Prajitura cu cirese sau prajitura cu capsuni?
- Prajitura cu cirese
- Prajitura cu capsuni
Prajitura cu cirese
Ingredientele sunt pentru o tava mare.
Aluatul:
- 350 gr faina
- 150 gr margarina pentru prajituri
- 120 gr unt
- 2 galbenusuri
- 6 linguri lapte
- 2 linguri gris (pesmet)
- 1 varf de cutit bicarbonat
Crema:
- 100 gr faina
- 280 gr zahar pudra
- 200 ml lapte
- 400 gr smantana
- 3 galbenusuri
- 5 albusuri
- zahar vanilat
Se dizolva bicarbonatul in lapte. Se amesteca toate ingredientele si se framanta bine. In tava cu hartie de copt se intinde aluatul cu grija. Ciresele se curata de samburi, se pun peste aluat si se presara cele 2 linguri de gris. Dupa ce am aranjat ciresele in tava ne ocupam de crema. Se amesteca faina cu laptele rece se adauga galbenusurile, zaharul, smantana, zaharul vanilat si apoi albusurile batute spuma. Se toarna peste cirese si se da 45 minute la cuptor la foc iute, adica 200 grade.
Prajitura cu capsuni
Ingrediente:
Pentru blat:
(pentru eficienta puteti folosi si blat din comert)
- 7 oua
- 7 linguri de zahar
- 7 linguri de ulei
- 7 linguri faina
- coaja rasa de la o lamaie
- o lingurita zeama de lamaie
Pentru crema:
- 400 g capsuni proaspete
- 200 g unt
- 200 g zahar
- 50 ml apa
- zeama de la jumatate de lamaie
- 2 pliculete zahar vanilat
- 6-7 linguri budinca de vanilie gata preparata
Preparare:
BLAT
Se separa albusurile si se bat spuma cu zaharul adaugat lingura cu lingura, zeama de lamaie si coaja rasa.
Galbenusurile si uleiul se freca sa iasa ca o maioneza subtire si se amesteca cu albusurile.
Se pune faina si se amesteca usor, prin rasturnare.
Se pune intr-o tava unsa si tapetata si se da la cuptorul incins in prealabil.
Nu se deschide cuptorul timp de 10 -15 min.
CREMA
Zaharul se fiertbe cu apa si zeama de lamaie pana cand rezulta un sirop gros care se lasa sa se raceasca. Untul si zaharul vanilat se fraca spuma. Se prepara o budinca de vanilie si se lasa sa se raceasca si ea. Cand toate ingredientele sunt reci se incorporeaza in spuma de unt siropul de zahar si alternativ budinca . Se taie blatul in 2-3 bucati(sau se coc separat foile). Capsunile se taie in feliute subtiri si se pastreaza 3-4 pentru ornat. Se pune pe prima foaie un strat de crema (impartiti cantitatea incat sa ramana si pentru ornat), se aseaza un strat de fructe si se repeta operatia cu fiecare foaie. Se unge cu putina crema si ultimul strat si se orneaza cu capsunile ramase.