Sincer... eu nu ma omor dupa paste/spaghete si tot ce intra in categoria paste fainoase (deci prin urmare si spaghete carbonara sau de orice alt fel), dar cum altcineva e innebunit dupa asa ceva (se stie el cine si are ditamai musca pe caciula) si azi m-a luat cu presuletul, am zis sa ii fac.
Nu pot sa spun ca sunt spaghete carbonara autentice (in Italia sosul pentru spaghetele carbonara se face doar din oua), dar sunt foarte bune la gust, cremoase si, de regula, nu mai ramane nimic.
Ingredientele de mai jos sunt pentru 4 portii de spaghete carbonara.
Ingrediente pentru reteta de spaghete carbonara:
- 500 gr. spaghete de grau dur
- 200 gr. bacon
- 300 ml smantana lichida pentru gatit sau smantana obisnuita cu continut ridicat de grasime (20% sau mai mult)
- 1 ou
- sare si piper
- un cubulet de unt pentru prajit baconul
- parmezan ras pentru servit
Mod de preparare pentru spaghete carbonara:
Intr-o oala se pune apa la fiert cu o lingura de ulei si sare. Cand apa da in clocot, se pun spaghetele si se fierb al dente conform instructiunilor de pe pachet. Nu este cazul sa rupeti spaghetele pentru ca cele care au intrat in contact cu apa fiarta se vor inmuia si se vor lasa toate la baza. Spaghetele de buna calitate nu se vor lipi intre ele si nici de cratita, dar mestecati in ele din cand in cand.
Intre timp pregatim sosul pentru pastele noastre carbonara:
Intr-o tigaie inalta punem untul la topit, apoi adaugam baconul taiat in prealabil in cubulete sau fasii subtiri. Se lasa sa se prajeasca baconul pana devine usor crocant. Adaugam smantana si amestecam bine cu baconul. Potrivim de sare si piper si lasam pe foc pana smantana se incinge bine, dar fara sa fiarba (daca smantana fierbe, sosul se va branzi).
Cand pastele sunt fierte le scurgem de apa si le adaugam in tigaia in care avem sosul de smantana cu bacon si amestecam foarte bine. Mai adaugam sare si piper daca este nevoie, dam deoparte si adaugam oul intreg (spaghetele trebuie sa fie foarte fierbinti pentru ca oul sa imbrace pastele). Amestecam bine si mai punem putin pe foc daca este nevoie (focul trebuie sa fie incet, altfel oul se va coace).
Se servesc fierbinti cu parmezan ras deasupra (mie mi-a fost lene sa cobor la magazin sa cumpar, dar au mers si asa).
Pofta buna!