Ghid cu si despre sistemele de racire la placi video


  1. #1
    Junior PCMHZ este pe calea cea buna
    Data de inscriere
    17-08-2008
    Varsta
    47
    Sex
    M
    Mesaje
    67
    Mesaje bazar
    5
    Putere Reputatie
    32
    Reputatie
    39
    Puncte CF
    40.0

    Ghid cu si despre sistemele de racire la placi video

    Principalele tehnologii folosite pentru răcirea plăcilor video

    A. Răcire pasivă

    Se regăseşte în special la plăcile video ieftine şi mai puţin performante fiind o soluţie economică datorită utilizării unui simplu radiator metalic de dimensiuni mici sau medii. Radiatorul este în general realizat din aluminiu, foarte rar din cupru sau aluminiu cu miez de cupru. Există şi excepţii, radiatoare pasive de dimensiuni mari de regulă fiind incluse şi heatpipes.



    B. Răcire semi-pasivă

    Un caz particular în reprezintă răcirea pasivă cu heatpipes, soluţie destul de rar întălnită fiind în apreciată mai ales de utilizatorii ce doresc silenţiozitate maximă. Se foloseşte de regulă la plăci mainstream şi mai rar pe modele high-end. Pentru o eficienţă maximă este recomandabil ca instalarea să se realizeze în carcase bine ventilate şi cu suficient spaţiu.



    Mulţi deţinători de coolere pasive cu heatpipe pentru placa video folosesc ventilatoare de 120mm sau 92mm subturate pentru un zgomot minim dar păstrând un flux de aer apreciabil care să ajute la o ventilaţie bună.

    C. Racire activă

    Compusă dintr-un radiator metalic şi un ventilator, mai rar două. Este cea mai răspândită soluţie de răcire a plăcilor video chiar dacă în ultima vreme producătorii dotează plăcile video performante din fabrică cu radiatoare metalice masive, heatpipes, ventilatoare normale sau turbionare, viteza acestora fiind în mare parte controlată fie de către BIOS-ul sistemului sau de un senzor de temperatură integrat pe placa video. Unele din modelele de top sunt dotate cu senzor de temperatură independent.



    D. Răcire cu apă

    O soluţie întălnită doar ca produs separat dedicată în mod expres pasionaţilor. Pe scurt, ansamblul este format dintr-un bloc metalic masiv realizat de regulă din cupru, bloc ce acoperă mare parte din placa video împreună cu memoriile şi VRM. Un circuit pentru circularea lichidului, radiator cu ventilator pentru răcirea acelui lichid, un rezervor şi o pompă.



    Cand este nevoie să schimb sistemul de răcire original al plăcii video?

    A. Odată cu trecerea timpului, ventilatorul suferă o uzură a lagărelor având ca rezultat apariţia unor vibraţii în procesul de rotaţie, vibraţii ce produc zgomote considerate deranjante la un moment dat.

    B. Sistemul de răcire este gălăgios, caz des întâlnit datorită unei dimensionări la limită din partea producătorului.

    C. Defectarea ventilatorului

    D. Dorinţa de overclocking a unor utilizatori, metodă ce necesită de multe ori un alt cooler de dimensiuni mai mari pentru a păstra parametrii de funcţionare optimi.

    E. Schimbarea răcirii active (radiator + ventilator) într-o răcire pasivă (silenţioasă) compusă doar dintr-un radiator.

    Cum aleg un cooler pentru placa video?

    În primul rând trebuie avut în vedere faptul că în general toate sistemele de răcire pentru plăcile video sunt proiectate folosind PCB-ul layoutul standard specificat de producătorii chipset-urilor grafice (AMD ATI - NVIDIA). Există şi soluţii dedicate seriilor proiectate de terţi (ex: GIGABYTE, PowerColor, HIS, Sapphire, etc) însă acestea sunt de obicei clar specificate.

    Lucrurile după care trebuie să ne orientăm sunt:

    * găurile de prindere dimensiuni, aşezare şi spaţiul dintre acestea
    * înălţimea eventualelor componente amplasate în vecinătatea procesorului grafic (condesatori, bobine, conectori)
    * formatul plăcii video, lung, scurt, profil normal sau slim

    Alegerea se face ţinând cont de modelul seria plăcii dar şi de motivul schimbării pentru a putea realiza o dimensionare corectă conform cerinţelor pentru ca nimeni nu doreşte investirea de timp şi bani într-un produs care la final va avea performanţe mai slabe decât soluţia originală.

    Răcire suplimentară a circuitelor

    Cele mai importante circuite de pe placa video după procesorul grafic sunt memoriile (aşezate pe o parte sau pe ambele feţe) şi circuitele pentru alimentare sau VRM-ul. Pentru plăcile video performante este bine ca şi acestea să beneficieze de o răcire adecvată, producătorii optând însă de multe ori să renunţe la acest aspect bazându-se pe fluxul de aer generat de ventilatorul plăcii video.



    Poţi opta pentru o soluţie pasivă (radiatoare metalice) ce se aplică uşor prin lipire directă graţie unei benzi termice autoadezive. Atenţie însă la spaţiul disponibil pe verticală, sunt foarte dese cazurile când accesul la chip-urile de memorie este obstrucţionat de radiatorul principal, rezultatele aplicării unor astfel de radiatoare fiind o creştere a marjei de overclocking pentru memorii şi lucru deloc de neglijat, un aspect deosebit al plăcii video (chiar şi o placă video ieftină capătă o alură agresivă odată cu micile radiatoare).

    (articolul original cu imaginile la dimensiunile normale se poate consulta aici)

    Completari şi modificări sunt binevenite.

    *editat / adaugat imagini
    Last edited by PCMHZ; 03-09-2009 at 19:37.

  2. #2
    Gamer TheDogg's Avatar TheDogg este o comoara de om TheDogg este o comoara de om TheDogg este o comoara de om TheDogg este o comoara de om
    Data de inscriere
    12-04-2007
    Locaţie
    Loading...
    Varsta
    48
    Sex
    M
    Mesaje
    2,181
    Mesaje bazar
    993
    Putere Reputatie
    45
    Reputatie
    354
    Puncte CF
    0.5
    Usergroups:
    Frumos tutorial, felicitari!
    NU FI PROST CA TARA GEME
    CPU: i7-3770K/4.6Ghz, 1.2V/ MB: Asus Maximus V GENE RAM: TeamXtreem 16GB 2400Mhz cl9HDD:Kingston HyperX 120GB+2x HD502HJ+2xSG1GB SV35GPU: Inno3D GeForce GTX 1080 Ti Founders Edition PSU: Antec TPQ 1200W CASE:HAF XB VIEW:Samsung BX2331 + Samsung 50HU9600 4KSOUND:Jazz 5.1 /200W RMS
    Vrei mai putine reclame? Inregistreaza-te sau logheaza-te

  3. #3
    De-al casei PhantoM_01's Avatar PhantoM_01 reprezinta o cantitate neglijabila
    Data de inscriere
    03-10-2005
    Varsta
    35
    Sex
    M
    Mesaje
    473
    Mesaje bazar
    579
    Putere Reputatie
    40
    Reputatie
    12
    Puncte CF
    25.0
    Hai sa intreb aici ca se potriveste: am o placa ati 4850 si i-am schimbat racirea cu o zalman vf900cu (avea racirea aia stoc ) dar nu am mai pus radiatoare pe memorii, decat pe vrm am pus ca am inteles ca se incalzesc mai rau. Sa cumpar radiatoare pt memorii ? sau credeti ca merg si fara
    Am vazut ca diferiti producatori nu mai pun radiatoare pe memorii si nu stiu ce sa fac.

    Ma gandeam sa iau ceva de genu: http://www.stonet.ro/produs.php?id_produs=4702 , poate mai ajuta putin la oc

  4. #4
    Junior PCMHZ este pe calea cea buna
    Data de inscriere
    17-08-2008
    Varsta
    47
    Sex
    M
    Mesaje
    67
    Mesaje bazar
    5
    Putere Reputatie
    32
    Reputatie
    39
    Puncte CF
    40.0
    @TheDogg Multumesc

    @PhantomM_01
    Chiar daca sunt frumoase ZT-urile alea sunt mici si recomandate pentru VRM-uri, memoriile sunt ceva mai mari asa ca iti pot recomanda Scythe - Cooler VGA Chip Heatsinks (SCVCH-1000) @ 50 lei la evoMAG sau AKASA AK-VMC01-BK @ 15 lei @ Stonet
    Vrei mai putine reclame? Inregistreaza-te sau logheaza-te

Google+

Cautati logo-ul CraiovaForum?

Iata cateva variante: