1. Visele te pot ajuta sa înveti.
Daca înveti pentru un examen sau ti se da o sarcina noua la slujba, ar fi bine sa ai grija sa dormi, sa te culci devreme. Când creierul se odihneste te ajuta sa înveti si sa rezolvi problemele, spun cercetatorii de la Harvard Medical school. Prin vise creierul proceseaza si întelege informatia. Ca sa-ti îmbunatatesti calitatea somnului si abilitatea creierului de a învata, evita zgomotele în dormitor, cum ar fi sa lasi televizorul pornit pe parcursul noptii pentru ca ar putea sa-ti influenteze visele în mod negativ, potrivit yahoo.com.

2. Cel mai comun vis? Sotul/sotia te înseala.
Daca te trezesti brusc transpirat dupa ce ai visat escapada extraconjugala a sotului tau cu cea mai buna prietena, sa stii ca nu esti singura, spune Lauri Quinn Loewenberg, expert în vise. "Cel mai comun vis este ca partenerul de viata te înseala", spune ea. Loewenberg a facut un studiu pe 5000 de respondenti si a ajuns la concluzia ca visul despre infidelitate este cosmarul care-i bântuie pe cei mai multi oameni. De cele mai multe ori nu are de a face cu realitatea, explica ea, dar e o frica a fiecaruia sa nu ramâna singur.

3. Poti sa ai mai multe vise, chiar si o duzina într-o noapte.
Nu ai un singur vis într-o noapte, poti avea chiar douasprezece, spun expertii, ai putea sa nu ti le amintesti pe toate. "Visam la fiecare 90 de minute în timpul noptii, si fiecare ciclu de vise este mai lung decât cel de dinainte", explica Loewenberg. Primul vis are în jur de cinci minute si ultimul poate avea chiar o ora. "Se estimeaza ca cei mai multi oameni au mai mult de 100.000 de vise într-o viata".

4. Ai putea sa mai zabovesti într-un vis dupa ce te-ai trezit.
Te-ai trezit vreodata dintr-un vis atât de frumos încât ai fi vrut sa adormi înapoi? Poti sa faci asta daca nu te misti, poti sa mai atipesti câteva minute. Cel mai simplu mod de a retine visele e sa mai stai putin în pat, spune Loewenberg. "Ramâi în pozitia în care ai deschis ochii pentru ca aceea e pozitia în care visai. Când îti misti corpul te deconectezi de visul dinainte cu doua secunde sa te trezesti".

5. Chiar si visele bizare pot fi interpretate.
Desi pare greu de crezut ca un vis ciudat despre mama ta, un circ sau o avalansa au legatura cu viata de zi cu zi, acestea sunt simboluri pe care le poti interpreta. "Întelesul viselor noastre are de cele mai multe ori legatura cu lucrurile pe care ne dorim sa le întelegem despre noi si despre lumea care ne înconjoara", sustine psihoterapeutul Jeffrey Sumber. Încercam sa nu ne gândim la acele vise din cauza componentelor ciudate, dar avem senzatia ca acele vise contin ceva important".

6. Daca îti amintesti visele ar putea fi o modalitate a mintii tale sa-ti spuna ceva.
Ai acelasi cosmar iar si iar? Încearca sa afli mesajul ca sa scapi de acel vis. Spre exemplu un cosmar frecvent este pierderea dintilor. Ca sa nu mai visezi asta specialistii recomanda sa te gândesti la ce reprezinta gura si dintii tai: "Pentru mintea ta dintii la fel ca orice parte a gurii tale reprezinta cuvinte. Daca esti atent la visele cu dinti acestea te vor ajuta sa-ti îmbunatatesti felul în care comunici".

7. Poti sa-ti controlezi visele.
Premisa filmului "Inception" este ca oamenii pot sa preia frâiele viselor lor si sa le faca asa cum vor ei dar ar putea sa nu fie chiar o fantezie de la Hollywood. potrivit rezultatelor unui sondaj, controlul viselor sau visele lucide ar putea fi un lucru real. Nu toata lumea are aceasta capacitate, dar poate fi îmbunatatita. Tehnica este utila mai ales persoanelor care-si amintesc cosmarurile. "Daca voi avea acel cosmar din nou voi încerca sa-mi amintesc ca e doar un vis", sugereaza dr. Bulkeley sa ne spunem înainte de culcare.

8. Nu trebuie sa dormi neaparat ca sa visezi.
Se pare ca poti sa visezi si atunci când esti la birou sau oriunde în alta parte. Nu e greu sa visezi cu ochii deschisi, e de parere Dr. Bulkeley, îti activezi imaginatia. Primul pas este sa te gândesti la cel mai recent vis pe care l-ai avut. "Alege un loc linistit si încearca sa-ti amintesti un vis. În acest fel vei putea sa te relaxezi si pui mintea la contributie sa realizeze un puzzle. În mintea ta vor interactiona partile din subconstient si cele din realitate".