Craioveanca Roberta Ionescu a transformat pasiunea pentru caricaturi într-un stil de viaţă

Craioveanca Roberta Ionescu a transformat pasiunea pentru caricaturi într-un stil de viaţă

2.342
4
DISTRIBUIȚI
1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele(4 voturi, media: 5,00)

La doar 22 de ani, craioveanca Roberta Ionescu se poate lăuda că știe exact ce își dorește să facă în viață: caricaturi. Are un CV impresionant, în care se regăsesc multiple premii și expoziții atât în tară, cât și în afara ei, printre care se numără: Premiul I la Concursul Internațional „Nicolae Tonitza”, câștigat la Bârlad, medalia de aur la concursul de fotografie „Craiova în imagini”, premiu special la Olimpiada Nationala de Arte Vizuale Creaţie Vestimentară de la Târgoviște, dar și expoziția de gravură Galeria Academiei Albertina din Torino, Italia.

caricatura roberta 1
Pentru Roberta, însă, premiile nu reprezintă totul, ci faptul că în fiecare dimineață se trezește pentru a face ceea ce îi place. Deși la început făcea caricaturi doar din pasiune, cu timpul această placere s-a transformat într-o sursă de venit. Roberta și-a îndeplinit visul oricărui artist, acela de a avea propria galerie de artă.
,,Am mii de portrete de diferite dimensiuni mici și mari, cu oameni pe care îi vedeam cateva secunde pe stradă, în tren, în metrou și îi imortalizam pe hârtie (…)”, mărturiseşte tânăra.

Cum a apărut pasiunea pentru caricatură?
Roberta Ionescu: Pasiunea pentru caricatură a apărut recent, să zic aproape un an, însă mă pasionează portretele și oamenii de când eram mică. Am mii de portrete de diferite dimensiuni, mici și mari, cu oameni pe care îi vedeam câteva secunde pe stradă, în tren, în metrou și îi imortalizam pe hârtie, plus persoane ce mi-au pozat în atelier.

Îți mai amintești care a fost prima caricatură pe care ai realizat-o? caricatura roberta ionescu
R.I.: Primul portret, de fapt aproape caricatură pentru că eram foarte mică, aveam 6 ani, a fost Papa, pe care l-am văzut la televizor și l-am desenat repede. De atunci părinții mei m-au sustinut și m-au îndrumat spre acest domeniu.

Ce studii ai făcut în acest domeniu?
R. I.: Am făcut Liceul de Artă Marin Sorescu, iar acum am terminat Facultatea de Arte Plastice in Bucuresti, la sectia de grafică.

Care sunt calitățile necesare pentru a excela la acest capitol?
R.I.: În acest domeniu ai nevoie, pe lângă studiile ce nu ar trebui să lipsească, de foarte multă ambiție și dorința de a lucra și de a învăța mereu. Un element important îl constituie, de asemenea, talentul. Prin el îti poți propulsa sentimentele și stările în lucrări, astfel încât oamenii să le primească și să se bucure de ceea ce creezi.Totodată, plăcerea pentru aceasta meserie te ajută să evoluezi mereu, să experimentezi și să ajungi la rezultate cât mai îndraznețe și originale.

 Cât costă o caricatură?
R.I.: Prețurile diferă în funcție de lucrare, complexitate, dimensiune, temă. Pot să spun că am vândut lucrări de pictură cu prețuri ce variau între 200lei și 1000lei.
După ce vezi cât timpu aloci unui desen și câți bani primești pentru acesta, poți spune că este o meserie bănoasă/ care îți oferă avantaje financiare? caricatura roberta
R.I.: Eu consider că este o meserie din care te poți bucura de o situatie finaciară foarte bună, atât cât te ocupi si te preocupă asta. Cuprinde o arie foarte largă, de exemplu până acum am realizat foarte multe proiecte din ramuri diferite, cum ar fi: decorațiuni interioare/murala , fotografie, ilustrații pentru cărti, portrete, cataloage, afișe, body painting, cursuri pentru copii și lista continuă.
,,Oamenii se bucură când se văd pe ei într-o notă amuzantă (…)”

Primești des comenzi de a realiza caricaturi?
R.I.: Da, bineînteles, oamenii se bucură atunci când se văd pe ei într-o nota amuzantă și, totodată, e o variantă foarte practică de cadou pentru cineva.

Crezi că este valorificată caricatura în România?
R.I.: Nu stiu cât de valorificată este caricatura în România, sau arta, dar cred că se poate și mai mult pentru că este o activitate ce îți dă o stare de bine și de bucurie, nu face rău nimănui. De aceea, cred că oamenii ar trebui să se deschidă mai mult spre astfel de lucruri.

Se spune despre artiști că sunt ciudați sau visători. Te regăseși?
R.I.: Cred ca ar trebui să visam cu totii un pic mai mult, de ce să fim stresați mereu și încruntati când putem să ne bucurăm de viață? Unui artist îi este necesară această stare de „visare”, ea este o apropriere de sine, iar odata ce reușești să te cunosti mai bine poți transmite ceea ce dorești.
,,Pictura și caricatura sunt activități diferite”

Ai realizat și picturi? Dacă da, cum se îmbină caricatura cu pictura?
R.I.: Da, am realizat numeroase picturi până acum. Pictura si caricatura sunt activități diferite. Caricatura este reprezantarea unei persoane prin exagerarea anumitor trăsături pentru a activa umorul. În pictură se pot aborda foarte multe teme, portrete, nuduri, peisaje, naturi statice și preferatele mele lucrările de idee/ concept, ce au ceva mai mult in spate. Acest gen de pictură te pune pe gânduri, te face să îți pui întrebări și poate să găsești un mesaj ascuns, un simbol.

De ce ai ales Craiova pentru a-ți deschide salonul de caricaturi? Există concurență în oraș epe acest domeniu?
R.I.: Atelierul/ Galeria mea nu este dedicată doar caricaturii, ea este doar o ramură pe care am desfășurat-o în această perioadă de vară, pentru a mă apropria de oameni și a-i aduce să descopere încet, încet acest domeniu abundent, în care se pot relaxa și își pot bucura privirea. Craiova mi se pare un oraș ce începe să se deschidă, să evolueze și spre astfel de activități, dupa cum a observat toată lumea, sunt foarte multe proiecte ce au legatură cu domeniul meu și mă bucur foarte mult de acest lucru.

caricaturi roberta ionescu 2

Cum și când s-a transformat această pasiune în afacere?
R.I.: Inițial am lucrat foarte mult timp pentru mine, e nevoie de o perioada de acumulare și exercitiu, iar apoi oamenii au fost dornici să păstreze lucrări și astfel a început afacerea.

Până acum unde îți cultivai această pasiune?
R.I.: Am mai avut un atelier înainte să plec la facultate, unde am lucrat un an doar pentru pregătirea pentru facultate și admitere, iar apoi activitatea s-a desfășurat în cadrul facultății.

Care sunt direcțiile activității tale viitoare?
R.I.: Momentan testez terenul și încerc să aduc lumea mai aproape de arta. Momentan, am diverse proiecte ce se vor desfășura și în perioade mai lungi. Mă bucur de activitatea pe care am ales-o și vreau să îi bucur și pe cei din jur.

Articol realizat de Adina Bechet & Nicoleta Varzaru

Foto: Art Studio; arhivă personală.



4 COMENTARII

  1. #1
    Spammer
    Data de inscriere
     31-07-2007
    Locatie
     BlueSud
    Mesaje
    2728

    Buna !

    claxonul la maE™inAƒ E™i flashurile se folosesc A®n situaE›ii excepE›ionale.. dacAƒ claxonezi tot timpul E™i dai flashuri cAƒ aE™a E›i se scoalAƒ E›ie E™i ai impresia ca tot drumul e al tAƒu, ori cAƒ tu te crezi vreun expert E™i le atragi atenE›ia altora care poate nu sunt atA¢t de "experE›i" ca tine, felicitAƒri atunci eE™ti un retardat mintal E™i ar trebui cel mult sAƒ conduci o roabAƒ.. nu o maE™inAƒ.
  2. #2
    Member
    Data de inscriere
     23-05-2008
    Mesaje
    243

    Bravo!

  3. #3
    Fan Stiinta
    Data de inscriere
     15-02-2011
    Locatie
     craiova brazda
    Mesaje
    1627

    Bravo ei

    Nu ma suna daca nu stii sa saluti si sa inchei o afacere Secretul succesului este sAƒ E™tii sAƒ pierzi cu demnitate E™i sAƒ cA¢E™tigi cu modestie
  4. #4
    Maniac
    Data de inscriere
     23-01-2006
    Mesaje
    4365

    F tare,succes pe viitor!

Spune-ti parerea

Pentru a putea lasa comentarii logheaza-te cu contul CraiovaForum folosind formularul din partea dreapta sau Inregistreaza-te daca nu ai cont.