Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) este prima instituţie de învăţământ superior din Craiova care intră în febra alegerilor pentru stabilirea noilor organisme de conducere. Conform calendarului stabilit de Senatul universitar, mâine va avea loc scrutinul pentru desemnarea membrilor din consiliile facultăţilor de Medicină, Farmacie şi Medicină Dentară. Pentru acestea vor concura 50 de cadre didactice, pe liste regăsindu-se medici cunoscuţi, decani, dar şi directori de spitale. Deopotrivă cu profesorii au intrat în cursa pentru un loc în consiliile profesorale şi 22 de studenţi.

Alegerile pentru consiliile facultăţilor sunt cu atât mai importante cu cât aceste organisme au rol decizional şi deliberativ la nivelul fiecărei instituţii de învăţământ superior. Membrii respectivelor foruri sunt practic cei care decid modalitatea de organizare, de derulare a concursurilor de admitere, dar au şi atribuţii de evaluare a activităţii didactice şi de cercetare din cadrul facultăţii. În plus, tot consiliile profesorale evaluează şi activitatea decanului. La nivelul Universităţii de Medicină şi Farmacie vor funcţiona trei astfel de consilii, câte unul pentru fiecare din facultăţile de Medicină, Farmacie şi Medicină Dentară.

Nume importante pe lista candidaţilor

Candidaţii au fost desemnaţi de la fiecare departament, iar printre ei se numără şi o parte din cei mai cunoscuţi medici craioveni dar şi decanii celor trei facultăţi – prof.univ. Ion Rogoveanu – Facultatea de Medicină, prof.univ.dr. Veronica Mercuţ – Facultatea de Medicină Dentară şi prof.univ.dr. Johny Neamţu. Tot printre candidaţi se regăsesc şi doi manageri de unităţi sanitare. Este vorba de conf.univ.dr. Florin Petrescu, managerul Spitalului Judeţean Craiova, dar şi conf.univ. dr. Iulian Diaconescu, managerul Spitalului Clinic de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie.

Potrivit Regulamentului de alegere a structurilor şi functiilor de conducere ale Universităţii de Medicină şi Farmacie Craiova, fiecare facultate are prevăzut un număr fix de membri ai Consiliul Profesoral. La Facultatea de Medicină acest for cuprinde 30 de cadre didactice şi 10 studenţi. Sunt înscrişi, în schimb, 32 de candidaţi din partea profesorilor şi 14 reprezentanţi ai studenţilor. La Facultatea de Medicină Dentară Regulamentul prevede 10 locuri pentru dascăli şi 4 pentru studenţi şi sunt înscrişi 12 candidaţi de la cadre didactice respectiv 5 din partea cursanţilor. Pentru Farmacie însă, numărul celor înscrişi este mai mic decât necesarul candidaţilor. Consiliul Profesoral este prevăzut cu 9 cadre didactice dar s-au înscris doar şase. Situaţia de faţă ridică semne de întrebare în privinţa felului în care va completat acest consiliu.

Rectorul va fi ales la începutul anului viitor

Calendarul alegerilor prevede tot pentru această lună şi depunerea candidaturilor pentru Senatul Universităţii de Medicină şi Farmacie din Craiova, în intervalul 25 noiembrie – 08 decembrie a.c., alegerile urmând să se desfăşoare pe 15 decembrie a.c. În ziua următoare încep înscrierile pentru ocuparea celei mai înalte funcţii de conducere în cadrul instituţiei de învăţământ superior, cea de rector. Candidaturile se depun până pe 23 decembrie a.c. Aspiranţii la un astfel de post trebuie de această dată să îşi prezinte CV-ul şi planul managerial, câştigătorul urmând să fie ales pe data de 12 ianuarie 2012. Odată cu stabilirea persoanei care va ocupa fotoliul de rector se vor organiza şi concursurile pentru decan. Cei care îşi propun să obţină aceste funcţii trebuie să îşi depună candidaturile în perioada 11 – 24 februarie 2012. Şi dosarul acestora va trebui să cuprindă CV şi plan managerial. Concursurile se vor derula la începutul lunii martie a anului viitor. Tot în martie vor fi desemnaţi prorectorii dar şi prodecanii, aceasta urmând să fie ultima etapă din calendarul alegerilor la UMF Craiova.

cvlpress.ro