Peste 5000 de spanioli au ieşit în stradă, nemulţumiţi de costul exorbitant al vizitei la Madrid a Papei Benedict al 16-lea, în contextul în care ţara se confruntă cu o criză economică acută. Manifestanţii au scandat, au protestat şi au fluierat, existând chiar şi violenţe între ei şi forţele de ordine. Protestul e cu atât mai uimitor cu cât ţara e cunoscută pentru procentul mare de catolici.

Oamenii s-au adunat în piaţa Porta del Sol, unde au scandat lozinci împotriva vizitei Suveranului Pontif. Violenţele au început atunci când forţele de ordine au încercat să disperseze mulţimea. Oamenii s-au adunat pe străzile lăturalnice, unde s-au îmbrâncit cu poliţiştii. Şase persoane au fost reţinute, iar 15 oameni au fost răniţi.

Costurile vizitei Suveranului Pontif sunt estimate la 50 de milioane de euro, dedicate organizării evenimentului. Potrivit AFP, această sumă nu include asigurarea securităţii de către forţele de ordine, care ar putea creşte bugetul la 100 de milioane de euro. Organizatorii au declarat că doar 15 milioane de euro vor proveni de la companiile spaniole, în vreme ce restul va fi acoperit prin donaţiile pelerinilor sosiţi la eveniment.

La manifestaţie participă membri ai mişcării M-15, care protestează faţă de măsurile de austeritate ale guvernului – şi grupuri ale homosexualilor. Purtând în fruntea coloanei o pancartă cu inscripţia Din impozitele mele, zero centime pentru papă. Stat laic, manifestanţii au răspuns apelului lansat de circa 140 de asociaţii de apărare a laicităţii, ale creştinilor progresişti, ale militanţilor de stânga sau de apărare a cauzei homosexualilor.

*************