„Infrastructura oraşului Balş trebuie refăcută din temelii”

„Infrastructura oraşului Balş trebuie refăcută din temelii”

303
1
DISTRIBUIȚI
1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 SteleVoteaza

De cât timp faceţi parte din administraţia locală a oraşului Balş şi ce credeţi că aţi făcut bun pentru locuitori?
Sunt consilier local de aproape zece ani, timp în care consider că am avut o poziţie activă, orientată spre rezolvarea problemelor oamenilor, o implicare totală în promovarea unor proiecte de real interes pentru oraşul nostru, în susţinerea priorităţilor majore de dezvoltare ale acestei localităţi, printre care se numără şi asigurarea instalării de centrale termice pe gaze, proprii, fiecărui liceu din oraş, asigurarea extinderii reţelelor de gaze, apă, canalizare pe străzile oraşului Balş şi în cartierele Vîrtina, Popa Şapcă, Fraţii Buzeşti, Teiş, am susţinut constant promovarea şi asigurarea drepturilor funcţionarilor publici şi multe altele.

 

Care credeţi că ar trebui să se întâmple cu clădirile Temerarii, Cinema, Casa de Cultură sau construcţiile de pe strada Cireşului şi altele care se află într-o stare de degradare vizibilă?
După revoluţie s-a creat un fel de precedent foarte periculos prin care persoanele care conduc administraţia publică hotărăsc după propriile idei, convingeri şi interese modul de dezvoltare al oraşului, utilizarea patrimoniului acestuia şi axele de dezvoltare. Aceste clădiri, terenuri, trebuie să fie puse în slujba cetăţeanului, ele trebuie amenajate şi folosite în scopuri sociale şi, de ce nu, culturale.

 

Care este lucrul cel mai important pe care v-aţi dorit să îl realizaţi şi totuşi nu aţi reuşit de când sunteţi consilier local?
În primul rând să schimb mentalitatea unor oameni care, în momentul în care ajung primari au impresia că oraşul este un fel de moşie a lor. În mod concret, ceea ce mi-aş dori cel mai mult, în prima fază, ar fi realizarea centurii ocolitoare a Balşului, care ar aduce beneficii multiple oraşului.

 

Consideraţi că învăţământul, cultura sau sportul sunt priorităţi ale autorităţilor actuale din Balş? Dacă nu, ce aţi făcut pentru a trezi interesul pentru aceste trei domenii?
Nu, din păcate, nu au fost şi nu sunt priorităţi. Ele trebuie să devină însă priorităţi absolute ale administraţiei din Balş. Am iniţiat foarte multe acţiuni de-a lungul anilor, însă rezultatele sunt mai puţin vizibile în condiţiile în care nu există un consens legat de aceste priorităţi.

 

Majoritatea tinerilor care pleacă la facultăţi după terminarea liceelor din Balş ajung să nu îşi mai dorească să se întoarcă. Credeţi că acest lucru s-ar putea schimba pe viitor?
În mod absolut acest lucru trebuie să se schimbe. Tinerii sunt născuţi şi crescuţi în Balş şi ar fi de preferat să rămână aici şi să contribuie la dezvoltarea şi modernizarea oraşului. Ei sunt în continuare forţa dinamică, ei reprezintă viitorul acestui oraş şi va trebui să facem orice să le asigurăm locuri de muncă bine plătite în oraşul lor. Normal că pleacă dacă nu au cinematograf, teatru, terenuri pentru sport, biblioteci moderne, ştranduri amenajate, echipe de fotbal, handbal… Am ajuns la concluzia că există o singură soluţie: schimbăm primarul şi păstrăm tinerii.

 

Reprezintă venirea companiei IAC „gura de aer” de care avea nevoie Balşul pentru a se dezvolta?
O spun cu tot regretul, reprezintă o ,,gură de aer“ umflată artificial, care s-a micşorat treptat. Astfel de investiţii sunt benefice şi este de dorit să atragem cât mai multe firme în oraşul Balş. Trebuie însă să avem în vedere şi interesul oraşului, al oamenilor, al tinerilor, pentru crearea unor locuri de muncă pentru ei. În mod concret, aşa cum oraşul Balş pune la dispoziţia unor astfel de investitori toate utilităţile necesare şi politica de angajări a acestora ar trebui îndreptată spre crearea unor locuri de muncă în primul rând pentru bălşeni.

 

Este Balşul, în momentul de faţă, un oraş cu care vă mândriţi?
Balşul este oraşul meu, este oraşul pe care-l iubesc. Nu uitaţi că eu sunt născută, crescută în Balş, legată de acest oraş prin toată fiinţa mea şi sunt mândră că sunt bălşeancă. Trebuie însă să ne unim cu toţii să facem ceva pentru acest oraş.

 

Consideraţi că ar fi meritat o investiţie pe termen lung prin cumpărarea de către administraţia locală a Casei Memoriale Mihail Drumeş în vederea amenajării acesteia în scop turistic, construcţie care deserveşte drept sediu de partid în momentul de faţă?
De ce nu? Mi se pare interesantă întrebarea dumneavoastră. Oricum este o posibilitate oarecum mai bună decât să lăsăm clădirile vechi care reprezintă şi definesc Balşul în paragină şi ruină. Gândiţi-vă numai la fostul spaţiu în care funcţiona Clubul Copiilor! Nu a existat nicio preocupare pentru refacerea şi restaurarea acestei superbe clădiri.

 

Sunteţi mulţumită de absorbţia de fonduri europene în ceea ce priveşte oraşul Balş?
Nu. Există câteva proiecte, nimeni nu le neagă, majoritatea au fost începute sub mandatul fostului primar. Să privim în jur şi să vedem ce lucruri extraordinare se întâmplă în comunele învecinate. Să privim ce se întâmplă în Slatina, Craiova, în Râmnicu Vâlcea. Eu nu zic că lucrurile bune să se desfăşoare la acelaşi nivel. Să vă dau un exemplu: pentru modernizarea străzilor Fraţii Buzeşti şi Teiş, ministerul a retras fondurile, subliniez, pentru nefolosirea acestora în termen.

Sunt cele şase calculatoare recent aduse la Biblioteca Balş prin programul Biblionet suficiente pentru a considera că avem o bibliotecă modernă?

Nu sunt omul care să neg orice realizare numai pentru faptul că aparţine unui adversar politic. Dar de aici până la o bibliotecă modernă este o cale foarte lungă. Trebuie să investim în cultură ca să ne putem bucura de binefacerile ei. Clădirea bibliotecii arată deplorabil.

 

Infrastructura străzilor secundare din Balş vă mulţumeşte?
Nici vorbă. Este o mare suferinţă a mea. Sunt dintre acei oameni care cred cu tărie că oraşul Balş nu este numai în faţa primăriei şi pe strada principală. Infrastructura oraşului Bals trebuie refăcută din temelii. Eu locuiesc în zona Jiul şi străduţele, parcările sunt pline de gunoaie, bidoane, noroi.

 

Cum credeţi că se poate rezolva problema gunoiului aruncat la întâmplare pe marginea străzilor Balşului?
Eu am spus-o tot timpul şi am fost o susţinătoare a externalizării Serviciului public de salubritate. Noi am concesionat acest serviciu însă, dacă administraţia nu urmăreşte modul în care se desfăşoară prestarea serviciilor, nu vom realiza nimic.

 

Mai poate fi salvată agricultura în Balş?
Evident că da. Gândiţi-vă ce an agricol bun a fost 2011. Toate sumele alocate de la bugetul central prin APIA au fost plătite la timp. Trebuie să încurajăm proprietarii de terenuri să înfiinţeze culturi, să le lucreze.

 

Consideraţi că Balşul îşi respectă suficient valorile?
Nu îndeajuns, nu în măsura în care ar trebui. Balşul are tradiţii, are valori în toate domeniile: în literatură, în pictură, în muzică, în sport etc. Are specialişti de marcă în domeniul tehnic, în învăţământ sau în sănătate. Foarte mulţi specialişti de la nivel naţional au plecat din Balş.



1 COMENTARIU

  1. #1
    Racer
    Data de inscriere
     22-12-2007
    Locatie
     Niciodata Stabil
    Mesaje
    709

    a intregii romanii nu doar cea din bals

Spune-ti parerea

Pentru a putea lasa comentarii logheaza-te cu contul CraiovaForum folosind formularul din partea dreapta sau Inregistreaza-te daca nu ai cont.