Sute de elevi din Dolj, cu raie si paduchi


  1. #1
    P.R. Ic3Girl este un nume cunoscut tuturor Ic3Girl este un nume cunoscut tuturor Ic3Girl este un nume cunoscut tuturor Ic3Girl este un nume cunoscut tuturor Ic3Girl este un nume cunoscut tuturor Ic3Girl este un nume cunoscut tuturor Ic3Girl este un nume cunoscut tuturor Ic3Girl este un nume cunoscut tuturor
    Data de inscriere
    05-06-2007
    Sex
    F
    Mesaje
    3,093
    Mesaje bazar
    10
    Putere Reputatie
    50
    Reputatie
    933
    Puncte CF
    41.0

    Sute de elevi din Dolj, cu raie si paduchi

    Peste 280 de elevi din şcolile doljene s-au întors din vacanţă cu râie şi păduchi, iar alte câteva sute cu boli contagioase. Cazurile au fost descoperite în urma controalelor demarate de medici în şcoli odată cu începerea noului an şcolar. Probleme au fost deopotrivă în unităţile de învăţământ din mediul urban, cât şi în cele din mediul rural. Toate acestea sunt puse pe seama lipsei de igienă, de care fac dovadă elevii.

    Triajul epidemiologic care se face după fiecare vacanţă nu aduce veşti bune când vine vorba de capitolul igienă a elevilor. Chiar dacă produsele de igienă personală sunt accesibile şi celor mai sărace dintre familii, medicii şcolari mai depistează încă numeroase cazuri de pediculoză şi scabie în unităţile de învăţământ din judeţ. Controlul, început din prima săptămână de şcoală, a scos la iveală că sute de elevi au păduchi şi chiar şi râie. Nu au lipsit însă nici situaţiile în care medicii au diagnosticat afecţiuni mai grave aşa cum ar angina- amigdalită- care poate provoca boli la nivelul plămânilor.

    Potrivit reprezentanţilor Direcţiei de Sănătate Publică Dolj, scopul triajului epidemiologic este acela de a controla elevii care vin din afara comunităţii şi pot aduce cu ei diverse afecţiuni, unele cu potenţial infecto-contagios. Controlul se face, în fiecare clasă, de medicul şcolar, sau după caz, de medicul de familie şi cadrele didactice. Fiecare copil este întrebat dacă a avut probleme. Medicul se uită pe piele, verifică dacă are temperatură. Cei care sunt identificaţi cu probleme de sănătate sunt scoşi în afara comunităţii şcolare până se vindecă. În tot acest timp primesc tratament.

    287 de elevi cu păduchi


    Conform reprezentanţilor Direcţiei de Sănătate Publică Dolj, triajul epidemiologic, după vacanţa de vară din acest an, s-a realizat în 191 de şcoli din unităţi de învăţământ şi 586 din judeţ. Din cei 123.500 de elevi înregistraţi în documentele şcolare au fost examinaţi 56.804 elevi din mediul urban şi 30.700 din rural, probleme fiind depistate la 704 elevi. Cele mai multe afecţiuni au fost descoperite în şcolile din oraşe, înregistrându-se 471 de cazuri. Nici în mediul rural nu au fost puţine situaţii de acest gen, 233 de elevi fiind diagnosticaţi cu diverse boli. Potrivit medicilor şcolari, au fost descoperite 158 de cazuri de angină în urban şi 57 în rural, dar şi un caz de scabie (râie) într-una din şcolile din oraş. Cele mai multe sunt însă cazurile de pediculoză (păduchi), fiind întâlnite la 173 de elevi din urban şi din 114 în rural.

    Hepatită virală şi micoze


    Tot din cauza lipsei de igienă au apărut şi patru cazuri de hepatită virală acută, boală care poate avea efecte neplăcute în cazul în care nu este depistată la timp. Mai ales că este o afecţiune contagioasă care foarte uşor se poate transmite în interiorul unei comunităţi. Din acest motiv, medicii i-au trimis acasă pe cei infectaţi cu virusul hepatic. Abia după ce vor urma tratamentul şi se vor vindeca aceştia se pot întoarce la şcoală. Numită şi boala „mâinilor murdare”, hepatita A are o perioadă de contagiozitate de două săptămâni. Pe lângă hepatită, s-au întâlnit şi multe cazuri de elevi cu micoze (ciupercă). Potrivit statisticilor realizate de Direcţia de Sănătate Publică, în Dolj au fost identificate 68 de cazuri în urban şi 17 în rural.

    „Vor fi informaţi părinţii”

    Conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj a anunţat că va solicita să se măsuri pentru ca aceste boli să nu se răspândească în cadrul unităţilor de învăţământ. „Nu avem încă rezultatele finale ale controalelor desfăşurate de medici. Responsabilul Comisiei de Sănătatea Elevilor şi Protecţia Mediului va lua măsuri însă de săptămâna viitoare. Vor fi informaţi părinţii despre ceea ce se întâmplă, pentru că elevii au venit de acasă cu aceste afecţiuni. Şi în funcţie de gravitatea fiecărui caz, medicul va decide ca elevul să stea la domiciliu până în momentul în care se vindecă”, a precizat Mihaela Moţăţeanu, inspectorul şcolar general al Inspectoratului Şcolar Dolj.

    În şcoli, săpunul lipseşte cu desăvârşire

    Lipsa de igienă a elevilor poate fi considerată şi o oglindă a faptului că sunt destule unităţi de învăţământ care nu au condiţiile minime necesare pentru a fi autorizate sanitar. De cele mai multe ori, şcolile nu au apă curentă şi canalizare. Aproximativ 21.000 de preşcolari şi elevi din cei 107.000 înregistraţi în acest moment la nivelul Doljului învăţă în spaţii fără condiţii minime de confort. Conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj susţine însă că în acest an a crescut cu 5% numărul elevilor care sunt în clădiri autorizate. Din calcul au ieşit spaţiile care au intrat în conservare. Inspecţia şi calculul autorizaţiilor s-a făcut doar la spaţiile de învăţământ folosite efectiv pentru elevi. Ceea ce înseamnă că evoluţia la capitolul autorizări se face cu paşi mici. În procente, 90,8% din unităţile de învăţământ au fost autorizate. Problema autorizării unităţilor de învăţământ este însă strâns legată de realizarea unor investiţii şi de modul în care autorităţile centrale vor distribui fondurile pentru îmbunătăţirea condiţiilor de confort în şcolile doljene. Deocamdată, în unităţile de învăţământ lecţiile de igienă sunt doar teoretice. Prea puţine sunt exemplele în care elevii au parte de grupuri sanitare cu dotări minimale, aşa cum ar fi spre exemplu, săpunul.

    Igienă în lipsa medicilor

    Afecţiunile cauzate de igiena precară sunt de cele mai multe ori contagioase. Din acest motiv, este necesară o supraveghere pe o perioadă cât mai îndelungată a întregii comunităţi şcolare. În mediul urban sarcina le revine medicilor şcolari, însă numărul acestora nu permite de fiecare dată, efectuarea triajului epidemiologic. Şi mai greu este în comunităţile din mediul rural, unde responsabilitatea monitorizării elevilor aparţine medicilor de familie, care trebuie însă să se ocupe, în acelaşi timp, de toate categoriile de bolnavi, din localitatea respectivă. În plus, pe agenda de lucru figurează în mod obligatoriu şi deplasări la domiciliul pacienţilor, ceea ce de multe ori înseamnă şi parcurgerea câtorva kilometri, dintr-o comună într-alta, în funcţie de aria în care au responsabilităţi. În aceste condiţii, este dificil ca un medic de familie să reuşească verificarea medicală a elevilor, mai mult de două ori pe an, la începutul fiecărui semestru.

    cvlpress.ro

  2. #2
    Banned Papa Dan's Avatar Papa Dan este placut de toti Papa Dan este placut de toti Papa Dan este placut de toti
    Data de inscriere
    25-03-2008
    Locaţie
    CRAIOVA
    Sex
    M
    Mesaje
    2,440
    Mesaje bazar
    1484
    Putere Reputatie
    0
    Reputatie
    233
    Puncte CF
    32.5
    Vrei mai putine reclame? Inregistreaza-te sau logheaza-te

  3. #3
    Banned constantinconst's Avatar constantinconst este o raza de lumina in ochii tuturor constantinconst este o raza de lumina in ochii tuturor constantinconst este o raza de lumina in ochii tuturor constantinconst este o raza de lumina in ochii tuturor constantinconst este o raza de lumina in ochii tuturor constantinconst este o raza de lumina in ochii tuturor
    Data de inscriere
    28-01-2009
    Sex
    M
    Mesaje
    1,072
    Mesaje bazar
    424
    Putere Reputatie
    0
    Reputatie
    542
    Puncte CF
    22.0

  4. #4
    Insane reliviu's Avatar reliviu este deja o vedeta reliviu este deja o vedeta reliviu este deja o vedeta reliviu este deja o vedeta reliviu este deja o vedeta reliviu este deja o vedeta reliviu este deja o vedeta reliviu este deja o vedeta
    Data de inscriere
    23-01-2006
    Varsta
    49
    Sex
    M
    Mesaje
    5,323
    Mesaje bazar
    4989
    Putere Reputatie
    64
    Reputatie
    1014
    Puncte CF
    4.5
    Usergroups:
    suntem pe drumul cel bun

  5. #5
    Banned laur_scp's Avatar laur_scp este cu certitudine unul din liderii acestei comunitati laur_scp este cu certitudine unul din liderii acestei comunitati laur_scp este cu certitudine unul din liderii acestei comunitati laur_scp este cu certitudine unul din liderii acestei comunitati laur_scp este cu certitudine unul din liderii acestei comunitati laur_scp este cu certitudine unul din liderii acestei comunitati laur_scp este cu certitudine unul din liderii acestei comunitati laur_scp este cu certitudine unul din liderii acestei comunitati laur_scp este cu certitudine unul din liderii acestei comunitati laur_scp este cu certitudine unul din liderii acestei comunitati laur_scp este cu certitudine unul din liderii acestei comunitati
    Data de inscriere
    06-02-2009
    Locaţie
    Unde nu te astepti!
    Sex
    M
    Mesaje
    6,035
    Mesaje bazar
    31
    Putere Reputatie
    0
    Reputatie
    4415
    Puncte CF
    51.0
    Usergroups:
    Citat Mesaj iniţiat de reliviu Vezi mesajele
    suntem pe drumul cel bun
    ,reforma

  6. #6
    ~ BoRed uSer ~ ALinuTzU's Avatar ALinuTzU este deja o vedeta ALinuTzU este deja o vedeta ALinuTzU este deja o vedeta ALinuTzU este deja o vedeta ALinuTzU este deja o vedeta ALinuTzU este deja o vedeta ALinuTzU este deja o vedeta ALinuTzU este deja o vedeta ALinuTzU este deja o vedeta ALinuTzU este deja o vedeta
    Data de inscriere
    04-10-2005
    Locaţie
    Craiova, Romania
    Sex
    M
    Mesaje
    4,490
    Mesaje bazar
    236
    Putere Reputatie
    60
    Reputatie
    1450
    Puncte CF
    10.0
    Usergroups:
    si au trimis tiganii puradeii la scl sa ia alocatie

  7. #7
    Banned constantinconst's Avatar constantinconst este o raza de lumina in ochii tuturor constantinconst este o raza de lumina in ochii tuturor constantinconst este o raza de lumina in ochii tuturor constantinconst este o raza de lumina in ochii tuturor constantinconst este o raza de lumina in ochii tuturor constantinconst este o raza de lumina in ochii tuturor
    Data de inscriere
    28-01-2009
    Sex
    M
    Mesaje
    1,072
    Mesaje bazar
    424
    Putere Reputatie
    0
    Reputatie
    542
    Puncte CF
    22.0
    Nu mai e sapun. E pastrat pentru franghie

  8. #8
    Member club_glitter a avut ceva conflicte in trecut
    Data de inscriere
    30-11-2008
    Varsta
    44
    Sex
    M
    Mesaje
    229
    Mesaje bazar
    307
    Putere Reputatie
    0
    Reputatie
    -7
    Puncte CF
    40.0
    SPALATI-VA BAH IMPUTITILOR...!!!

  9. #9
    Senior Member adwerse's Avatar adwerse este un nesuferit
    Data de inscriere
    04-08-2010
    Locaţie
    >-..CraioVa..-<
    Varsta
    34
    Sex
    M
    Mesaje
    592
    Mesaje bazar
    1245
    Putere Reputatie
    0
    Reputatie
    -76
    Puncte CF
    0.5
    Usergroups:
    Citat Mesaj iniţiat de club_glitter Vezi mesajele
    SPALATI-VA BAH IMPUTITILOR...!!!
    )
    o revolta?
    Edited by MOD
    Vrei mai putine reclame? Inregistreaza-te sau logheaza-te

Tags for this Thread

Google+

Cautati logo-ul CraiovaForum?

Iata cateva variante: