Taxi, du-mă unde vrei!…

Taxi, du-mă unde vrei!…

5.347
5
DISTRIBUIȚI
1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele(2 voturi, media: 5,00)

În zilele noastre, totul se desfășoară în viteză, deci economisirea timpului a devenit un lucru greu de realizat. Din cele 24 de ore ale unei zile, o bună parte o petrecem fie la serviciu, fie acasă, fie la școală sau facultate, dacă suntem în perioada studiilor. Drumul dintre acestea, însă, tinde să ajungă uneori o adevărată corvoadă.

taxi 2

 

Pentru a câștiga timp, persoanelor care nu au mașină proprie sau nu pot conduce din anumite motive nu le rămâne decât să apeleze la alte mijloace de transport. În această categorie, intră următorele variante: varianta1 – sună un prieten sau pe cineva cunoscut care parcurge același traseu ca tine; varianta 2 – un transport mai accesibil, mai ales în cazul distanțelor lungi, și anume: autobuzul sau tramvaiul; varianta 3 – taxiul, ales de cei care doresc să ajungă la destinație în timp util. Taxiul, spre deosebire de tramvai sau autobuz implică, pe de o parte, costuri mai mari, iar pe cealaltă parte oferă și anumite beneficii, cum ar fi scaunul asigurat, aer condiționat pe timpul verii sau căldură în sezonul rece, muzică și chiar posibilitatea de a fuma în timpul cursei, dacă taximetristul îți permite. Un alt avantaj al taxiului este și faptul că te va lăsa exact la locul dorit. În plus, taxiul circulă indiferent de oră.

Povești nemuritoare din taxi taxi craiova

Dincolo de aceste aspecte, un rol important îl au șoferii de taxi. În ultimul timp, din ce în ce mai multe povești ciudate, dubioase sau chiar horror pot fi spuse după doar o cursă cu taxiul.

Astfel, taximetriștii se împart în mai multe categorii: novicii – sunt acei șoferi care au mari dificultăți în a te duce la destinație. În general, aceștia sunt dotați cu o hartă, dar, cu toate acestea, întâmpină mari probleme în deslușirea misterelor acesteia și, prin urmare, o cursă de 5 lei te va costa aproape dublu. Cei mai tineri, fiind în pas cu tehnologia, vor opta pentru un GPS.  În cea de-a doua categorie intră ,,povestitorul”. Povestitorul este taximetristul care, copleșit de problemele de acasă, va încerca să se descarce confesându-se clientului. Astfel, această cursa va semănă cu o ședintă la psiholog sau chiar cu o spovedanie în care șoferul își va putea etala veleitățile de povestitor. ,,Inspectorul” este cel care îl interoghează pe client, în încercarea de a-i afla și cele mai mici secrete. taxi

Într-o altă categorie intră ,,credinciosul”. Acesta își expune pe parbriz cruciulițe de diverse mărimi, dar și icoane întruchipând sfinții în care își pune speranța că îi vor aduce nu doar clienți mai mulți, ci și curse mai lungi. Radioul va fi dat la maximum pe ,,Trinitas”, lucru ce îi va da încredere clientului că drumul va fi ferit de pericole și incidente.

Gheorghe Dan este unul dintre ,,norocoșii” care a avut o aventură cu taxiul: ,,Am luat taxiul din stația de la Agronomie. Trebuia să ajung urgent în Craiovița, la Orizont. Era seară. I-am explicat șoferului unde trebuie să ajung și părea că nu va exista nicio problemă. Pe timpul cursei am vorbit la telefon. Văd că taxiul se oprește. Era parcat pe undeva printre blocuri. Șoferul iese din taxi cu o hartă și o lanternă. Pune harta pe capota mașinii și încearcă să o deslușească. Fiind seară nici eu nu îmi dădeam seama unde ne aflam. Între timp, ceasul era pornit.  Șoferul se urcă înapoi în mașină și pornește din nou, dar, de data aceasta, cu harta lângă el. Am ajuns după ceva chin la destinație. Ceasul arăta în jur de 15 lei, dar i-am dat doar 10 și i-am spus că dacă există nemulțumiri putem suna la dispecerat pentru a le clarifica. Și-a mușcat buza și a plecat”, a povestit craioveanul.

Șoferul de taxi, predispus neplăcerilor Taxi

Și taximetriștii se pot lăuda cu pățaniile lor. Printre acestea, se numără clienții băuți bine care ajung să vomite pe bancheta proaspăt curățată sau le zic taximetriștilor doar ,,Du-mă acasă!”, în speranța că șoferul este un telepat ce va ști adresa lui.

Există și situații extreme ca cea în care un client bolnav dorește să ajungă de urgență la spital. În astfel de cazuri se poate întâmpla ca până la spital clientul să fie deja decedat.

Norme și reguli pentru o cursă perfectă

Cei care doresc să folosesc taxiul trebuie să fie foarte atenți. Mulți taximetriști își înșeală clienții la bani sau circulă fără licență sau fără să aibă inspecția tehnică periodică valabilă. Dacă tinerii aleg taxiurile mai ,,arătoase”, pensionarii se urcă în general în matizuri deoarece au impresia că plătesc mai puțin.

Cu toate acestea, există câteva reguli care trebuie știute înainte de a urca într-un taxi. În primul rând, trebuie verificat tariful practicat de șofer/firma de taximetrie. În al doilea rând,  taximetristul este obligat să aibă apartul de taxat pornit pe timpul cursei. Dacă nu îl pornește, este posibil ca la sfârșitul acestei călătorii să ceară o sumă mai mare decât cea corectă. Legitimația șoferului trebuie să fie la vedere. La sfârșitul călătoriei, clientul trebuie să primească bonul fiscal. taxi-prefectura-1

Cea mai mare parte a șoferilor de taxi evită să ofere bon clienților, iar astfel de ”inginerii financiare” se înscriu în lista evaziunilor fiscale încurajate și de clienți. Aceștia fiind prea grăbiți și preocupați de treburi personale nu insistă asupra bonului, fiind astfel o înțelegere mutuală între client și șofer. Puțini sunt aceia care solicită cu hotărâre șoferului tipărirea bonului, însă, cu siguranță, o astfel de atitudine este privită cu ochi răi în rândul taximetriștilor. În cazul în care șoferul nu respectă normele impuse, clientul se poate adresa organelor abilitate sau poate face o reclamație șoferului la dispeceratul firme de taxi. Ideal ar fi ca atât șoferii cât și cei care aleg să circule cu taxiul să aibă un comportament civilizat, iar cursa să fie pe cât de eficientă, pe atât de plăcută.

Nicoleta Vărzaru, Adina Bechet



5 COMENTARII

  1. #1
    ~ BoRed uSer ~
    Data de inscriere
     04-10-2005
    Locatie
     Craiova, Romania
    Mesaje
    4311
  2. #2
    Ami
    Oldtimer
    Data de inscriere
     17-09-2012
    Locatie
     Craiova
    Mesaje
    1009

    ))))))))))))) (Y)

  3. #3
    Fan Stiinta
    Data de inscriere
     15-02-2011
    Locatie
     craiova brazda
    Mesaje
    1566

    hm

    Nu ma suna daca nu stii sa saluti si sa inchei o afacere Secretul succesului este sAƒ E™tii sAƒ pierzi cu demnitate E™i sAƒ cA¢E™tigi cu modestie
  4. #4
    Oldtimer
    Data de inscriere
     03-06-2006
    Mesaje
    1353

    evit pe cat posibil sa calatoresc in taxi …

  5. #5
    Spammer
    Data de inscriere
     31-07-2007
    Locatie
     BlueSud
    Mesaje
    2701

    Mai bine pe jos decat cu taxiul

    claxonul la maE™inAƒ E™i flashurile se folosesc A®n situaE›ii excepE›ionale.. dacAƒ claxonezi tot timpul E™i dai flashuri cAƒ aE™a E›i se scoalAƒ E›ie E™i ai impresia ca tot drumul e al tAƒu, ori cAƒ tu te crezi vreun expert E™i le atragi atenE›ia altora care poate nu sunt atA¢t de "experE›i" ca tine, felicitAƒri atunci eE™ti un retardat mintal E™i ar trebui cel mult sAƒ conduci o roabAƒ.. nu o maE™inAƒ.

Spune-ti parerea

Pentru a putea lasa comentarii logheaza-te cu contul CraiovaForum folosind formularul din partea dreapta sau Inregistreaza-te daca nu ai cont.