii.

“Biserica încearcă să înfiinţeze unităţi medicale. Avem mai multe dispensare în eparhii, chiar şi în unele parohii. Avem cabinete medicale în care medicii creştini oferă consultaţii gratuite. Adesea, aceste cabinete medicale se află organizate în parohii. Avem mai multe dispensare ale Bisericii şi avem şi un spital pe care l-am înfiinţat în anul 2000 la Iaşi, numit Providenţa, adică pronia sau purtarea de grijă a lui Dumnezeu, care acum are peste 120 de medici, asistenţi şi asistente medicale. De asemenea, în apropierea noii catedrale este prevăzută construirea unui centru de diagnostic şi tratament, pentru ca pelerinii bolnavi care vin la Bucureşti să fie consultaţi gratuit, să se stabilească diagnosticul lor, iar celor care au nevoie de îngrijiri imediate să li se ofere”, a mai spus Întâistătătorul BOR în cuvântul de învăţătură amintit.

De altfel, pe lângă mănăstiri şi biserici înstărite de parohii au existat încă din cele mai vechi timpuri primele bolniţe, la început locuri de îngrijire a călugărilor bolnavi, care, cu vremea, şi-au extins aria de îngrijire.

(Agerpres)