un articol aparut astazi in Business Standard.
Personal, stiu ca in America si in tarile europene, populatia e protejata de aceasta lege impotriva abuzurilor bancilor. La noi, daca iei un credit ipotecar de 50.000 euro sa zicem si pui gaj un apartament pe care banca il evalueaza la 75.000 euro sa zicem, daca valoarea apartamentului scade la 30.000 euro sa zicem si tu nu mai poti plati ratele, ti se ia apartamentul, ti se vinde poate cu 20.000 euro, iar banca iti executa alte bunuri pana strange restul de bani pana la 50.000 euro cat a fost imprumutul. In tarile civilizate, iti ia apartamentul si gata. La noi, ca suntem mai de la tara, guvernantii dorm etc. inca nu exista aceasta lege.



Falimentul personal, solutie pentru romanii care nu-si pot plati datoriile la banci
Azi de Dana Dobre - 3319 vizualizari, 8 comentarii

Romania are nevoie de o lege a falimentului persoanelor fizice, ca masura de protectie impotriva executarilor silite, spun practicienii in insolventa, ingrijorati de estimarile alarmante cu privire la evolutia numarului somerilor. O astfel de lege ar permite romanilor care nu-si mai pot plati datoriile la banci, din cauza conjuncturii economice nefavorabile, sa intre sub protectia tribunalului. Bancile nu vor mai putea astfel sa ii execute silit, iar datoriile vor putea fi reesalonate pe o perioada de cativa ani. Sa presupunem ca o familie avea, in 2008, un venit total de 6.000 de lei pe luna, din care aproximativ 40 de procente se duceau catre intretinerea familiei, iar cu restul se plateau rate la casa, la masina si la aparatura electrocasnica.

Deprecierea leului a facut ca aceeasi suma sa valoreze astazi cu 30% mai putin. Se adauga efectul inflatiei si cresterea exploziva a dobanzilor la credite. Ce se intampla daca unul sau toti membrii familiei respective raman fara locuri de munca? Situatia poate deveni realitate pentru multi romani, in conditiile in care ministrul Muncii a estimat ca, la finele acestui an, vor fi inregistrati peste 800.000 de someri. Romania, Ungaria si Bulgaria sunt singurele tari din estul Europei care nu au o lege a falimentului personal. Guvernul maghiar a anuntat recent ca analizeaza un proiect de lege care va permite persoanelor fizice sa se declare in faliment. Noua lege va intra in vigoare, cel mai devreme, anul viitor“.Daca nu se va adopta o astfel de lege in Romania, va fi un dezastru economic si social, avand in vedere ca, de la inceputul anului si pana acum, s-au deschis proceduri de insolventa pentru 9.000 de firme inregistrate in Bucuresti, si nu toate sunt IMM-uri“, a declarat pentru *Business Standard vicepresedintele Uniunii Nationale a Practicienilor in Insolventa din Romania, Gheorghe Piperea.

In Romania exista o lege a insolventei, dar prevederile acesteia sunt valabile doar pentru companii. Pe de alta parte, in Statele Unite si in multe tari europene, legislatia permite si populatiei sa se declare in stare de faliment, punandu-si averea sub controlul unei instante de judecata, cu scopul de a scapa de datorii. Practicienii in insolventa spun ca, in trecut, au existat discutii cu privire la introducerea unei astfel de legi, dar reprezentantii sistemului bancar s-au opus. Motivele bancilor sunt evidente, pentru ca o lege a falimentului persoanei fizice ar intari debitorul si ar face mai greu de valorificat bunurile acestuia. „In Romania nu exista o traditie a falimentului persoanei fizice. Avem o lege a insolventei care a aparut cu doar doi ani in urma. Nu cred ca acesta este momentul potrivit pentru o astfel de schimbare. Din cate stiu, Banca Nationala nu a luat parte la discutii pe tema unui astfel de proiect de lege“, a declarat pentru *Business Standard consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu.

Presedintele Uniunii Nationale a Practicienilor in Insolventa din Romania (UNPIR), Arin Stanescu, considera ca sistemul francez de insolventa a persoanelor fizice este cel mai potrivit pentru Romania, fiind foarte rapid, desi recunoaste ca mai eficient este sistemul american. „Anul trecut, in Statele Unite, peste un milion de persoane au solicitat intrarea in faliment“, a precizat Stanescu. „Legislatia americana permite consumatorului sa se declare bankruptcy, punandu-si averea sub controlul unei curti federale, pentru a scapa de datorii.Pe perioada de bankruptcy, debitorul nu mai are acces la credite, cumparaturi in rate, contracte de leasing sau orice alte operatiuni care presupun creditarea. Daca starea de bankruptcy este declarata scuzabila, debitorului i se acorda asa-numitul «nou inceput», adica datoriile ramase neachitate i se sterg, iar el poate avea din nou acces la credite si isi recastiga statutul anterior“, a explicat Gheorghe Piperea, vicepresedintele UNPIR. La finele lunii ianuarie, restantele populatiei si companiilor totalizau 3,53 miliarde lei, mai mult cu 23% comparativ cu decembrie 2008.

Ponderea datoriilor restante reprezenta 1,7% din volumul total de credite, fata de 1,44% in luna precedenta. Presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), Radu Ghetea, declara, la finele lunii ianuarie, ca acei clienti care nu mai pot face fata ratelor lunare pot solicita bancilor reesalonarea creditului pe perioade mai mari. De altfel, bancile reesaloneaza si restructureaza imprumuturile acordate com*paniilor, daca reprezentantii acestora prezinta planuri de activitate care conving institutia de credit. Ar mai trebui spus ca potrivit unui Regulament al Uniunii Europene din 2000 privind insolventa transfrontaliera face ca o persoana fizica, nerezidenta in Romania, care este declarata, in tara de origine, in stare de insolventa, efectele acestei proceduri se extind automat si in Romania. Daca un nerezident a luat credite in Romania sau are bunuri cu care a garantat creante, el va beneficia de efectul suspensiv, adica de protectia tribunalului din tara sa, cu sau fara procedura secundara in Romania.



Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele daune, in cazul unor actiuni inaintate impotriva celor afirmate. Business Standard nu poate fi facut responsabil pentru continutul comentariilor postate de cititori.
25 mar 2009, 13:02 datorii
de liliana
ar fi o lege binevenita, insa ar trebui sa fie insotita si de un sistem de punere in aplicare foarte eficient, sa nu fie sterse datoriile celor cu pile, iar analizele de la dosar sa fie temeinice.
in fond, conditiile actuale pot justifica perfect o asemenea decizie. probabil ca n-o sa se intample in Romania, pentru simplul fapt ca suntem in Romania. Raspunde
25 mar 2009, 12:31 Mda...
de Catalin
pt. irish_cff - nu au nici o treaba cu tine aceste credite nu mai vorbi aiurea - banca le reesaloneaza datoriile datornicilor nu tu personal asta numai in cazul in care nu ai tu vreo banca (se exclude cea de lemn din fata casei sau din fata blocului unde stai) Raspunde
25 mar 2009, 11:32 bine venita
de roko
e f bine venita in special pt cei care au un credit si pot sa il plateasca mai devreme sau mai tarziu .
cunosc cazuri in care oamenii au facut credite sa achizitioneze apartamente la stadiul de proiect , care pana in prezent tb sa fie finalizate , insa invocand criza economica si "restrictiile finantarii" de catre banci se afla acum in insolventa si f probabil in curand se vor afla in faliment
ei bine pe oamenii acestia cine ii va proteja...de ce operatorul ec are o astfel de optiune ( date fiind condt ec ) si oamenii de rand, nu? e drept ca ei sa tb sa plateasca acel credit contractat pt achizitia unui apartament pe care cel mai probabil in conditiile expuse mai sus nu il vor "vedea " (avea) niciodata .
cu ce sunt mai presus ag ec de persoanele fizice, oamenii simpli
concluzia e f bine venita o astfel de lege !!!! Raspunde
de Anonim
25 mar 2009, 09:48 nustergere ci amanare
de kpital
De ce sa le stearga datoriile? are dreptate irish_cff. Ar trebui o lege a insolventei care sa protejeze pers fizice, dar nu sa le si stearga datoriile. La Romanica noastra ar permite multe "manarii", toti pilosii si-ar sterge datoriile si ar fi declarati "curati" sa o poata lua de la inceput cu creditele. Ar trebui o lege care sa ii protejeze, sa impuna bancilor sa le acorde o amanare a ratelor, o suspendare etc... Raspunde
25 mar 2009, 09:20 datori la banci
de irish_cff
va rog sa-mi raspundeti la o intrebare: daca eu nu am nici un fel de credit la banca pentru ca am suficient creier sa nu ma indatorez si sa nu cheltuiesc bani nemunciti inainte, de ce trebuie sa suport si eu consecintele? mie imi pare rau de acei oameni care au fost pacaliti sa ia credite, dar solidaritatea sociala nu trebuie sa apese si pe umerii mei. atunci cand s-au imprumutat sa-si cumpere bunuri sau case nu s-au gandit si la mine, ci doar la binele lor. acum, eu ma gandesc doar la binele meu, restul sa se descurce. Raspunde
25 mar 2009, 08:59 de sabinel65
Sa te tii magarii facute de cei cu cap. Raspunde
25 mar 2009, 08:24 FALIMENTUL PERSONAL
de neli
abia astept legea asta Raspunde
Adauga un comentariu