Medicii specialişti atrag atenţia asupra numărului mare de decese prin pneumonie înregistrate la cele mai fragede vârste. Conform statisticilor medicale, trei copii mor la fiecare minut din cauza acestei afecţiuni, care afectează 45 din 1.000 de sugari pe an.

Pneumonia este o infecţie care poate fi cauzată de o bacterie numită pneumococ şi care provoacă cele mai multe decese în rândul copiilor cu vârstă de până la 5 ani. Şi asta în contextul în care pneumonia este o boală care poate fi prevenită. La copiii cu vârstă mai mică de 5 ani, pneumonia provoacă moartea mai mult decât orice altă afecţiune. Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, imunizarea cu un vaccin îmbunătăţit continuu este considerată singura alternativă de prevenţie a pneumoniei.

Asta în condiţiile în care în România bolile pneumococice – şi indirect pneumonia – reprezintă principala cauză a mortalităţii infantile. În cazul în care copilul nu a fost vaccinat preventiv şi se îmbolnăveşte de pneumonie, tratamentul care se aplică este cel cu antibiotice. „În România, statisticile sunt extrem de îngrijorătoare: aproximativ 28% din decesele care apar în perioada 0-1 an sunt produse de afecţiuni ale aparatului respirator. O pondere însemnată dintre sugari şi copii suferă un episod de pneumonie, cu toate că există modalităţi de prevenţie pe care părinţii ar trebui să le cunoască. Infecţiile pneumococice includ şi alte boli la fel de puternice, precum meningita, septicemia, otita medie sau sinuzita. Pneumoniile au o incidenţă de 45 de cazuri la 1.000 de sugari pe an, incidenţă care se reduce odată cu înaintarea în vârstă”, a declarat prof. dr. Doina Pleşca, vicepreşedintele Secţiei de Pneumologie Pediatrică din cadrul Societăţii Române de Pneumologie.

Sursa: cvlpress.ro