Viroze respiratorii şi răceli - acestea sunt pericolele care ne pândesc organismul în perioada aceasta. Orice fluctuaţie de temperatură ne pune sistemul imunitar la încercare. Medicii spun că, mai ales în perioada schimbărilor bruşte de temperatură, ne îmbolnăvim de viroze respiratorii sau răcim.
Gândul vă oferă o listă a alimentelor care ţin răceala la distanţă. Astfel, usturoiul are proprietăţi antifungice, antibacteriene şi antivirale, spune medicul nutriţionist Mihaela Bilic, autoarea cărţii "Trăiesc, deci mă abţin". "Acest condiment este des folosit în tratamentul infecţiilor, al gripei şi al can didozei. Substanţele sulfu roase şi allicina acţionea ză eficient împotriva helicobacter pylori, o bacterie responsabilă de apariţia ulcerului gastric", menţionează dr. Bilic.
Ceapa este bogată în quercetină, fitonutrient care creşte rezistenţa organis mului. "În cazul unei alimentaţii sărace în vitaminele C şi E, ceapa asigură organismului antioxidanţii necesari prevenirii bolilor. De asemenea, are efect sedativ, ameliorează tusea şi bronşitele", spune medicul nutriţionist.