Craiova Estivală – De la costumul de gală la dudele din caldarâm!

Craiova Estivală – De la costumul de gală la dudele din caldarâm!

3.136
0
DISTRIBUIȚI
1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 SteleVoteaza

Editorial

de Alexandru Politic

          Startul, ce-i drept calendaristic, acestei veri a fost unul încărcat de evenimente. La 10 ani de CraiovaForum am avut parte și de cea de-a doua ediție a Zilelor Municipiului Craiova. Ce-i drept, noi ne-am mișcat mai repede decât autoritățile locale. Am dat Craiovei ce-i al Craiovei – recunoașterea atestării documentare a frumoasei noastre Cetăți a Banilor – sărbătorirea ei la 1 iunie (pentru necunoscători, Craiova este pentru prima dată atestată documentar, sub această denumire, la data de 1 iunie 1475 – pe când răzeșii se luptau cu turcii).

Așa că ziua de 1 iunie 2014 fu una plină de evenimente.

Pentru noi – CraiovaForum – un meritat chef în familie, cu mici și bere alături de toți cei care au contribuit câtuși de puțin la ceea ce este astăzi CraiovaForum: it-iști, reporteri, redactori, fotografi, forumiști comentatori etc.

Pentru Craiova toată 1 iunie a fost ziua care a încununat suita de manifestări dedicate Zilelor Municipiului Craiova: Ședința Solemnă (una de gală, cu ștaif – desfășurată vineri, 30 mai), ExpoFlora, Ziua Copilului la Centru Multifuncțional, Vizita regală și Carmina Burana.

ExpoFlora, o reușită totală, într-un cadru perfect, la Centru Multifuncțional, locație care încet, încet și cu pricepere și inovație tinde să devină un punct nodal pentru craioveni și, de ce nu, în foarte scurt timp un punct de întâlnire pentru toți oltenii.

Ziua Copilului a fost și ea sărbătorită, în mod fericit zicem noi, tot la Centrul Multifuncțional cu o multitudine de activități, jocuri și concursuri dedicate celor aflați la cea mai frumoasă vârstă a vieții.

Cum nu totul poate fi perfect, avuserăm și o vizită regală (nu bengală) la Centru Multifuncțional, acolo unde actorul de duzină Radu Duda, ajuns un fel de prinț de paie, se sperie fraților de ”simpatia” de care fuse înconjurat. De la gară, pân’ la ”moară”, adică târg, (actualmente centru expozițional). Vederea a mii de craioveni i-a dat un impuls care ne e frică să nu aibă darul de a-l face pe musiu Duda să candideze la vreo funcție de stat (că i-a mai trecut odată prin cap, dacă nu ne înșelăm) sau, și mai rău, să o pună de vreun referendum de schimbarea formei de adminisrare și guvernare a țării.

Una peste alta, avuserăm o ediție reușită a Zilelor Municipiului Craiova. Meritul îi revină celui din capul trebii – primarele, deh – care a reușit să transforme bâlciul din octombrie într-o adevărată sarabandă de evenimente cultural-artistice, dar, din păcate, foarte puțin sportive și de mișcare (încă, zicem noi). Lia Olguța Vasilescu are anvergura unui adevărat lider impunându-și stilul de administrare într-o manieră modernă și, sperăm, cât mai eficientă și benefică pentru toți craiovenii.

Toate acțiunile cultural-artistice, desfășurate în toate zonele Craiovei, au atras zeci de mii de craioveni. „Carmina Burana”, un eveniment grandios prin amploarea desfășurării de forțe și inovație regizorală, a avut darul de a atrage atenția lumii culturale internaționale, spectacolul fiind unul, într-o manieră post-modernistă, care a captat atenția nu doar celor prezenți, fie ei spectatori, critici de artă sau fețe mai mult sau mai puțin regale (ca să fim puțin răutăcioși – excelent rolul de bufon regal jucat de acest ”prince” Nicolae, un individ incolor și inodor, evident, certat cu limba română, și detașat total de realitățile României celei de zi cu zi).

La capitolul 1 iunie – Ziua Craiovei – putem afirma fără nici o reținere că la 1 iunie 2014 și-a definitivat temelia în ceea ce înseamnă obținerea Titlului de Capitală Culturală Europeană 2021, ba chiar putem spune că prin spectacolul „Carmina Burana” ”construcția” a început să vie vizibilă peste ”cota” 0. Nu trebuie omis faptul că zona centrală, în special pe strada A.I.Cuza, arată total schimbată în bine, imobilele din centru fiind readuse la lumină printr-o înțeleaptă decizie a municipalității, decizie care a avut darul de a ne arătă, dacă mai era nevoie, ce oraș minunat avem. O urbe încărcată de istorie, arhitectură, cultură și viață socială – o adevărată Cetate a Banilor.

Deh, căci nu e totul lapte și miere mai avem și dudele noastre.

Cele naturale, la propriu, urâțesc, împut și dau un sentiment total dezagreabil vizavi de ceea ce înseamnă aspect urbanistic al Craiovei. E inexplicabil cum după aproape un sfert de secol nimeni din administrație nu poate rezolva problema acestor pomi fructiferi, care crează o mocirlă totală în aria lor de existență. Asta ca să nu intrăm în zona ”după blocuri”, unde în multe zone ale orașului zonele verzi tind să devină mici jungle amazonieine (te pomenești că vrem să concurăm cu Bucureștiul și să creăm mai multe arealuri ca să nu se mai laude ”capitaliștii” cu delta lor din centrul orașului).

La secțiunea dude din ”puțul gândirii” mai că să dăm pe spate și să mai și leșinăm, nu alta, de dragostea subită, totală și iremediabilă a tuturor românilor la adresa lui Simona Halep. Nu că nu și-ar merita toate aprecierile și dovezile de simpatie, dar am impresia că dacă mai și câștiga Roland Garros-ul ne trezeam cu vreun milion de români care au ajutat-o, au pus umărul la succesul ei ş.a.m.d.

E halucinant să vezi cum tot felul de terchea-berchea devin peste noapte analiști, specialiști, comentatori, cei drept într-un domeniu, din cele 3 de bază, la care se pricepe tot românul – sportul. Impulsionați de cohorta de terchea-berchea, milioane de romăni, deh, ca oile după măgar, se agață de reușita unui conațional pentru a-și reprima toate frustrările și nereușitele din propriile vieți.

Toată stima și respectul cuvenit pentru această minunată domnișoară – Simona Halep – care a readus în imaginea întregii lumi România și calitățile pozitive ale românilor.

Din nefericire, cohorta de lăudători, inclusiv ministeriabilii vremii, n-au nici un fel de contribuție la reușitele acestei fete ajutată DOAR de FAMILIE și de un idealist, ori bun concetățean, care au crezut și sprijinit această fătucă să-și îndeplinească visul. Restul sunt ”bocitori” de ocazie care mai prind momentul de a face o poză, un selfie, sau un album  de socializare, doar ca să dea, în imaginația lor, bine la popor, electorat, activ de partid etc.

Printre marii adulatori de ocazie văd că sunt și cohorte de craioveni (ce noroc și cu facebuc-ul ăsta) care au avut în 2008 o fată exact la nivelul Simonei Halep, dar pe care n-a sprijinit-o nimeni. Redau ce-am găsit pe facebuc: ”Sunt „înnebunit” să văd câtă ”dragoste”, ”admirație”, ”adulație” si chiar ”iubire” nețărmurită pentru Simona Halep. Mai ales a craiovenilor. Cum ”dreak” îi iubim noi toți, ”instant”, pe toți cei care ajung în prim-plan. Fata asta – Simona Halep – merită toată stima noastră pentru simplu fapt că s-a declarat mândră că este româncă și că va rămâne în România. Vis-a-vis de craioveni: Simona a jucat o finală de Roland Garros, la juniori în 2008, contra reprezentantei Craiovei – Elena ”Ema” Bogdan. Simona a fost ajutată de un concitadin constănțean să facă pasul spre marea performanță la senioare. Din păcate, Elena ”Ema” Bogdan, în afară de părinți, nu a fost sprijinită de niciun concitadin craiovean să facă acest pas. Poate, sunt sigur că da, la același nivel cu Simona în acest moment, adică în turnee de cel mai înalt nivel. Apropo, tot de craioveni, astăzi o craioveancă a câștigat, la dublu junioare, turneul de la Roland Garros – Ioana Loredana Roșca.
Unde va fi fata noastră, a Craiovei, peste 6 ani? Va avea același traseu ca Elena ”Ema” Bogdan spre anonimat sau va călca pe urmele Simonei?
Felicitări Simona Halep. Mult noroc Elena ”Ema” Bogdan pentru a reveni în lumea bună a tenisului feminin mondial! Mult noroc Ioana Loredana Roșca!
P.S. Craioveni, olteni, români – iubiți-vă concetățenii și conaționalii zi de zi nu doar când sunt în vârful piramidei, ci mai ales când sunt la startul unei alei care are o ramificație către Bulevardul Destinului Reușit!
” Frumos și adânc zis!

Ce să mai, se anunță o vară fierbinte și la propriu și la figurat.

La Mulți Ani Craiova! La Mulți Ani craioveni! La Mulți Ani CraiovaForum!



Spune-ti parerea

Pentru a putea lasa comentarii logheaza-te cu contul CraiovaForum folosind formularul din partea dreapta sau Inregistreaza-te daca nu ai cont.