Obisnuiti sa culegeti, pentru consum, ciuperci comestibile din padure?
- Da
- Nu
"Toamna oamenii se bucura de darurile padurii, de fructele de padure si ciupercile comestibile care cresc in jurul copacilor: hribi sau manatarci, galbiori sau bureti galbeni, opintici sau ghebe, etc. Oamenii merg pe jos prin paduri si culeg astfel de ciuperci in etajele inferioare ale padurii. Padurarii spun ca ciupercile au nevoie doar de 3-6 zile pentru a ajunge la o dimensiune medie daca au necesarul de umiditate si temperatura moderata. Culegatorii de ciuperci sunt mereu in paduri toamna pentru a culege aceste roade ale padurii, atat de apreciate si de oameni, pe care le folosesc ca hrana pentru ei sau le vand pentru a face un ban.
Utilizarea ciupercilor in alimentatie este un obicei care a aparut inca din vremuri stravechi la noi in tara, datorita faptului ca sunt considerate legume gustoase si sanatoase. De asemenea ciupercile sunt considerate si in religia crestina un aliment de baza, ele sunt folosite in diferite retete culinare in perioada postului.
Cateva secrete ale culegatorilor de ciuperci:
- In primul rand ciupercile se culeg dimineata devreme deoarece ele cresc mai ales pe timp de noapte. Mai mult decat atat roua diminetii le fac sa straluceasca si sa fie vizibile din departare.
- Daca sunt culese dupa-amiaza, umbra si reflexele luminoase vor obosi ochii celor care le culeg.
- Ciupercile culese dimineata sunt mai viguroase, deci sunt mult mai potrivite pentru a fi stocate, altfel ele se pot decolora si ofili mai repede daca sunt culese spre dupa-amiaza.
- Ciupercile cresc de obicei in padurile de foioase mixte, de rasinoase, de stejar si mesteacan. Nu apar oriunde, ele prefera zonele deluroase inclinate, pantele forestiere sau uscate ale padurilor de mestecan. De asemenea, cresc in padurile vechi si pe lizierele acestora.
- Ciupercile cresc mai ales dupa ploile calde, cand solul este udat in profunzime. Daca toamna este lipsita de precipitatii si ciupercile vor creste limitat.
- Ciupercile proaspete se strica foarte repede deoarece au 90% apa. Ele trebuie depozitate o perioada scurta de timp si preparate. Trebuie colectate cu atentie, depozitate in ladite, tinute intr-un loc racoros, astfel ele se mentin bune cel mult pana a doua zi.
Ciupercile sunt bogate in apa, minerale, vitamine, glucide, grasimi, au multe elemente nutritive care sunt usor asimilate de organism.
Pot fi consumate marinate, murate, prajite, fierte sau in diferite preparate culinare. Ciupercile contin apa, glucide, grasimi, substante azotoase, vitamina C, vitamina PP, fosfor, potasiu, calciu, magneziu, fier, sodiu, clor, vitamina B1, vitamina B2, caroten, urme de cupru, iod, arseniu si zinc.
Ciupercile au lecitina de aceea reduc depunerea de colesterol in organism si prin enzime promoveaza digestia si asimilarea substantelor nutritive din alimente. Medicii nu recomanda ciupercile persoanelor care sufera de boli ale tractului gastro-intestinal, sau afectiuni ale ficatului si rinichilor.[...]"