Potrivit unui sondaj de opinie realizat de Institutul Social Oltenia din cadrul Universităţii din Craiova, sub coordonarea prof. univ. dr. Dumitru Otovescu, Uniunea Social Liberală (USL) Dolj domină, atât la nivelul municipiului Craiova, cât şi al judeţului, cu un procentaj de peste 60%. Şi la locale, şi la parlamentare principalul partid de guvernământ, PDL, se situează pe locul al doilea în opţiunile doljenilor, cu 21,5%, respectiv 16,4%. Sondajul a fost realizat în perioada 4-11 iulie 2011, pe un eşantion de 800 de subiecţi, cu vârsta de peste 18 ani. Marja de eroare este de +/-3,4%. De menţionat că acest sondaj a avut loc după cel realizat de liberali, în perspectiva desemnării candidaţilor USL pentru localele de anul viitor, şi înainte de sondajul social-democraţilor, care are acelaşi scop.

În cazul unor alegeri locale, USL ar obţine, la Consiliul Judeţean, 62,5%, în vreme ce la Consiliul Local Craiova ar avea 62,4%. PDL ar fi votat, la nivel de judeţ, de 21,5%, iar în Craiova de 25,8%. Dacă cele trei formaţiuni politice care compun USL ar candida separat pentru CJ Dolj ar aduna mai multe opţiuni decât în alianţă – PSD 49,4%, PNL 19,5%, PC 1,6% –, însă, după cum se poate observa, nici liberalii, nici conservatorii n-ar avea de ce să-şi dorească un asemenea lucru, având în vedere rezultatele. La CL Craiova situaţia ar avantaja tot PSD-ul în cazul unor candidaturi separate, deoarece această formaţiune ar obţine 49,1%, pe când PNL ar avea 13,1%, iar PC 1,5%. În situaţia unei confruntări cu cele trei formaţiuni separat scorul PDL ar fi de 24,7% în Craiova.

Liderul PSD Dolj, cel mai bine clasat la preşedinţia CJ


Pentru a afla intenţia de vot a doljenilor în ceea ce priveşte funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean, Institutul Social Oltenia a sondat şase potenţiali candidaţi: Ion Prioteasa, Nicolae Giugea, Valeriu Zgonea, Mario Ovidiu Oprea, Gheorghe Bică şi Daniel Botea. Actualul preşedinte al Consiliului Judeţean, Ion Prioteasa, conduce detaşat, cu 73,6%, în vreme ce ocupantul locului al doilea, prefectul Nicolae Giugea, are doar 9,7%. Acesta este urmat, la mică distanţă, de deputatul Valeriu Zgonea, cu 6,4%, locul al patrulea fiind ocupat de senatorul liberal Mario Ovidiu Oprea – 3,9%. Pe ultimele locuri se află reprezentantul UNPR Gheorghe Bică, cu 3,6%, şi Daniel Botea (PNŢCD), cu 1,4%.

74,7% pentru Solomon, dar candidat PDL

Primarul suspendat al Craiovei, Antonie Solomon, rămâne pe primul loc în preferinţele craiovenilor, cu 74,7% din opţiunile de vot, însă trebuie remarcat că sondajul a fost realizat înainte ca acesta să-şi anunţe candidatura la Primărie din partea UNPR, lucru care ar putea influenţa electoratul. Senatorul PSD Lia Olguţa Vasilescu se clasează pe poziţia a doua, dar la mare distanţă de Solomon, cu 10,9%. Primarul interimar al Craiovei, pedelistul Marinică Dincă, ar obţine 4,7%, în timp ce Gheorghe Nedelescu ar primi 3,1%. Liberalul Pavel Badea se află pe locul al cincelea, cu 2,8%.

PDL, doar 14% la parlamentare

Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, PSD ar fi votat de 54,1% din doljeni, PNL – de 15,2%, iar PC – de 1,5%. Împreună, aceste trei formaţiuni politice, sub sigla USL, au intenţie de vot din partea doljenilor de 64,3%. În primul caz, PDL ar obţine 14%, pe când în cel de-al doilea ar fi ceva mai avantajat, scorul ajungând la 16,4%. Printre motivele pentru care locuitorii judeţului nostru ar vota însă USL se numără încrederea în alianţă, speranţele într-un viitor mai bun, nevoia de schimbare, seriozitatea liderilor şi atitudinea de conducere potrivită a acestora. Democrat-liberalii ar fi aleşi pentru încrederea în partid, lupta împotriva corupţiei şi pentru că au făcut multe pentru ţară.

Antonescu, înaintea lui Ponta şi Băsescu

Deşi sondajul a urmărit, cu predilecţie, să afle opţiunile doljenilor pentru alegerile locale şi parlamentare, care vor fi anul viitor, realizatorii sondajului i-au chestionat pe cei 800 de repondenţi şi cu privire la votul pentru prezidenţiale. Liderul PNL, Crin Antonescu, se află în poll-position, cu 36,4%, pe când Victor Ponta, preşedintele PSD, are cu zece procente mai puţin, respectiv 26,1%. Actualul preşedinte al României, Traian Băsescu, ar mai fi votat doar de 16,1% din doljeni, fiind pe locul al treilea. Pe al patrulea se află tribunul Corneliu Vadim Tudor, care ar lua 9,7%, urmat de Dan Diaconescu, cu 7,8%, şi George Becali, cu 2,2%.

Sursa: cvlpress.ro