Senatul, în calitate de cameră decizională, a respins, în şedinţa de plen de ieri, proiectul de lege iniţiat de Guvern, privind impunerea de criterii mai stricte de promovare a judecătorilor la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) – locul unde se judecă, printre altele, şi marile dosare de corupţie. Senatorii au respins proiectul de lege, în forma înaintată de Guvern, cu 48 de voturi „pentru”, 51 „împotrivă” şi o abţinere.

Principiile de promovare la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie din acest proiect fuseseră convenite cu Consiliul Superior al Magistraturii, cu Ministerul Justiţiei şi cu Înalta Curte, astfel încât un magistrat care vrea să acceadă în această instituţie trebuia să aibă cel puţin 15 ani vechime totală în magistratură şi cel puţin 5 ani vechime la o Curte de Apel. Odată proiectul respins, vechimea minimă necesară pentru cei care doresc să promoveze la ICCJ rămâne de 12 ani. De asemenea, judecătorul candidat ar fi trebuit să obţină, la evaluarea anterioară numirii sale, calificativul „foarte bine”. Aceste evaluări s-ar fi realizat din trei în trei ani.

O altă noutate adusă de proiect ar fi fost şi aceea că judecătorii care vor să intre la Curtea Supremă ar fi fost nevoiţi să treacă printr-un concurs constând într-o probă scrisă. La acesta se adăuga şi interviul – care există şi în prezent – în timpul căruia candidatul se prezenta în plenul CSM, urmând ca acest for să ia decizia finală a numirii. Concursul ar fi fost organizat de CSM, cu o comisie formată din profesori universitari, magistraţi de la ÎCCJ şi, de asemenea, un examinator care să aibă cel puţin gradul de magistrat de Curte de Apel, desemnat de Institutul Naţional al Magistraturii. Pentru a se prezenta la concurs, trebuia ca judecătorul să nu fi fost sancţionat niciodată în decursul carierei sale.

În august, CSM a promovat doi noi judecători la ÎCCJ, lucru ce a stârnit nemulţumirea asociaţiilor profesionale, care au acuzat CSM-ul că nu respectă ce şi-a propus la începutul mandatului, şi anume promovarea pe criterii şi metode mult mai stricte a judecătorilor la ÎCCJ. CSM a răspuns că a decis reluarea procedurilor de promovare la ÎCCJ pentru a satisface nevoia de personal a Curţii Supreme, în condiţiile în care proiectul de lege propus de Guvern era blocat în Parlament.

cvlpress.ro