Tutorial Cum sa instalezi AHCI/SATA drivers DUPA instalarea XPului


  1. #1
    Member clf reprezinta o cantitate neglijabila
    Data de inscriere
    24-02-2006
    Locaţie
    Craiova
    Sex
    M
    Mesaje
    129
    Mesaje bazar
    49
    Putere Reputatie
    0
    Reputatie
    5
    Puncte CF
    30.0

    Tutorial Cum sa instalezi AHCI/SATA drivers DUPA instalarea XPului

    Operatia am facut-o pe o placa de baza de laptop de la Intel [Intel(R) 82801G (ICH7-M Family)] care sunt cele mai raspandite. '7' de la ICH7-M Family arata ca e o placa de baza pt laptopuri.
    Daca aveti un laptop cu chipsetul de mai sus puteti beneficia de avantajele AHCI sau mai bine zis de avantajele de a folosi un hdd sata in modul sata nu intr-un mod IDE care ii limiteaza posibilitatile.
    Diferenta nu se observa cu ochiul liber decat pentru anumite aplicatii care folosesc scrierea si citirea multor fisiere intr-un timp foarte scurt dar si altele pe care nu pot sa le descriu pentru ca nu le-am probat. Mai pe romaneste ahci e o implementare hardware care permite comunicarea mai avansata dintre software si controllerul sata si vine cu 3 avantaje dintre care cel mai importat este Native Command Queuing (NCQ). NCQ asta ce face?... Practic hddul primeste comenzile de scriere/citire si le aranjeaza astfel incat rezultatul final este o mai simpla si mai putin solicitanta activitate a capetelor pe platanele hddului. Asta avantajeaza ciclurile de scriere citire simultane intalnite foarte mult la servere.
    Eu unu nu sunt exaltat de beneficiul AHCI dar imi place sa fiu impacat cu faptul ca am calcu up to date.
    Daca ati instalat xpul cu sata native mode disable sau ahci disable sau mai simplu spus cu un xp fara SATA drivers integrated atunci puteti sa puneti driverul sata folosind metoda de mai jos care nu dureaza mai mult de 30-40 minute si sa activati din bios modul AHCI sau SATA sau etc [depinde cum aveti in bios denumirea].

    1. Trebuie descarcat driverul pt AHCI de pe pagina intel. Linku la momentu asta este http://downloadcenter.intel.com/Prod...=2101&lang=eng
    cu cea mai noua versiune 8.8.
    2.deschideti o fereastra de cmd line din start ->run ->cmd si tastati c:\IATA88ENU.exe -a, daca ati salvat fisierul direct in c:\. Daca ati salvat fisierul intr-un folder \ahci\ in c:\ atunci tastati c:\ahci\IATA88ENU.exe -a. S.A.M.D.. Sau tastati doua comenzi [atunci cand deshideti fereastra de cmd]1. cd c:\ si 2. IATA88ENU.exe -a.
    Comanda asta va extrage driverele in c:\Program Files\Intel\Intel Matrix Storage Manager\. Pentru un xp pe 32 bit este important directorul \driver\ de la adresa de mai sus.
    3.din start > settings > control panel > system > hardware > device manager
    la randul IDE ATA/ATAPI CONTROLLERS click pe + din fata. Trebuie ca in prealabil sa fi instalat driverul pentru chipsetul laptopului care nu are legatura cu sata/ahci dar este important pentru a identifica controllerul de sata. De obicei driverul se gaseste pe CD sau pe pagina producatorului sub forma chipsetutilinfo.
    Daca este deja intalat scrieti undeva familia placi de baza de ex (ICH7-M Family) si verificati daca o gasiti in fisierul TXTSETUP.OEM din c:\Program Files\Intel\Intel Matrix Storage Manager\driver\. Fisierul puteti sa il deschideti cu Notepad sau orice alt texteditor.
    Exemplu: pentru palca de baza descrisa mai sus exista posibilitatea de a instala driverul pentru ca este compatibil.

    ; iaAHCI.inf
    iaAHCI_ESB2 = "isIntel(R) ESB2 SATA AHCI Controller"
    iaAHCI_ICH7RDH = "Intel(R) ICH7R/DH SATA AHCI Controller"
    iaAHCI_ICH7MMDH = "Intel(R) ICH7M/MDH SATA AHCI Controller"
    iaAHCI_ICH8RDHDO = "Intel(R) ICH8R/DH/DO SATA AHCI Controller"
    iaAHCI_ICH8MEM = "Intel(R) ICH8M-E/M SATA AHCI Controller"
    iaAHCI_ICH9RDODH = "Intel(R) ICH9R/DO/DH SATA AHCI Controller"
    iaAHCI_ICH9MEM = "Intel(R) ICH9M-E/M SATA AHCI Controller"
    iaAHCI_ICH10DDO = "Intel(R) ICH10D/DO SATA AHCI Controller"
    iaAHCI_ICH10R = "Intel(R) ICH10R SATA AHCI Controller"

    ; iaStor.inf
    iaStor_ESB2 = "Intel(R) ESB2 SATA RAID Controller"
    iaStor_ICH7RDH = "Intel(R) ICH7R/DH SATA RAID Controller"
    iaStor_ICH7MDH = "Intel(R) ICH7MDH SATA RAID Controller"
    iaStor_ICH8RICH9RICH10RDO = "Intel(R) ICH8R/ICH9R/ICH10R/DO SATA RAID Controller"
    iaStor_ICH8MEICH9ME = "Intel(R) ICH8M-E/ICH9M-E SATA RAID Controller


    4.Ramasi la click pe + de la punctul 3. dati click dreapta pe al doilea rand cel in care gasiti cuvantul sata [NU cel cu Ultra ata] si dati update driver
    > install from a list NEXT > Don't search. I will choose the driver to install NEXT > Have disk BROWSE > si alegeti fisierul iaStor.inf din locatia c:\Program Files\Intel\Intel Matrix Storage Manager\driver\. Ignorati orice mesaj care va apare si continuati. Nu restartati calculatorul.
    Important: nu intrerupeti procesul in stadiul acesta.


    5. Importati fisierul atasat mai jost in registri windowsului prin dublu click pe fisierul extras in prealabil din arhiva .zip dupa o mica editare cu notepadul.
    deschideti regedit prin start > run >regedit
    si mergeti la HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\ControlSet001\Control\Cr iticalDeviceDatabase
    si cautati keyul de gen pci#ven_8086&dev_27c5&cc_0106
    singura diferenta in cazul in care nu aveti o placa de baza ICH7-M ca a mea este idul controllerului sata care in cazul meu este 27c5.
    Identificati ce numar in hexadecimal va apare si scrieti-l in locul celui scris de mine.

    In randul din registrul deschis cu notepad
    [HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\ControlSet001\Control\Cr iticalDeviceDatabase\pci#ven_8086&dev_27c5&cc_0106]
    modificati 27c5 cu idul vostru

    In randul din acelasi registru deschis cu notepad
    "0"="PCI\\VEN_8086&DEV_27c5&SUBSYS_B0051458&REV_02 \\3&13c0b0c5&0&FA"
    modificati 27c5 cu idul vostru
    Salvati si dati dublu click. Dati ok si restart.
    Important: inainte de a intra din nou in WINDOWS ESTE FOARTE IMPORTANT SA INTRATI IN BIOS SI SA ACTIVATI SATA NATIVE MODE SAU AHCI ENABLED SAU CEVA DE GENU ASTA.
    Cand reusti sa intrati iar in windows, fara sa va dea blu screen of death, instalati fisierul .exe descarcat de la intel. Si nu uitati ca pentru fiecare drive atasat la calc sa activati WRITE CASH sau OPTIMIZE FOR PERFORMANCE din proprietatile deviceului de la policies.

    NOTA:
    Nu instalati driverul si registrul daca aveti INSTALAT DeepFreeze. Puteti sa il dezinstalati, faceti faza, o duceti la capat si dupa INSTALATI DeepFreezu la loc. Daca faceti faza cu DeepFreezu instalat o sa va de blu screen of death si trebuie sa reinstalati sistemu.Cunoscatorii stiu ce e DeepFreezu, mai ales cei care frecventau cafeurile pana in 2004 cand a luat avant RDS in casa omului.
    NOTA:
    Daca, atunci cand faceti restart asa cum e indicat mai sus [nu in alt moment al procedeului], va da blu screen inseamna ca ati uitat sa activati [enable] ahci/sata din Bios sau nu ati umblat la setarea din bios care activeaza ahci. Blu screenu asta poate fi rezolvat si nu distruge sistemul. Rezolvarea se face daca activati ahci. Altfel nu poate fi pornit windowsul. Singura metoda, pentru a putea rula windows si cu si fara ahci/sata activat, este instalarea unui windows cu drivere sata integrate [Vista sau xp].
    NOTA:
    Toata paranoia asta cu toate chestiile facute cum trebuie rezulta [deriva] din simplul fapt ca HardDiscul este [asa cum spune si registrul] un CRITICAL DEVICE. Daca nu e vazut cum trebuie hardu, nu poti sa pornesti windowsul.


    Tutorialul e facut de mine pentru ca tot ceea ce am vazut pe net nu imi functiona. Asa ca am pus cap la cap toate chestiile gasite pe net. Chiar daca in mare parte seamana cu ce e pe net, nicaieri nu se spune despre numarul ala hexadecimal care mi-a dat mare bataie de cap atunci cand copiam registru de pe net scris pentru nus ce placa de baza gigabyte si nimeni nu specifica despre modificarea idului de chipset.

    Astept injuraturi si/sau intrebari.
    Tutorial Cum sa instalezi AHCI/SATA drivers DUPA instalarea XPului Fisiere Atasate
    Last edited by clf; 28-04-2009 at 21:45. Motiv: Mai actualizai cu niste note

  2. #2
    FREAKTUNING's Avatar FREAKTUNING este reprezentantul tuturor, idealul unui forumist. FREAKTUNING este reprezentantul tuturor, idealul unui forumist. FREAKTUNING este reprezentantul tuturor, idealul unui forumist. FREAKTUNING este reprezentantul tuturor, idealul unui forumist. FREAKTUNING este reprezentantul tuturor, idealul unui forumist. FREAKTUNING este reprezentantul tuturor, idealul unui forumist. FREAKTUNING este reprezentantul tuturor, idealul unui forumist. FREAKTUNING este reprezentantul tuturor, idealul unui forumist. FREAKTUNING este reprezentantul tuturor, idealul unui forumist. FREAKTUNING este reprezentantul tuturor, idealul unui forumist. FREAKTUNING este reprezentantul tuturor, idealul unui forumist.
    Data de inscriere
    02-10-2005
    Locaţie
    Craiova
    Varsta
    45
    Sex
    M
    Mesaje
    22,775
    Mesaje bazar
    795
    Putere Reputatie
    151
    Reputatie
    13859
    Puncte CF
    1339.7
    super tare felicitari

    am intalnit si eu probleme de genul asta si de multe ori aveam probleme cu gasirea driverelor sata ca sa fac cu n-lite totul sa mearga
    Vrei mai putine reclame? Inregistreaza-te sau logheaza-te

  3. #3
    0-day Member N057r4d4mu5 a avut ceva conflicte in trecut
    Data de inscriere
    23-04-2009
    Varsta
    34
    Sex
    M
    Mesaje
    2
    Putere Reputatie
    0
    Reputatie
    -5
    Puncte CF
    0.0
    Eu cand dau IATA88ENU.exe -a in cmd zice ca nu recunoaste comanda

  4. #4
    Mintrubber Alyk's Avatar Alyk reprezinta o cantitate neglijabila
    Data de inscriere
    29-08-2007
    Locaţie
    Bucuresti
    Varsta
    37
    Sex
    M
    Mesaje
    24
    Mesaje bazar
    37
    Putere Reputatie
    34
    Reputatie
    10
    Puncte CF
    0.0
    Usergroups:
    trebuie sa introduci toata calea catre fisierul iata88enu.exe

    poti sa dai pe browse te duci la iata88enu.exe si dai open si o sa apara cu gilimele dupa care te duci la sfarsit si adaugi -a
    Daca iti tremura mana involuntar, scapand obiecte, s-ar putea sa ai lipsa de calciu. Daca nu, s-ar putea sa ai lipsa de bun simt.

  5. #5
    Member clf reprezinta o cantitate neglijabila
    Data de inscriere
    24-02-2006
    Locaţie
    Craiova
    Sex
    M
    Mesaje
    129
    Mesaje bazar
    49
    Putere Reputatie
    0
    Reputatie
    5
    Puncte CF
    30.0
    Citat Mesaj iniţiat de N057r4d4mu5 Vezi mesajele
    Eu cand dau IATA88ENU.exe -a in cmd zice ca nu recunoaste comanda
    Am reparat lipsa de informatii detaliate. Reciteste pasul respectiv.

  6. #6
    0-day Member Cross12 reprezinta o cantitate neglijabila
    Data de inscriere
    04-05-2012
    Varsta
    54
    Sex
    M
    Mesaje
    1
    Putere Reputatie
    0
    Reputatie
    10
    Puncte CF
    0.0
    Multumim pentru post.
    Am si eu o intrebare.. am tot cautat si nu am gasit... pe google....

    Incerc sa dezactivez SATA la un Toshiba Satellite A-50 101 dar nu reusesc, adica nu gasesc in BIOS. Incercam sa gasesc AHCI, sau ceva de genul..
    Poate cineva sa ma ajute?

    Multumesc anticipat.

  7. #7
    Helper upgrade's Avatar upgrade are ceva special... upgrade are ceva special...
    Data de inscriere
    03-10-2005
    Locaţie
    Craiova
    Varsta
    47
    Sex
    M
    Mesaje
    644
    Mesaje bazar
    216
    Putere Reputatie
    41
    Reputatie
    173
    Puncte CF
    3.0
    Usergroups:
    Cred ca il cam cauti degeaba, la modelul ala hdd-ul sunt sanse foarte mari (100%) :-) sa fie pe IDE.
    Last edited by upgrade; 07-05-2012 at 19:53.
    Blog - razvang.ro
    Service profesional laptopuri, smartphone-uri, tablete, TV, calculatoare, imprimante, refill
    Service autorizat Samsung, LG, Philips, Allview, Prestigio, Dell, HP
    - Magic Computers service


    Vrei mai putine reclame? Inregistreaza-te sau logheaza-te

Google+

Cautati logo-ul CraiovaForum?

Iata cateva variante: