Scrisoare catre un prieten (partea a treia)


  1. #1
    Maniac Jurnalul Olteniei's Avatar Jurnalul Olteniei reprezinta o cantitate neglijabila
    Data de inscriere
    20-09-2011
    Sex
    M
    Mesaje
    3,391
    Mesaje bazar
    9
    Putere Reputatie
    0
    Reputatie
    4
    Puncte CF
    0.0

    Post Scrisoare catre un prieten (partea a treia)

    Draga prietene,
    Am citit in miezul noptii raspunsul tau, am ramas inmarmurit si vreau sa-ti spun ca la fel ca si Dumnezeu sunt consternat si eu de darurile ce a putut sa ni le dea! Dar ce pacat ca nu le pretuim !

    Mai mult, am citit din curiozitate cate ceva din 1918 si ce crezi ca am gasit acolo? Ei, pai sunt sigur ca stii: Marea Unire au facut-o romanii adevarati, printre care si Maniu , Mihalache, PNTCD-UL, iar azi constat ca serbeaza viclean cei ce au luat romanilor cam tot ce aveau de vreo 80 de ani incoace. Iti mai amintesti micul Paris? Bursa de grau din Balta Brailei? Ei uite, ei ii indeamna pe romani sa-si gaseasca fericirea prin Europa. Pai de ce am facut Marea Unire? Daca azi in loc sa facem cate ceva pe aici, pe acest pamant binecuvantat facem pelerinaj prin Europa? Dupa fericire cica. Rareori am intalnit un spirit atat de lipsit de orice iluzie in ceea ce priveste istoria.

    E foarte corect ceea ce imi scrii cu privire la politica, e egocentrica, dar vreau sa spun ca au asupra mea efectul unor vomitive, si vreau sa spun ca in aer pluteste un iz de tampenie si de idiotenie.. Dar viitorul este dimpotriva sumbru. Da, imi spui sa am rabdare ca iarna trece repede si vine primavara.

    Da, sunt optimist, dar vreau sa stii ca in ultimii 20 de ani, primavara pentru mine a fost parca un dusman. Nu mai sunt flori, parcuri , copaci , au parjolit totul, construind ura, discordia, dezbinarea. Oamenii pe strada nu mai sunt calzi, nu mai zambesc, se privesc cu ura si rautate, iar daca vrei sa discuti cu ei, nu se mai poate, aproape ca refuza sa se si salute. M-am bucurat foarte mult ca am putut sa discut cu tine draga prietene, despre unele probleme importante in ceea ce priveste prezentul si istoria in general. Avem in fond, aceeasi pozitie, suferim amandoi de luciditate. Iata o boala deloc raspandita. Aproape incontinuu, din cauza acestor blestemate de alegeri, primesc telefoane. De fapt nici nu mai stiu cum sa reactionez.

    O iesire, o solutie pasagera este posibila. Dar pentru viitor, sper sa nu ne luam la intrecere cu lucia saracie. Am descoperit remarca ta, draga prietene, ca spiritual sunt atasat de poporul meu pentru ca am vazut din exterior ce inseamna o sfasiere interioara. Plimbarea, este posibil singura posibilitate pe care o mai avem de a intra in legatura cu vechea intelepciune, suferinta converteste totul intr-o suma de semnificatii, indiferente, si lumii obiective ii substituie lumea ei. Intreg procesul durerii nu este decat o continua substitutie. Suferinta inlocuieste rand pe rand obiectivele si semnificatiile din centru sau de la periferia interesului nostru, incat ea sfarseste prin a-si desfasura intinderile si intensitatile pe toate laturile vietii. Ei, sa stii, cu moralul stau bine nu m-am schimbat deloc. Acum mi-oi schimba parerea pentru ca am inceput sa imbatranesc si eu. De altfel nu ma intereseaza stralucirea, nu dau doua parale pe ea.

    Sunt roman si, ca romanul, ma socot buricul pamantului, ca daca n-as fi roman n-as fi nimic, nu ma pot imagina italian, rus sau spaniol, adica nu pot extrapola substanta spiritului meu la alt neam. Sunt roman prin vocatie, tot ce gandesc devine romaneste. Ma intrebati daca stiu cat de greu o duc romanii azi? Pai cum sa nu stiu, dar ei o duc greu pentru ca sunt prosti guvernatii, in afara de bisnitari, dar care sunt foarte multi. Pai bisnitarii apar ca parazitii, in dezordine. Ei inlocuiesc ordinea care asigura cantitatea de bunuri materiale ale cetateniilor, locuiesc in aceasta dezordine, nu-i asa? Vedeti ca astia se imbogatesc teribil acum si nu numai ca ei or sa conduca in economie, in tot felul de lucruri, dar o sa conduca probabil si in cultura, si in educatie si in sanatate, vor gestiona si banii de pensii care nu peste mult timp nu vor mai fi.

    Ma intrebati ce sa facem? Raspunsul meu ar fi: nu stiu, poporul roman trebuie sa nasca acum o personalitate care nu s-a compromis. Si pentru ca vreau sa inchei scrisoarea mea in ton mai optimist am lasat la incheiere raspunsul meu la intrebarea ta, draga prietene, daca imi plac femeile. Pai , mi-e rusine sa povestesc, dar carui barbat nu-i plac femeile? In primul rand, le iubesc pentru farmecul lor, in al doilea rand le iubesc pentru ca fac copii, desi usor, usor imbatranesc dar admiratia mea va ramane vesnica. Acum trebuie sa marturisesc cat de invioratoare este pentru mine vizita ta prietene prin scrisorile mele.

    Dar eu ma joc intre sentimentul letal al mortii si suferinta mea pentru un neam trist si umilit din interiorul lui, insa va spun cinstit: nu pot face nimic pentru ca sunt aproape singur si neputincios, pentru ca nu exista o initiativa colectiva si un ideal comun. Aproape a disparut si sentimentul de roman.
    Va pretuiesc si nu voi ezita sa raspund si pe viitor mai optimist in pas cu optimismul neamului meu .

    Acelasi
    Gheorghe Duduiala

    Mai citiţi şi:

    Scrisoare pentru un prieten (partea I)

    Scrisoare către un prieten (partea a 2-a)



    Sursa: jurnalulolteniei.ro
    Last edited by Moderator; 11-12-2011 at 09:02.

  2. #2
    Banned JamaiCatalin's Avatar JamaiCatalin este cel mai nesuferit user de pe acest forum JamaiCatalin este cel mai nesuferit user de pe acest forum JamaiCatalin este cel mai nesuferit user de pe acest forum JamaiCatalin este cel mai nesuferit user de pe acest forum JamaiCatalin este cel mai nesuferit user de pe acest forum JamaiCatalin este cel mai nesuferit user de pe acest forum
    Data de inscriere
    22-12-2007
    Locaţie
    Niciodata Stabil
    Varsta
    34
    Sex
    M
    Mesaje
    1,685
    Mesaje bazar
    1305
    Putere Reputatie
    0
    Reputatie
    -500
    Puncte CF
    0.0
    Usergroups:
    Iubesc Romnia si istoria ei respect oamneni care au scris aceasta istorie,urasc oamenii care m-au facut sa imi fie rusine ca sunt roman
    Vrei mai putine reclame? Inregistreaza-te sau logheaza-te

  3. #3
    Senior Member marians65's Avatar marians65 are ceva special... marians65 are ceva special...
    Data de inscriere
    13-12-2006
    Locaţie
    aici
    Varsta
    59
    Sex
    M
    Mesaje
    537
    Mesaje bazar
    40
    Putere Reputatie
    38
    Reputatie
    101
    Puncte CF
    41.0
    CRAIOVA. Gheorghe Duduială, preşedinte al filialei Craiova a P N ȚC D crede că, “după zeci de ani de abuzuri”, urmaşul fostului PCR, PSD, se apropie de “lada de gunoi a istoriei”: “S-ar putea ca la alegerile din 2012 să vedeţi un PSD mare cât un SRL cu 20 de angajaţi”.
    La sediul PNȚCD din Craiova a avut loc o conferinţă de presă în care s-a vorbit despre sacrificarea generaţiilor, de-a lungul perioadei post-revoluţionare. Țărăniştii doljeni nu puteau să nu aduc în discuţie şi recentele evenimente petrecute în sânul PSD. “Nu este neapărat problema noastră, a PNȚCD, dar este o problemă de interes naţional. În sfârşit, după zeci de ani de teroare, zeci de ani în care au distrus totul, iată că PSD a ajuns la autodistrugere”, a declarat liderul organizaţiei municipale a PNȚCD, Gheorghe Duduială.
    “Noi am rezistat 12 ani fără a fi partid parlamentar, pentru că pe noi ne iubeşte Dumnezeu, însă vă spun că dacă în urma excluderii lui Geoană, PSD se va rupe, va fi distrugerea efectivă a acestui partid. La alegerile din 2012 vor fi ca un SRL cu 20 de membri”, a mai precizat Duduială.
    Țărăniştii nu s-au sfiit să declare că actualul PSD, în forma lui iniţială (FSN), este vinovat de starea în care se găseşte acum România. “Au preluat o ţară fără datorii, au preluat o ţară cu locuri de muncă, ei nu au ştiut decât să pună la pământ agricultura, industria, să devalizeze bănci. Dumnezeu se satură de cel rău la un moment dat, iar PSD-ului acum i-a sosit vremea să meargă la lada de gunoi a istoriei”.
    1 decembrie este adoptatã ca zi naţionalã a României în 1990, datã la care Marea Adunare de la Alba-Iulia voteaza unirea Transilvaniei cu România, creându-se un singur stat naţional. Primul pas este fãcut de fapt la 21 nov./4 dec. 1917, când Sfatul Tãrii din Basarabia proclamã Republica Democraticã Moldoveneascã, urmat de cel din 24 ian./6 feb. când se adoptã declaraţia de independenţã. Încununarea acestor actiuni se împlineşte la 27 martie/9 aprilie 1918, când Sfatul Tarii de la Chişinãu, ales prin vot universal, direct, egal si secret decide cu majoritate de voturi unirea cu România a Republicii Democratice Moldovenesti. Apoi Comitetul Executiv al Consiliului Naţional din Bucovina, convoacã un Congres General al Bucovinei pentru 15/28 nov. 1918 în Palatul Mitropolitan din Cernãuţi. Preşedintele Congresului, Iancu Flondor, dã citire moţiunii în care se afirmã cã Bucovina este parte organicã a Moldovei. Congresul general al Bucovinei hotãrãşte în numele suveranitãţii naţionale unirea neconditionata a Bucovinei în vechile ei hotare cu Regatul României. În zilele când românii din Bucovina rostesc hotarârea de Unire cu România, în Transilvania se pregãteşte ultimul act al marii epopei naţionale.

    Adunarea Naţionalã de la Alba Iulia, constituitã din 1228 de delegaţi şi susţinutã de 100.000 de persoane, adoptã o rezoluţie care consfinţeşte unirea tuturor românilor din Transilvania şi Banat cu România. La 1 decembrie 1918 Vasile Goldiş citeşte rezoluţia Unirii: „Adunarea națională a tuturor românilor din Transilvania, Banat și Țara Ungurească, adunați prin reprezentanții lor îndreptățiți la Alba Iulia în ziua de 18 noiembrie / 1 decembrie 1918, decretează unirea acelor români și a tuturor teritoriilor locuite de dânșii cu România. Adunarea proclamă îndeosebi dreptul inalienabil al națiunii române la întreg Banatul, cuprins între Mureș, Tisa și Dunăre.” Legea unirii este ratificata prin Decretul-Lege No. 3631 din 11 decembrie de cãtre regele Ferdinand, fiind votatã de Adunarea Deputaţilor în şedinta din 29 decembrie 1919, în unanimitate. În conformitate cu constituţia din 1991, articolul 12, alineatul 2, 1 decembrie este Ziua Naţionalã a României, zi adoptatã anterior, prin Legea nr. 10 din 31 iulie 1990, promulgatã de preşedintele Ion Iliescu şi publicatã în Monitorul Oficial nr. 95 din 1 august
    Din cata istorie stiu partidul mataluta a aparut in 1926 .....
    Ai fost cineva cativa ani buni la putere si dumneata esti alaturi de cei pe care ii blamezi...
    Asa ca -lasneee ...lasaneeee....
    Last edited by marians65; 12-12-2011 at 19:59.
    umor oltenesc
    Horoscopul lunii:
    Dragoste : astrele iti surad...
    Sanatate: astrele iti surad si mai tare....
    Bani: astrele se tavalesc deja pe jos de ras.....




    Vrei mai putine reclame? Inregistreaza-te sau logheaza-te

Google+

Cautati logo-ul CraiovaForum?

Iata cateva variante: