(Foto) Craiova: 120 de covoare de la Muzeul Olteniei, propuse pentru patrimoniul...

(Foto) Craiova: 120 de covoare de la Muzeul Olteniei, propuse pentru patrimoniul UNESCO

1.106
2
DISTRIBUIȚI
1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele(1 voturi, media: 5,00)

Peste 100 de exponate din colecția de covoare a Muzeului Olteniei din Craiova au fost selectate de Ministerul Culturii în vederea depunerii dosarului de candidatură pentru înscrierea „Tehnicilor tradiționale de realizare a scoarței în România și Republica Moldova“ în Patrimoniul UNESCO.

În primăvara acestui an, România și Republica Moldova au început un demers comun, prin care se urmărește cuprinderea pe lista UNESCO a acestui meșteșug deosebit, care a trecut proba timpului, cel al țeserii covoarelor tradiționale, a scoarțelor. Este o inițiativă încurajată și de succesul de care s-a bucurat anterioara acțiune în tandem a celor două țări, prin care a fost înscris în acest patrimoniu obiceiul colindatului.

O echipă de specialiști a ajuns, în urmă cu trei săptămâni, în județul Dolj, pentru a realiza o documentare care să evidențieze felul în care această veritabilă artă a țeserii scoarței tradiționale, ce ne-a adus faimă în toată lumea, a dăinuit până în zilele noastre. A fost un adevărat tur de forță, ținând cont de faptul că, în cele trei zile ale deplasării, au fost realizate în jur de 300 de fotografii și un film.

Nu mai puțin de 120 de covoare oltenești, din cele peste 250 de aflate la Secția de Etnografie, au fost propuse pentru includerea în patrimoniul UNESCO.

Dintre covoarele şi scoarţele tradiţionale care compun colecţia Secţiei de Etnografie a Muzeului Olteniei, o parte importantă provine dintr-un fond constituit în perioada 1930 – 1936.

Dosarul de candidatură privind „Tehnicile tradiţionale de realizare a scoarţei în România şi Republica Moldova“ va fi finalizat şi înaintat Secretariatului Convenţiei UNESCO până la sfârşitul acestui an, decizia finală urmând să fie luată la începutul lui 2015.

În prezent, România are înscrise pe Lista Reprezentativă a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanității UNESCO patru elemente: „Ritualul Căluşului“, „Doina“, „Tehnici de prelucrare a ceramicii de Horezu“ şi „Colindatul de ceată bărbătească“, acesta din urmă în comun cu Republica Moldova.



2 COMENTARII

  1. #1
    Fan Stiinta
    Data de inscriere
     15-02-2011
    Locatie
     craiova brazda
    Mesaje
    1811

    DA FOARTE FRUMOASE

    Nu ma suna daca nu stii sa saluti si sa inchei o afacere Secretul succesului este sAƒ E™tii sAƒ pierzi cu demnitate E™i sAƒ cA¢E™tigi cu modestie
  2. #2
    De-al casei
    Data de inscriere
     29-06-2009
    Mesaje
    418

    …si valoroase.

Spune-ti parerea

Pentru a putea lasa comentarii logheaza-te cu contul CraiovaForum folosind formularul din partea dreapta sau Inregistreaza-te daca nu ai cont.