@ Flavius,
Desi iti inteleg rationamentul, permite-mi te rog o sugestie, in speranta ca nu te va deranja. Stiu si eu 'legea lui OhM', stiu ca partea legata de costuri ridica probleme majore, insa nu merge prea departe cu unele lucruri. Aici ma refer la chestiunea privind sticlele. Chelnerii sunt oameni, iar oamenii sunt de diverse facturi. In marea lor (noastra) parte, prezinta ceea ce se numeste 'rezistenta la constrangeri'. Daca impui treaba cu sticlele, la final vei constata ca s-a consumat suc cat pentru 2 nunti.
Nu vei putea urmari, mai ales daca esti ginere, ce fac chelnerii, ce face seful de sala, cat se consuma, cum si in ce ritm. Iti vor respecta solicitarea legata de pet-uri goale, insa vor avea grija sa aplice 'picatura chinezeasca', respectiv sa te intepe cu lucriri pe care nu le poti controla. De exemplu, sa zicem ca faci nunta vara si sunt 45 de grade afara, din care 30 se mentin pana la ora 24:00. Ce te faci daca vor spune mesenilor ca nu mai este gheata sau ca s-a defectat instalatia de AC/climatizare? Nu iti poti parasi invitatii ca sa remediezi o pseudo-defectiune, iar in aceste circumstante oamenii vor pleca. Sau alta varianta: iti vor lungi cu apa bauturile, ori poate ca desi te intelegi sa platesti strict ceea ce se consuma, te vei trezi ca 80% din invitati au mancat si friptura desi sala incepuse sa se goleasca. Stii foarte bine ca nu au dreptate cei de la restaurant, insa cum demostrezi cand si cum au inceput sa plece invitatii?
In alta ordine de idei, daca iti vei da silinta sa ii determini sa nu se atinga de nimic, te vei trezi ca platesti in plus. Eu am procedat in felul urmator: am avut 300 de invitati, fara lautari - 8 persoane - si chelneri (15 chelneri plus seful de sala), deci am discutat exact pentru 330 de persoane (am pus la socoteala si femeile de serviciu care au stat in permanenta la toaleta ca sa asigure curatenia, dar si bucataresele). De asemenea, am propus si o sticle de apa sau una de suc pentru fiecare membru al personalului de deservire.
Pretul meniului a fost de 180 de lei si am luat in plus de la restaurant sucul, apa si cafeaua - 3 cafele-. In ziua nuntii, am dat fiecaruia un bacsis, mai mult sefului de sala (nu a fost o suma colosala, eu o consider chiar modica, sub pretul unui meniu). Dimineata, la decont, am constatat ca meniul+bautura/persoana m-au ajuns 140 de lei. Mi-au impachetat pentru acasa mancarea care a ramas, tort, fructe, saleuri, pateuri, alune, dar nu am luat decat putina mancare, un platou pentru mine, unul pentru ai mei si unul pentru parintii sotului meu. Ce am mai luat a fost vinul ramas, bauturile alcoolice, energizantul si tortul - imi ramasese un tortulet de 3 kg neinceput.
N-am avut probleme sa imi lipseasca ceva, sa se planga vreun invitat, sa se defecteze ceva, sa se termine gheata - nunta mea a fost in iulie. Ba mai mult, anumiti invitati au cerut si tigari sau alte bauturi gen vodka. Sticlele de alcool au fost puse pe masa si m-au rugat sa le iau inapoi chiar si pe care golite 85%.
In schimb, m-am gasit sa le pun conditii lautarilor, respectiv sa nu faca dedicatii, sa nu foloseasca un anume limbaj (mi se ridica parul in cap la cuvinte gen miresica, ginerica, nasica etc), sa nu ceara bani. Cand i-am tocmit le-am dat avans suma X, ramanand ca dupa nunta sa facem decontul. Spre surprinderea mea, sustineau ca le-am dat avans doar 10% din suma pe care le-o dadusem in realitate. Norocul meu, ca nu consum alcool, ca stau bine cu memoria si ca am avut inspiratia de a-mi cara agenda dupa mine. Am demonstrant ca am dreptate, insa tind sa cred ca acesta a fost efectul conditiilor impuse.
Aceasta este experienta mea. Nu am dat nume si locatii ca sa preintampin suspiciunile de reclama, insa ce pot sa spun este ca atunci cand am ales restaurantul foarte multi mi-au spus ca ma vor fura in mod grosolan. Nu s-a intamplat, am iesit mai ieftin decat ma asteptam.
In alta ordine de idei, casa de piatra si spor la planificat!