Sute de locuitori din oraşul Dragăneşti-Olt au participat, miercuri, la un protestul desfăşurat în faţa primăriei din localitate, împotriva deciziei de a fi închis spitalul din localitate.

Oamenii şi primarul localităţii, Sorin Ghiţă, au susţinut că se vor opune transferului bolnavilor către alte unităţi spitaliceşti din judeţ. ,,Vă promit că voi face tot ce depinde de mine pentru a împiedica inchiderea spitalului. Nu ne interesează căminul de bătrâni promis de minister. Atât dumeavoastră, cât şi eu şi toţi consilierii dorim acest spital. Nu voi accepta transferul bolnavilor nici dacă vin cu mascaţii", le-a spus primarul Sorin Ghiţă protestatarilor.

Deputatul PNL Gigel Ştirbu, ales în colegiul ce cuprinde şi oraşul Drăgăneşti, a participat şi el la protest. Potrivit acestuia, guvernanţii vor desfiinţarea spitalelor pentru a face rost de bani pentru lucrările destinate clientelei politice. ,,Nu sunt bani pentru spitalul de aici, dar sunt pentru parcuri în comune uitate de Dumnezei şi pentru săli de sport în care se organizează nunţi. Desfiinţarea spitalului de la Drăgăneşti nu va conduce la reducerea cheltuielilor din sistem, ci, din contră, la creşterea lor. Un serviciu medical prestat la Drăgăneşti este mult mai ieftin decât la Caracal sau Slatina, fără a mai lua în calcul cheltuielile făcute de ambulanţe cu transportul pacientilor", a afirmat deputatul Ştirbu.

Spitalul din Drăgăneşti Olt se află pe lista celor 68 ce ar trebui să-şi înceteze existenţa cu data de 1 aprilie, dată de la care ar urma să rămâne fără finanţare. Conform spuselor edilului, până vineri, 1 aprilie, pacienţii de la Centrul de Sănătate din Drăgăneşti trebuie transferaţi la Spitalul Municipal Caracal. În ceea ce priveşte personalul medical, acesta, potrivit lui Ghiţă, ar uma să fie redistribuit la celelalte unitaţi spitalicesti din judeţ.

Consilierii locali din Drăgăneşti Olt au decis, miercuri, în şedinţă, printr-o hotărâre, să menţină spitalul din localitate. Acesta a fost înfiinţat în 1908. În urmă cu trei ani, spitalul avea datorii, nu avea linie de gardă, doar doi medici îşi desfăşuratu activitatea aici, iar la secţia de pediatrie ploua în saloane. Între timp, administraţia locală, care a preluat spitalul în vara anului trecut, a reuşit să aducă 16 medici pe diverse specialităţi, să refacă acoperişul spitalului, să înfiinţeze linie de gardă şi să achite datoriile existente. Potrivit primarului oraşului Drăgăneşti, Centrul de Sănătate din localitate deserveşte, peste 40.000 de locuitori din comunele in afara celor din oraş.

Ministrul Sănătăţii, Cseke Atilla, a anunţat recent că vor fi desfiinţate 182 de spitale dintre cele 435 existente, 111 urmând să fie comasate, iar 71 transformate în cămine de bătrâni sau centre de permanenţă. Personalul din spitalele desfiinţate, respectiv 794 medici şi 2.532 asistenţi medicali, va fi preluat de alte unităţi sanitare sau va rămâne în căminele de bătrâni. "Nu va exista personal medical disponibilizat", a subliniat ministrul Sănătăţii.


Sursa: editie.ro