Autorităţile libiene de la Tripoli au anunţat, joi, sistarea totală a cooperării energetice cu Roma. Ele au afirmat că nici un acord nu va mai fi semnat, în viitor, cu gigantul petrolier ENI, din cauza participării Italiei la acţiunile NATO. „Potrivit acordului semnat şi aprobat de parlamentele celor două ţări, Italia s-a angajat să nu agreseze Libia, dar, din păcate, de la începutul agresiunii militare, avioanele sale ucid copii noştri, distrug casele şi infrastructura ţării noastre”, a declarat premierul libian, Baghdadi al-Mahmoudi. El a estimat că investiţiile ENI în sectorul petrolier libian se ridică la 30 miliarde de dolari. Oficialul libian a rămas, totuşi, prudent în afirmaţiile sale faţă de Franţa şi SUA.

„Cele două ţări au început să-şi reconsidere poziţiile lor, SUA, în special, furnizând doar ajutor logistic NATO”, a anunţat responsabilul libian. „Dacă vor face un pas spre noi şi noi vom face acelaşi lucru”. Baghdadi al-Mahmoudi a explicat că ţara sa, măcinată de cinci luni de o revoltă, devenită război civil, va renegocia contractele petroliere, acordând prioritate Rusiei, Chinei şi ţărilor din America Latină. Până la data izbucnirii revoltei din Libia, această ţară a fost un partener economic preferenţial al Italiei. Perturbarea aprovizionării cu petrol, la preţurile convenite, într-un moment de austeritate economică, este de luat în seamă. Rusia s-a abţinut la vot în Consiliul de Securitate al ONU, când a fost adoptată rezoluţia care a deschis calea intervenţiei militare internaţionale în Libia şi a criticat, apoi, obiectivele şi intensitatea loviturilor NATO.

China, pe de o parte, s-a menţinut pe linia non-ingerinţei în conflict, dar, pe de altă parte, responsabilii chinezi au acceptat mai multe contacte cu reprezentanţii opoziţiei. Membră a Organizaţiei Ţărilor Producătoare de Petrol (OPEP), Libia exporta înainte de izbucnirea războiului civil 1,49 milioane barili pe zi, cea mai mare parte (85%) în Europa. Mai multe antreprize străine exploatează zăcământuri petroliere din ţară prin ENI şi norvegienii de la Statoil. Dar luptele declanşate în zona golfului Sirte, unde se află terminalul petrolier, au condus la scăderea drastică a producţiei, forţând ţările membre ale Agenţiei Internaţionale pentru Energie să apeleze la rezervele strategice de petrol pentru evitarea penuriei la intarea în vara polară. Compania naţională de petrol (NOC), agent economic public, este acum supus unor sancţini internaţionale. „Petrolul a fost folosit ca o armă împotriva noastră”, a spus Baghdadi al-Mahmoudi, deplângând faptul că societăţile europene, care au beneficiat de contracte în Libia, „au fost primele în aplicarea de sancţiuni contra NOC, şi nu vom mai trata cu ele”.

Sursa: cvlpress.ro