Ieri am fost in oras dupa cumparat pantofi si alte cele si m-am intors acasa cu sepii si caracatite, ambele micute... Pana aici... sa zicem ca e ok... Acum problema se punea altfel: cum le curat si cum le gatesc (era prima data cand puneam mana pe oratanii din astea proaspete). Am studiat aseara pana tarziu, am analizat, m-am invartit, m-am sucit si uite ce a iesit
Initial vroiam sa le fac un fel de risotto cu fructe de mare (in cazul meu sepii si caracatite), dar pana la urma azi am primit comanda ferma sa le fac sos pentru paste.
Ingredientele de mai jos sunt cu aproximatie, pentru 4 portii mari de paste cu sepii si caracatite.
Ingrediente pentru paste cu sepii si caracatite:
- 600 gr. spaghete din grau dur
- 500 gr. sepii mici
- 500 gr. caracatite mici (puteti folosi si caracatita mare)
- 2 cepe
- 2 - 3 catei de usturoi
- 3 - 4 rosii taiate in bucati mari
- 2 cutii rosii cubulete (400 gr./cutie)
- 2 foi de dafin
- 1 lingurita otet sau zeama de lamaie
- piper boabe
- sare, piper, cimbru - pentru condimentat
- 2 - 3 linguri ulei de masline
Mod de preparare pentru pastele cu sepii si caracatita:
Se spala si se curata caracatitele si sepiile. Atentie: caracatitele scad atunci cand sunt gatite cu 50%, deci din cele 500 gr. cat am avut initial, vom mai ramane cu 250 gr.
Majoritatea caracatitelor sunt deja curatate cand le cumperi, insa exista si cazuri in care acestea nu sunt curatate suficient de bine sau chiar deloc, asa ca trebuie sa le curatam noi. Caracatitele mele au avut scos sacul cu cerneala, care se afla intre tentacule si are aspectul unui ochi (daca nu are sacul cu cerneala scos, luati un cutit si taiati carnea in jurul sacului avand grija sa nu mai ramana bucati din acesta).
Cand m-am apucat sa le spal, am crezut ca sunt curatate de tot, dar nu a fost asa, astfel ca a trebuit sa le curat. Ochii erau scosi, dar organele dinauntrul "capului" nu erau scoase, asa ca am crestat "capul" si le-am scos. Am spalat caracatitele bine si le-am lasat la scurs intr-o strecuratoare. La fel am procedat si in cazul sepiilor (care aveau scos sacul cu cerneala si erau curatate inauntru, dar nu erau curatate si de "dintii" si organele aflat la tentacule).
Dupa ce am curata si spalat bine sepiile si caracatitele, punem o oala cu apa la fiert. In apa punem foile de dafin, boabe de piper si otetul sau zeama de lamaie. Lasam sa fiarba, iar cand da in clocot punem caracatite. Acoperim oala cu foaie de aluminiu si punem capacul peste. Lasam sa fiarba la foc incet pentru 30 - 40 de minute. In primele 15 - 20 de minute, nu ridicam capacul sub nici o forma. Dupa 30 de minute infigem o furculita in caracatite pentru a vedea daca sunt fierte. Daca furculita intra usor, acestea sunt fierte. Dupa cele 40 de minute luam oala de pe foc, golim apa si punem caracatita sub jet de apa rece, o spalam bine (in timpul fierberii, carcatita va deveni rosiatica si este posibil sa se formeze o pelicula pe ea. Daca o spalam, pelicula se va duce, iar carcatita nu va mai fie rosiatica). Se taie caracatita in bucatele si se da deoparte pana va fi adaugata in sos.
In timp ce caracatitele sunt la fiert, pregatim sosul pentru pastele cu sepii si caracatite:
Curatam ceapa, usturoiul si le tocam marunt. Rosiile le spalam si le tocam in bucati mari. Intr-o cratita sau o tigaie incapatoare punem 2-3 linguri ulei de masline la incins, apoi calim ceapa si usturoiul in ulei pentru 5 minute. Adaugam rosiile taiate cuburi si rosiile din conserva, acoperim cratita/tigaia si lasam la inabusit pentru 10 minute.
Sepiile se taie in fasii, se rumenesc putin in ulei pana devin aurii, apoi se adauga in sosul de rosii impreuna cu caracatita taiata bucati. Se condimeteaza cu sare, piper si cimbru (puteti pune si patrunjel tocat marunt), acoperim cratita si lasam pe foc pentru 30 de minute (foc mic).
Spaghetele se fierb conform instructiunilor de pe pachet, iar cand sunt gata se scurg de apa intr-o strecuratoare, apoi se pun peste sosul cu caracatite si midii. Se amesteca totul foarte bine la foc mic pentru alte 5 minute si se servesc fierbinti.
Pofta buna!