Trăim în secolul vitezei. Mâncăm în grabă, vrem să facem cât mai multe lucruri în acelaşi timp şi, bineînţeles, vrem să dormim cât mai puţin şi mai bine. O viaţă atât de agitată duce, însă, la tulburări de somn. Oare câţi dintre noi ştiu ce efecte poate avea somnul fragmentat asupra noastră pe termen lung?

Ultimul studiu realizat de americanii de la Universitatea din Stanford a demonstrat faptul că somnul întrerupt afectează capacitatea animalelor de a-şi aminti imagini familiare. Studiul a fost realizat pe şoareci, iar decoperirile publicate în jurnalul Proceedings of the National Academy of Science ar putea explica problemele de memorie ale bolnavilor de Alzheimer şi de apnee nocturnă. Creierul uman se foloseşte de somnul adânc pentru a evalua întâmplările zilei şi pentru a decide ce să păstreze şi ce nu, susţin experţii britanici în probleme de somn.

Continuitatea somnului este unul din cele mai importante elemente afectate în diverse boli patologice care afectează memoria, printre care şi boala Alzheimer, au declarat cercetătorii. Dorm prost şi alcoolicii şi bolnavii de apnee nocturnă, o afecţiune a aparatului respirator caracterizată prin întreruperea repetată a respiraţiei în timpul somnului. Din păcate, am concluzionat că indiferent de cât de scurt este somnul, chiar şi o mică întrerupere a acestuia duce la înrăutăţirea stării memoriei, au completat cercetătorii. Nu s-a demonstrat faptul că tulburările de somn ar provoca aceste boli, în schimb.

În timpul zilei noi acumulăm amintiri. La un moment dat trebuie să le şi sortăm, iar pe unele dintre ele trebuie sa le salvăm într-o memorie permanentă. Acest proces are loc în timpul somnului adânc, deci orice ne afectează somnul va avea un efect direct asupra memoriei, a declarat doctorul Neil Stanley, membru al Societăţii de Cercetare a Somnului din Marea Britanie, citat de BBC News.

*************