Choux a la creme


  1. #1
    P.R. Ic3Girl este un nume cunoscut tuturor Ic3Girl este un nume cunoscut tuturor Ic3Girl este un nume cunoscut tuturor Ic3Girl este un nume cunoscut tuturor Ic3Girl este un nume cunoscut tuturor Ic3Girl este un nume cunoscut tuturor Ic3Girl este un nume cunoscut tuturor Ic3Girl este un nume cunoscut tuturor
    Data de inscriere
    05-06-2007
    Sex
    F
    Mesaje
    3,093
    Mesaje bazar
    10
    Putere Reputatie
    50
    Reputatie
    933
    Puncte CF
    41.0

    Choux a la creme

    Azi-noapte nu prea am putut sa dorm, asa ca mi s-a nazarit sa incerc sa fac si eu pentru prima data choux a la creme. Majoritatea ingredientelor le aveam deja in casa, asa ca m-am dus azi si am cumparat ce imi lipsea si m-am pus pe treaba.
    Sa nu va luati de aspectul choux-urilor mele pentru ca deocamdata nu posed nici tava joasa (cuptorul meu nu are) si nici saculet din acela de patiserie sau vreo seringa de patiserie... Asa ca m-am descurcat si eu cum am putut si cu ce am avut...

    Ingredientele de mai jos sunt pentru aproximativ 50 de coji de choux a la creme (in functie de marime). Aceasi compozitie pentru coji poate fi folosita si pentru eclere.

    Ingrediente pentru cojile de choux a la creme:
    - 6 oua medii (neaparat la temperatura camerei)
    - 200 gr. faina (cernuta de doua ori)
    - 300 ml. apa
    - 150 gr. unt la temperatura camerei
    - 1 si 1/2 lingurite zahar (doar daca veti umple cojile cu crema dulce)
    - o priza de sare

    Mod de preparare pentru cojile de choux a la creme:
    Inainte de a ne apuca de treaba, cantarim ingredientele si le punem la indemana. Intr-o cratita se pune apa, untul, praful de sare, zaharul si se pune pe foc. Cand a inceput sa fiarba, se da focul la minim si se adauga toata faina dintr-o data amestecand energic pentru cateva secunde. Dam deoparte cratita imediat dupa si amestecam pana cand compozitia devine un aluat sfaramicios si se desprinde in intregime de pe peretii cratitei (aluatul devine o bila). Punem din nou cratita pe foc (focul sa fie la minim) si amestecam in aluat pana cand pe fundul cratitei se va forma o pelicula (poate dura cateva minute). Cand s-a format pelicula, luam cratita de pe foc si transferam bila de aluat intr-un castron sau o farfurie si lasam sa se raceasca complet.

    Cand aluatul s-a racit complet (tot acum dam drumul si la coptor pentru a se incinge foarte bine), adaugam ouale, cate unul pe rand, dar niciodata nu punem un alt ou pana cand precedentul nu este perfect incorporat (se poate folosi si un mixer la viteza mica pentru primele 3 oua, dar apoi compozitia va deveni ca o crema si va sari in toate partile sau se va lipi de paletele mixerului). Cand am ajuns la ultimul ou, il spargem separat si adaugam cate putin din el, in asa fel incat compozitia care o vom obtine sa faca un mot atunci cand formam choux-urile in tava (daca punem prea mult ou si compozitia devine prea moale, choux-urile noastre se vor turti si nu vor creste - vedeti in tava cum trebuie sa arate inainte de a fi bagate la cuptor). Cojile pentru choux trebuie coapte intr-o tava joasa, tava de la aragaz fiind foarte buna.

    Pentru cojile de choux a la creme, coacerea se face in trei etape: prima etapa este coacerea la foc mare (220 grade) pentru 15 - 17 minute (acum choux-urile noastre se vor umfla, iar mijlocul va deveni gol), apoi focul se lasa pe moderat (190 grade) pentru inca 10 minute, iar ultima etapa este aceea de "uscare" a cojilor cand se da focul incet si se lasa in cuptor pentru alte 5 - 6 minute (10 minute maxim) cu usa intredeschisa.

    Atentie! In primele 15 - 20 de minute usa cuptorului nu se va deschide sub nici o forma, altfel choux-urile noastre se vor lasa. Puteti intoarce tava si da focul la moderat dupa acest timp. Nu va speriati daca cojile pentru choux incep sa se rumeneasca. Atunci cand sunt rumenite inseamna ca puteti deschide usa cuptorului.

    Cojile de choux pot fi umplute cu ce vreti voi: budinca de vanilie/ciocolata, crema de vanilie/ciocolata, frisca, etc. Eu am facut o crema de vanilie numita Crema Pasticcera urmand reteta de mai jos si, ca sa fie choux a la creme, am pus si frisca.

    Crema Pasticcera (sau crema de vanilie)

    Ingrediente pentru crema pasticcera:
    - 1 l lapte
    - 150 gr. zahar
    - un baton de vanilie (eu n-am avut, asa ca am pus un plic de extract de vanilina)
    - 100 gr. faina
    - 10 galbenusuri

    Mod de preparare pentru crema de vanilie:
    Se pun 800 ml de lapte intr-o cratita impreuna cu batonul de vanilie despicat (sau vanilina sau esenta de vanilie) apoi se pune cratita pe foc. Cand se apropie de temperatura de fierbere, se da deoparte si se lasa sa se racoreasca putin cu batonul de vanilie (daca folositi baton de vanilie, este nevoie de aceasta infuzie) inauntru, iar apoi acesta se scoate.
    Separat se pun galbenusurile de ou intr-un castron, se pune zaharul peste si se amesteca bine cu un tel pana devin cremoase, apoi se adauga faina si laptele si se amesteca bine cu telul astfel incat sa nu aiba cocoloase. Se pune laptele din nou pe foc si se adauga crema de galbenusuri si se lasa la fiert la foc mic pana cand crema se ingroase. Cand crema este gata, se muta intr-un alt vas, se acopera cu foilie alimentara de plastic si se lasa sa se raceasca.

    Cand crema de vanilie s-a racit, luam un castron si batem bine 500 ml frisca, apoi incepem sa asamblam mini choux-urile a la creme (cojile se racesc foarte repede, deci deja sunt reci). Se taie un capac mic din coaja, se umple cu crema de vanilie, se pune frisca (folositi un sac de patiserie sau o seringa de patiserie pentru decor), se pune capacul cojii peste frisca, iar la final, cand am terminat de asamblat toate choux-urile a la creme, pudram cu zahar pudra vanilinat.

    Pofta buna!
    Choux a la creme Fisiere atasate Coji choux a la creme eclere.jpg   Coji necoapte choux a la creme.jpg   Coji choux a la creme.jpg   Coji choux a la creme coapte.jpg   Choux a la creme.jpg  

Tags for this Thread

Google+

Cautati logo-ul CraiovaForum?

Iata cateva variante: