Ce preferi dintre urmatoarele soiuri de vin romanesc?
- ALB ROMANESC
- ARDELEANCA
- ARMAS
- BABEASCA NEAGRA
- CREATA
- FETEASCA ALBA
- FETEASCA NEAGRA
- FETEASCA REGALA
- GALBENA DE ODOBESTI
- GRASA DE COTNARI
- GORDAN
- MAJARCA ALBA
- NEGRU ROMANESC
- TAMAIOASA DE BOHOTIN
- TAMAIOASA ROMANEASCA
ALB ROMANESC - se obtin vinuri seci cu o tarie alcoolica destul de mica, ce variaza intre 8-11 grade, pot acompania mancaruri pe baza de peste sau pot fi asociate cu telemea de vaca si de bivolita.
ARDELEANCA - sunt vinuri usoare, cu o tarie alcoolica medie de 10 grade. Pot fi servite ca aperitiv la o temperatura de 8-10 grade si pot acompania mancaruri usoare cum ar fi pestele si branzeturile proaspete.
ARMAS - sunt vinuri albe de calitate care pot fi seci, demiseci, demidulci si dulci. Au o tarie alcoolica medie de 11-12 grade. Vinurile seci pot fi consumate cu pateuri si cu alte preparare din carne de pasare, in timp ce vinurile demidulci si dulci pot fi asociate cu deserturi.
BABEASCA NEAGRA - sunt vinuri rosii usoare ce se serves la temperaturi cuprinse intre 10 si 15 grade. Este de preferat sa se consume cu preparate din carne-pui fript, pui la cuptor, friptura de vitel, cotlet de miel.
CREATA - sunt vinuri albe, seci, cu o tarie alcoolica ce variaza intre 10-12 grade. Aceste vinuri pot fi consumate la inceputul mesei sau pot acompania o masa cu preparate din peste si fructe de mare.
FETEASCA ALBA - sunt vinuri albe de calitate care pot fi seci, demiseci, demidulci, sunt un excelent aperitiv. Se pot asocia cu mancaruri pe baza de peste si fructe de mare.
FETEASCA NEAGRA - in general vinurile sunt seci, dar se pot obtine si vinuri demiseci si uneori demidulci. Poate fi servit alaturi de sarmalute sau de un gratar de porc. Invechit cativa ani, acelasi vin poate insoti pastrama de batal sau de porc si poate fi consumat cu mancaruri pe baza de vanat.
FETEASCA REGALA - In general,vinurile sunt seci, dar se pot obtine si vinuri demiseci sau chiar dulci. Poate fi servit la inceputul mesei, ca aperitiv, dar pot acompania mancaruri usoare pe baza de peste sau fructe de mare, branzeturi dulci sau chiar fructe proaspete la sfarsitul mesei.
GALBENA DE ODOBESTI - vinurile sunt seci, usoare , vioaie. Este recomandata insotirea lor cu branzeturi proaspete si cu mancaruri usoare pe baza de peste, fructe de mare, carne de pasare.
GRASA DE COTNARI - Fiind un vin demidulce sau dulce, Grasa de Cotnari se consuma la sfarsitul mesei, impreuna cu desertul.
GORDAN - sunt vinuri albe seci, poate fi consumat atat ca aperitiv cat si in timpul mesei in asociere cu preparate pe baza de peste sau carne de pasare.
MAJARCA ALBA - se obtin vinuri seci usoare si placute la gust. Poate fi servit cu mancaruri pe baza de peste sau fructe de mare, dar poate fi consumat si cu carne de pasare, la gratar si cu branzeturi proaspete moi (dulci).
NEGRU ROMANESC - rezulta vinuri rosii cu o tarie alcoolica destul de modesta, de 9-10 grade. Ele nu se recomanda pentru invechire si pot fi consumate cu mancaruri pe baza de carne de pasare si de vita.
TAMAIOASA DE BOHOTIN - sunt vinuri dulci sau demidulci. Poate fi servit singur, ca aperitiv, sau la desert, acompaniind cu succes cozonacul romanesc.
TAMAIOASA ROMANEASCA - sunt vinuri albe dulci si aromate, se asociaza foarte bine cu deserturi.